Η "μαφία των ρομά" καθόρισε τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Η «μαφία των ρομά» καθόρισε τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Η «μαφία των ρομά» καθόρισε τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο πόλεμος κατά της «μαφίας των Ρομά» και άλλων ποινικών στα δυτικά προάστια, καθόρισε το πιο σημαντικό τμήμα των φετινών κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», κριτήριο για τις τοποθετήσεις σημαντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε καίρια πόστα ήταν το ζήτημα του περιορισμού των συμμοριών σε περιοχές όπως το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, οι Αχαρνές κλπ., απ’ όπου εκτιμάται ότι εκπορεύεται το 40-50% της εγκληματικότητας σε όλη την Αττική.

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, έχουν ήδη δημιουργήσει αναστάτωση στις αρχές ασφαλείας με ανώτερο αξιωματικό να εκφράζει την δυσφορία του και πιθανόν να αρνηθεί την μετακίνησή του. Την ίδια ώρα όπου πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η αλλαγή στην Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ,ΑΣ η οποία θεωρείται ότι έχει κρίσιμο ρόλο στην διαλεύκανση εγκληματικών ενεργειών και χειρίζεται ένα από τα τρία συστήματα υποκλοπών των αρχών ασφαλείας.

Στην κρίσιμη θέση λοιπόν του διοικητή Ασφαλείας Αττικής τοποθετήθηκε ο πρώην διοικητής των ΕΚΑΜ και μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής Γιώργος Ψωμάς. Στον κ. Ψωμά φέρεται να είχε αναγνωρισθεί από την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη ότι είχε επιδείξει «σημαντικό ζήλο» στην αστυνόμευση της δυτικής Αττικής.

Όπως ανέφερε στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «η κατάσταση που επικρατούσε ήταν απελπιστική, με μέλη συμμοριών Ρομά και άλλων να έχουν αναπτύξει, με το αζημίωτο, στενές σχέσεις με αστυνομικούς που τους επέτρεπαν πλήρη ασυδοσία. τέτοιου είδους σχέσεις είχαν αποκαλυφθεί πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν κι αναδείχθηκε η δράση των συμμοριών των δυτικών προαστίων που είχαν προχωρήσει σε 1000 διαρρήξεις σε όλη την Αττική με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.» .

Όπως επεσήμανε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς «η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη τους τελευταίους μήνες. Έχουν περιορισθεί σχετικά η διακίνηση ναρκωτικών, τα κάθε μορφής επεισόδια αλλά και οι διαταράξεις που είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα για τους κατοίκους. Υπάρχουν επεμβάσεις με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας – και με την βοήθεια των ΟΠΚΕ – σε περιοχές που θεωρούντο «άβατο». Παλιότερα εκεί πήγαινε μόνο ένα περιπολικό στο οποίο πετούσαν πέτρες και ακολουθούσε φυγή, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά…».

Ως προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής τοποθετήθηκε ο μέχρι χθες προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) Γιώργος Παπασηφάκης που είχε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην διαλεύκανση σειράς εγκλημάτων (Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Δώρας Ζεμπέρη, διπλό έγκλημα στο Περιστέρι κλπ) όπως και στην απαγωγή Λεμπιδάκη και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων (ληστές εργοστασίων, νοσοκομείων, μαφία Ρομά κλπ). Όμως αυτή η μετακίνηση φέρεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού στα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ μία μετάθεση από κεντρικές προς περιφερειακές υπηρεσίες θεωρείται ότι αποτελεί «υποβάθμιση».

Τέλος, πολυποίκιλα σχόλια υπάρχουν στην ΕΛ.ΑΣ για την αποχώρηση του μέχρι πρότινος προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών Αθανάσιου Κοκκαλάκη, ο οποίος την τελευταία διετία είχε αναλάβει την πλήρη οργάνωση της συγκεκριμένης κρίσιμης υπηρεσίας που τροφοδοτεί όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες με αναλύσεις κλήσεων, δικτύων εγκληματικών οργανώσεων κλπ.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500194503

Επάνω