Τι μας περιμένει στο Γυμνάσιο…

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

%ce%b5%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf

Πραγματικά, διαβάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που αφορούν το Γυμνάσιο και το τρέχον έτος, αναρωτιέμαι τι βιώματα μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος από τα μαθητικά του χρόνια. Ας πάρουμε μια γεύση και από κάποια σημεία των συγκλονιστικών (!) αυτών αλλαγών στο Γυμνάσιο:

Λιγότερη ύλη, μεγαλύτερα διαλείμματα, μείωση 3 ωρών από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, θα εξετάζονται οι μαθητές όλων των τάξεων μόνο σε 4 μαθήματα (από τα 12-13-14 για κάθε τάξη αντίστοιχα), με στόχο ένα “δημιουργικό σχολείο, που θα κινεί την περιέργεια των παιδιών για… γνώση” κατά τον κ. Φίλη!

Θα έχουμε τη μετατροπή των τριμήνων σε τετράμηνα (άλλαξε τα χρονικά διαστήματα ενημέρωσης για την πρόοδο δηλαδή, κι έκανε τα τρία… δύο). Πολύ ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Συγχαρητήρια στον εμπνευστή της! Σύμφωνα με τον υπουργό, “ο χωρισμός σε τετράμηνα εξυπηρετεί στο να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τους μαθητές τους”. Για το “to know us better” έγινε δηλαδή.

Επαναφέροντας στη μνήμη μου την ατάκα του αείμνηστου Λάμπρου Κωνσταντάρα “το νου σας ρεμάλια”, θέλω να επιστήσω την προσοχή στους πιο τεμπελάκους μαθητές και να τους προειδοποιήσω ότι, αν δεν θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τα τέλη Ιουνίου καλά θα κάνουν να στρωθούν στο διάβασμα! Κι αυτό γιατί: Όσοι μαθητές δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, θα κάνουν στο σχολείο κάποια εντατικά μαθήματα κατά το δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου, και θα εξεταστούν σ’ αυτά κατά το τρίτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Θεσπίστηκε επίσης “Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού”. Πλάκα έχουν ετούτοι! Είμαι πολύ περίεργη να δω πως εννοούν σήμερα τον “επαγγελματικό” προσανατολισμό. Γιατί κατά πως πάει το πράμα, προς τη μόνη κατεύθυνση που βλέπω να προσανατολίζονται τα παιδάκια μας είναι κατά τον Ο.Α.Ε.Δ. ή κατά τ’ αεροπλάνα και τα παπόρια, μπας και βρουν την τύχη τους…

Γι’ αυτό ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί: “Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολειό, να μαθαίνω γράμματα και να ψάχνω για δουλειά ως τα βαθιά γεράματα…”