Spam και hoax μηνύματα: Η εξαπάτηση του χρήστη!

Spam και hoax μηνύματα: Η εξαπάτηση του χρήστη!
Spam και hoax μηνύματα: Η εξαπάτηση του χρήστη!

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε τον “μπλε αντίχειρα” (Like) ή κοινοποιείτε (Share) διάφορα από σελίδες στο Facebook ή προωθείτε μέσω messenger, μπορεί να βοηθάτε έναν απατεώνα να κερδίζει χρήματα;

Πώς γίνεται; Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο “ακροατήριο”. Ό,τι έχει ανάγκη, δηλαδή! Με το ευρύτερα γνωστό “Like-farming”, δηλαδή με μηνύματα συναισθηματικού εκβιασμού και ψυχαναγκασμού του τύπου, “κάνε like αν μισείς τον καρκίνο”, “κάνε share ή προώθησε για να σωθεί το παιδάκι”, “κάνε like ή κοινοποίησε για προσευχή…” (τον νου σας, ο Θεός δεν έχει facebook!), τα like και οι κοινοποιήσεις σας βοηθάνε κάποιες σελίδες Likewhore να παίρνουν υψηλότερη προτεραιότητα, γιατί η Facebook υποθέτει ότι η σελίδα είναι δημοφιλής! Έτσι, οι απατεώνες δημιουργούν σελίδες στο Facebook, ψαρεύοντας χιλιάδες οπαδούς – μέλη και στη συνέχεια πωλούν τη σελίδα ή τη χρησιμοποιούν για να δελεάσουν τα μέλη σε πιθανές απάτες ή να έχουν κέρδη από διαφημίσεις!

Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες “απάτες” στο facebook… Ας δούμε, όμως, μερικά παραδείγματα άλλων hoax (μούφα, απάτη) μηνυμάτων που κυκλοφορούν κατά περιόδους, για να εκπαιδεύσουμε τις άμυνές μας ανά περίπτωση:

Με κάποιες από αυτές τις απάτες προσπαθούν να ψαρέψουν προφίλ και τους κωδικούς, άλλες κάνουν έρευνες και μοιράζουν ψεύτικα δώρα, άλλες πουλάνε προϊόντα που ποτέ δεν θα παραλάβετε και άλλες προωθούν ιούς ή κακόβουλα προγράμματα. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζεται συχνά κωδικούς και να έχετε προστασία μια σχετική προστασία για ιούς και κακόβουλα προγράμματα.
  • Παιχνίδια που κερδίζεις δώρα. Οι απάτες αυτές σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον με κάποια δώρα (μεγάλα ή μικρά) που ποτέ δεν θα κερδίσεις και σε εγγράφουν σε συνδρομητικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με αρκετά μεγάλες χρεώσεις.
  • Εφαρμογές που υπόσχονται ότι θα σας ενημερώνουν, ποιος επισκέπτεται το προφίλ σας η βλέπει τις φωτογραφίες σας. Καμιά από αυτές τις εφαρμογές δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί η fb δεν παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν αυτές οι εφαρμογές.
  • Απάτες που προσπαθούν να κλέψουν το λογαριασμό σας (Phishing). Οι επιθέσεις phishing είναι μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες στο Facebook. Ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν το όνομα και τον κωδικό του χρήστη στο facebook. Αν το καταφέρουν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να εξαπλωθεί η απάτη και στους φίλους σας.
  • Νέα ή επιπλέον χαρακτηριστικά. Κουμπιά «Δεν μου αρέσει» και εφαρμογές για να αλλάξουμε την εμφάνιση του fb. Οι απατεώνες με αυτό τον τρόπο σας ξεγελούν και εγκαθιστάτε malware στα πρόσθετα του Web browser σας.
  • Δωρεάν Facebook Credits. Αυτή η απάτη, στοχεύει στους gamers του Facebook. Τα credits που χρησιμοποιούνται για να αγοράσουν είδη σε Farmville, Cityville, κλπ. κοστίζουν πραγματικά χρήματα και δεν Θα λάβετε κανένα μεγάλο ποσό από αυτά, δωρεάν.
  • Συμμετέχετε σε Έρευνα και κερδίζετε δώρο, δωροκάρτες, εισιτήρια κτλ. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό και στην πραγματικότητα… ποτέ δεν πρόκειται να πάρετε δωρεάν εισιτήρια, και δωροκάρτες μόνο με τη συμπλήρωση μιας έρευνας!
  • Συγκλονιστικές, τρομερές, σοκαριστικές και αποκλειστικές ειδήσεις. Τίτλοι που περιέχουν λέξεις όπως ΣΟΚ, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ, ΤΡΟΜΕΡΟ, ΦΟΒΕΡΟ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΣΑΣ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΝΙΛΑ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ κτλ. ή τίτλοι που μετά την ανάγνωση του άρθρου καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν σχέση με την ανάρτηση, ή στον τίτλο υπάρχουν 25 θαυμαστικά!!!!!!!!!!!!!!!, είναι εύκολο να καταλάβετε ότι μπαίνουν μόνο για να εκμεταλλευτούν την περιέργειά σας και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της σελίδας.
  • Αγορές προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί όταν δείτε ένα προϊόν να πωλείται σε μια πολύ χαμηλή τιμή που κανονικά δεν θα έπρεπε. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες δεν έχουν παραλάβει τίποτα και έχουν χάσει τα χρήματα τους. Προτιμήστε την μέθοδο της αντικαταβολής για να πληρώσετε.
  • Η μικρή Μαρία, ο Γιωργάκης και η θεία Καλλιόπη στο χωριό είναι… βαριά άρρωστοι. Υποψιαστείτε. Μην… προωθείτε την θεία Καλλιόπη, τον Γιωργάκη, τη μικρή Μαρία και οποιοδήποτε άλλο όνομα, γιατί απλά δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα και ούτε με την κίνηση του κέρσορα μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας να… τους σώσετε!!!. Αν μάλιστα, αυτά που περιγράφουν είναι πολύ πολύ σημαντικά… υποψιαστείτε διπλά!

Φυσικά, δεν σταματά εδώ ο μακρύς κατάλογος από τις απάτες που κυκλοφορούν στο facebook – εξάλλου οι απατεώνες έχουν ως γνωστόν αστείρευτη φαντασία – αλλά αναφέραμε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες απάτες, για να σας βοηθήσουμε να πάρετε μια ιδέα. Εσείς απλά να θυμάστε: Οι απάτες μπορούν να εξαπλωθούν από τοίχο σε τοίχο, μεταξύ των χρηστών με κοινοποιήσεις. Οι απατεώνες θα εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε μέθοδο μπορούν, και τις περισσότερες φορές είναι έξυπνοι, ευρηματικοί και δημιουργικοί. Να είστε πολύ προσεκτικοί!!!

Επάνω