Όσα πρέπει να γνωρίζουν Πρόεδροι & Σύμβουλοι Κοινοτήτων (εγκύκλιος)

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Εγκύκλιο που ουσιαστικά αποτελεί αναλυτικό εγχειρίδιο για τη “Λειτουργία των Κοινοτήτων” εξέδωσαν την 21η Αυγούστου ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εσωτερικών. Με αυτήν, ενόψει της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου (1 Σεπτεμβρίου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2023), επιχειρούν να δώσουν όλες τις δυνατές διευκρινίσεις και πληροφορίες για τα θέματα που άπτονται των Αιρετών στις Κοινότητες.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο σημειώνεται:

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων είναι ο Σύμβουλος του πρώτου σε εκλογική δύναμη Συνδυασμού στην Κοινότητα, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την Απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην Απόφαση. Η θητεία του Προέδρου εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου. Το Συμβούλιο, επομένως, Κοινότητας, μετά την ορκωμοσία και εγκατάσταση των μελών του, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΜΕΣΩΣ και χωρίς καμία άλλη διαδικασία, αφού ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζεται ρητά από το νόμο.

Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί μέλος του Συμβουλίου Κοινότητας, που ορίζεται από αυτόν, ως αναπληρωτής του. Η πράξη αυτή είναι κανονιστική, επομένως πρέπει να δημοσιευτεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δηλ. κατά το πλήρες περιεχόμενό της στο Δημοτικό Κατάστημα και στο Κατάστημα της Κοινότητας, καθώς και να αναρτηθεί στη Διαύγεια).

Τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας μπορούν, με γραπτή δήλωσή τους προς τον Δήμαρχο, να ανεξαρτητοποιηθούν από το Συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί.

Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Προέδρου, αυτός εκπίπτει από το αξίωμα του Προέδρου, διατηρεί ωστόσο τη θέση του Συμβούλου Κοινότητας.

Οι Σύμβουλοι Κοινοτήτων εκφράζουν τη γνώμη τους και ψηφίζουν κατά συνείδηση, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των κατοίκων της Κοινότητας, και πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Επίσης, έχουν τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ και τα ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ των Δημοτικών Συμβούλων.

Επομένως:

  • υποχρεούνται να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας τους τον Πρόεδρο,
  • έχουν υποχρέωση να εκτελούν οποιαδήποτε εργασία τους αναθέτει το Συμβούλιο και να εκτελούν με επιμέλεια τα λοιπά καθήκοντά τους, όπως προβλέπει ο νόμος,
  • να μεριμνούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης.