"Mooning": Πανσέληνος εφάνηκε...

“Mooning”: Πανσέληνος εφάνηκε…

Πόσοι γνωρίζετε τι είναι το “mooning”; Είναι η πράξη κατά την οποία επιδεικνύουμε γυμνούς τους γλουτούς κατεβάζοντας το πίσω μέρος του παντελονιού και του εσωρούχου ταυτόχρονα. Η κίνηση αυτή συνοδεύεται από κάμψη του κορμού και είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό ως μία μορφή διαμαρτυρίας, περιφρόνησης, πρόκλησης και έλλειψης σεβασμού προκειμένου οι… διαμαρτυρόμενοι να σοκάρουν!

Ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας, το “mooning” δεν θεωρείται πάντα άσεμνη έκθεση. Κάποιες χώρες το κατατάσσουν νομικά ως μέσο αυτοέκφρασης! Το 2006, το δικαστήριο της Πολιτείας Μέριλαντ απεφάνθη ότι το “mooning” είναι μία καλλιτεχνική έκφραση, η οποία προστατεύεται σαν μία μορφή… λόγου! Επιπλέον καθόρισε ότι η “άσεμνη έκθεση” αφορά μόνο την έκθεση γεννητικών οργάνων, ενώ θα χαρακτηρίζεται “αηδιαστική” και “ταπεινωτική” ως πράξη αν αυτή πραγματοποιείται παρουσία ανηλίκων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η απόφαση: “Εάν η έκθεση του μισού των γλουτών αποτελούσε άσεμνη έκθεση, κάθε γυναίκα που φοράει ένα στρινγκ στην παραλία της Ocean City θα ήταν ένοχη”! Έχει μια λογική κι αυτό…

Το 2000, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Καλιφόρνια έκρινε ότι το “mooning” θα αποτελούσε άσεμνη πράξη μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί συμπεριφορά με σεξουαλικά κίνητρα.

Η εμφάνιση του “mooning” έχει ρίζες από την αρχαιότητα. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η ιστορία του διανύει μία διαδρομή που εκτείνεται από την εποχή των Ρωμαίων, αλλά η στάση ως “χειρονομία” έχει καταβολές από τον Μεσαίωνα.

Το 80 μ.Χ., ο Φλάβιος Ιώσηπος κατέγραψε το πρώτο περιστατικό να παρουσιάζεται το 66 μ.Χ., στην αρχή του ρωμαιο – εβραϊκού πολέμου, όταν ένας Ρωμαίος στρατιώτης φανέρωσε τα οπίσθιά του σε Εβραίους προσκυνητές που κατευθύνονταν προς τον εβραϊκό ναό στην Ιερουσαλήμ. Η κίνησή του αυτή προκάλεσε εξέγερση των Ρωμαίων στρατιωτών και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων προσκυνητών. Ο Ιώσηπος το περιέγραψε όσο πιο “απαλά” και γλαφυρά γινόταν: ” Ένας από τους στρατιώτες αυξάνοντας τη ρόμπα του, έσκυψε σε μια απρεπή στάση σώματος έτσι ώστε να γυρίσει την πίσω πλευρά του προς τους Εβραίους και έκανε έναν θόρυβο σε συνάρτηση με τη στάση του…” Αυτό ήταν το “εμπλουτισμένο mooning”!

To 1204, στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, οι Έλληνες εξέθεσαν τους γυμνούς γλουτούς τους στους Σταυροφόρους, όταν οι τελευταίοι τους απώθησαν από τους τοίχους.

Το 1346, κατά τη διάρκεια της μάχης του Crecy, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄της Αγγλίας πήρε το δρόμο για το Crecy, εκατοντάδες Νορμανδοί στρατιώτες έκαναν mooning στους Άγγλους τοξότες και πολλοί απ’ αυτούς κατέβαλαν υψηλό τίμημα γι’ αυτήν τους την πράξη!

Και πολλά ακόμη περιστατικά mooning έχουν καταγραφεί στην αρχαία αλλά και νεότερη παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας…

Από το 1979, αποτελεί ετήσια παράδοση στη Laguna Niguel της Καλιφόρνια το 2ο Σάββατο του Ιουλίου οι πολίτες να διασκεδάζουν τη μέρα τους κάνοντας “mooning” όταν περνούν τα τρένα της πόλης! Ορισμένοι επιβάτες μάλιστα κάνουν βόλτα εκείνη τη μέρα με το τρένο, για να παρακολουθήσουν την… εκδήλωση.

Μόλις πριν από ένα μήνα περίπου, η Αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόρια απαγόρευσε ρητά το “mooning”, αναμορφώνοντας τον ποινικό της κώδικα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λοιπόν, οι παραβάτες που θα συλλαμβάνονται για πρώτη φορά να κάνουν επιδεικνύουν τους γλουτούς τους, θα αντιμετωπίζουν μία δίμηνη ποινή φυλάκισης, ενώ οι κατ’ εξακολούθησιν παραβάτες θα φυλακίζονται έως και έξι μήνες!

Στην Ελλάδα το “mooning” προκάλεσε ισχυρό σοκ, τόσο στο τηλεοπτικό κοινό όσο και στους παρουσιαστές του πρόσφατου μουσικού διαγωνισμού “X – Factor”, όταν η συμμετέχουσα Νωαίνα αιφνιδίασε τους πάντες επιδεικνύοντας τα οπίσθιά της ως απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των κριτών και του παρουσιαστή “πού πήγε το μουστάκι;”. “Το έκανα από αντίδραση”, δικαιολογήθηκε λίγο αργότερα…

Επάνω