Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό μας

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό μας
Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό μας

 

Πρωθυπουργέ μου,

Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ και αυτοπροσώπως που με την χθεσινή σας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αμερικής, τον κ. Ντόναλντ Τραμπ, καταγράψατε μία ακόμη «επιτυχία» στα πρακτικά της ελληνικής ιστορίας. Είναι νωρίς βεβαίως να αποτιμήσουμε τα «κέρδη» ή τις «ζημίες» από αυτή σας τη συνάντηση, εφόσον όμως εσείς την κρίνετε «επιτυχή», δεν έχουμε λόγους να σας αμφισβητήσουμε… Η εικόνα που δεν θα μπορούσε να αναλυθεί ούτε και στην έκταση ενός μυθιστορήματος, αποτύπωνε όλο το μεγαλείο αυτής της επίσκεψης: ο πρώτος τη τάξει αριστερός, εσείς πρωθυπουργέ μου, να βρίσκεστε στο οβάλ γραφείο δίπλα στον Αμερικανό Πρόεδρο και να του πλέκετε το εγκώμιο… Συγκλονιστικές στιγμές ζήσαμε!

Έλεγα, λοιπόν, πως είμαι πολύ υπερήφανη ως Ελληνίδα γι’ αυτή σας την «επιτυχία». Μπορεί αυτή η «επιτυχία» να μην είναι πάντα αισθητή στους κοινούς θνητούς (πόσα προβλήματα εξάλλου να επιλύσετε μέσα σε δύο ώρες, όταν 7 χρόνια δεν στάθηκαν ικανά;), αλλά οφείλουμε να αποδεχθούμε ως λαός τα μηνύματα αισιοδοξίας που στείλατε μέσω twitt. Και ο κ. Τραμπ – εδώ που τα λέμε – δεν είναι και λίγο ολόκληρος πλανητάρχης να παραδέχεται στην υφήλιο ότι ήταν τιμή του που σας υποδέχθηκε… «It was my great honor to welcome Prime Minister Alexis Tsipras of Greece to the WH today», twittαρε.

Όχι πως δεν θα θέλαμε – από περιέργεια έστω – να έχουμε λίγες λεπτομέρειες των όσων συμφωνήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στον Λευκό Οίκο, αλλά σας έχουμε εμπιστοσύνη απόλυτη! Όπως λέει κι ο λαός μας, «τα εν (Λευκό) Οίκω μη εν δήμω»! Σίγουρα κάτι θα χρειάστηκε να προσφέρουμε, όπως και οι Αμερικανοί κάτι θα χρειάστηκε να μας πάρουν, αλλά δε βαριέστε… Είναι γνωστό ότι ο κ. Τραμπ, δεν μπορεί να αποτινάξει εύκολα τον μανδύα του επιχειρηματία και έχει κάποιες απαιτήσεις από τους αρχηγούς κρατών που τον επισκέπτονται. Από την άλλη, ο Έλληνας φημίζεται για τη γενναιοδωρία του και του το αποδείξατε! Γιατί μπορεί να «ματώσουμε» λίγο παραπάνω οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα 2,4 δις δολάρια για την αναπαλαίωση των F16, τουλάχιστον όμως προσφέρατε νέες θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς! Χαλάλι το ταξίδι σας!

Περήφανη ως Ελληνίδα και για τη θερμότατη – μέχρι παρεξηγήσεως – υποδοχή που σας επιφύλαξε ο Αμερικανός Πρόεδρος! Τι τιμές που σας αποδόθηκαν από το στρατιωτικό άγημα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τι σας παραχώρησε το Blair House, τι κάλυψη από την αφρόκρεμα της αμερικανικής δημοσιογραφίας και ζωντανή μετάδοση της κοινής σας συνέντευξης… Κι ας ξέρει ότι είστε φίλος του Μαδούρο, που είναι ορκισμένος εχθρός του. Πώς θα μπορέσει άραγε ο φτωχός – πλην γαλαντόμος – λαός μας να αντεπεξέλθει σε ανάλογη επίσκεψή του; Αναρωτιέμαι!

Δεν μου φάνηκε δα και τόσο «κακούλης», όπως μας τον παρουσίαζαν και μας είχαν τρομοκρατήσει! Είδα εγώ από τον τρόπο που αντιμετώπισε στη συνέντευξη Τύπου την κακοήθη παρέμβαση του δημοσιογράφου του Fox, για την προ Τραμπ δήλωση που  – λόγω άγνοιας όμως τότε – είχατε κάνει: «Να μη μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος». Πρωθυπουργέ μου, άψογα το χειριστήκατε κι αυτό. Άριστα 10! «Μπορεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Τραμπ την πολιτική να μοιάζει ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό». Είστε μεγάλος τεχνίτης, οφείλω να ομολογήσω. Εδώ κάνατε ολόκληρο ΟΧΙ – ΝΑΙ και θα σας «στρίμωχνε»… το αμερικανάκι; Καταφέρατε όλος ο διεθνής Τύπος σήμερα να εστιάζει στην στροφή 180° του Έλληνα πρωθυπουργού!

Επειδή, όμως, λένε ότι ο Τραμπ θυμάται τα πάντα και – προπάντων – δεν συγχωρεί, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο αστειευόταν όταν δήλωσε «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου»…

Ας μην αμαυρώνουμε όμως την απόλυτη «επιτυχία» αυτού του υπερατλαντικού ταξιδιού σας. Ο σκοπός επετεύχθη. Όποιος κι αν ήταν. Τον δεχόμαστε καλόπιστα και προχωράμε.

Είμαστε πεπεισμένοι πως αν ενώσετε τις δυνάμεις σας, θα κατορθώσετε να αλλάξετε τον ρουν της ιστορίας!

Επάνω