Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου: Ο αθλητικός σύλλογος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του!

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η ιστορία του Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου, ενός αθλητικού συλλόγου που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, πριν από 6 χρόνια, όταν βρέθηκε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή! Ένα σύντομο φλας – μπακ στη διαδρομή, από την ίδρυσή του έως τον Δεκέμβριο του 2016, όταν στα γραφεία του έφτασε το κατασχετήριο έγγραφο και μέχρι τη σημερινή του ανέλιξη, θα προσφέρει ίσως χρήσιμες πληροφορίες σε όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και δικαιωματική αναγνώριση στους ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ευεργέτες του ιστορικού σωματείου, που σίγουρα δεν ήταν όσοι δημιούργησαν, αγνόησαν ή συντήρησαν μία σαθρή κατάσταση…

Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου: Ο αθλητικός σύλλογος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του!

Στα 26 χρόνια από την ίδρυσή του (1996) ο Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου απασχόλησε δημιουργικά εκατοντάδες μέλη και έχει αναδείξει μια πλειάδα πρωταθλητών με εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Μεταξύ των αθλημάτων που ενέταξε στους κόλπους του, η Πάλη, που ξεχώρισε ως η “ναυαρχίδα” των αθλημάτων της πόλης, αφού οι σημαντικές διακρίσεις των αθλητών του απολαμβάνουν φήμη και αναγνώριση πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Το Ποδόσφαιρο, το Μπάσκετ, το Βόλεϊ, η Κολύμβηση και η Ρυθμική γυμναστική, είναι οι πρώτες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες που προσφέρονταν για την άθληση της νεολαίας της περιοχής.

Από αυτά τα αθλήματα, στον χρόνο επιβίωσαν η Πάλη – που παρείχε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ έργο – και το Ποδόσφαιρο, ενώ την τελευταία 5ετία προστέθηκαν στο δυναμικό του το Χάντμπολ, που παρά τη βραχεία παρουσία του στα αγωνιστικά δρώμενα σημειώνει μία εξαιρετικά δυναμική πορεία, αλλά και το νεοσύστατο τμήμα Αεροβικής γυμναστικής.

Ένα υπέρογκο ποσό από συσσωρευμένα χρέη, ως απόρροια μίας σειράς λανθασμένων διαχειριστικών αποφάσεων, που δεν κατόρθωσαν να διευθετήσουν οι έως τότε διοικήσεις του σωματείου, σε συνδυασμό με την ισχνή προθυμία πρωτοβουλιών για την εύρυθμη λειτουργία του, οδήγησαν τον σύλλογο σε οριακό σημείο από τον αφανισμό.

Απάντηση στο “γιατί;” δίνουν οι συνέπειες μιας ασθμαίνουσας κατάστασης…

Ακολουθώντας την τακτική του ριψάσπιδος της αρχαιότητας, επικεφαλής διοικήσεων υπέκυπταν στη διαδοχική διάλυση των αθλητικών τμημάτων του, με αποτέλεσμα το σωματείο να χάνει την αξιοπιστία του και να μεταναστεύουν σε Συλλόγους άλλων πόλεων, οι αθλούμενοι που στόχευαν στην εξέλιξή τους. Πρόσφορο έδαφος, επίσης, έδωσε η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία επήλθε ο Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου και στα φιλόδοξα σχέδια παραγόντων, που οραματιζόμενοι τη δημιουργία ενός και μοναδικού ισχυρού συλλόγου στην περιοχή, απορροφούσαν τους αθλητές του… ευάλωτου – τότε – “ανταγωνιστή”, αποδεκατίζοντας τις ομάδες του.

Τα χρέη, ωστόσο, διογκώνονταν και μια ασυγκράτητη καθοδική πορεία απειλούσε πλέον τον Δ.Α.Σ. με λουκέτο! Παράλληλα, ολοένα και πλήθαιναν οι “φωνές” που ζητούσαν την παύση λειτουργίας του. Κάποιοι πείστηκαν πως αυτή ήταν η μοναδική λύση, όταν άλλοι επέμεναν στη δυνατότητα διάσωσής του… Απέναντι στις “σειρήνες” που αποζητούσαν το κλείσιμο του επιζήμιου συλλόγου, αντιστάθηκε πρώτη η διοίκηση του Δημήτρη Βασιλείου, χωρίς ωστόσο και αυτή να κατορθώσει να αναστρέψει την αναπόφευκτη πτωτική πορεία, αφού με την ίδια πρακτική του… “πονάει δόντι – βγάζει δόντι”, έπαυσαν τη λειτουργία των τμημάτων ρυθμικής γυμναστικής.

Από την κατάσχεση στην αναστήλωση του Συλλόγου…

Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου: Ο αθλητικός σύλλογος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του!

Ήταν το 2016, που τη σκυτάλη της προεδρίας του Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, με τον νέο ταμία του Συλλόγου Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να παραλαμβάνει 5 ευρώ ταμείο και 21.000 ευρώ χρέη (!) σε ηλεκτρικό, ενοίκια χώρων, προμηθευτές και μισθούς προπονητών! Αποτέλεσμα αυτών και λίγες μόλις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του νεοσύστατου Δ.Σ., ήταν η ανακάλυψη ενός… κατασχετηρίου εγγράφου που είχε επιδοθεί στα γραφεία του Συλλόγου και το οποίο θα σήμαινε το ΤΕΛΟΣ του αθλητικού σωματείου.

Με το “σύνθημα του αφέτη” Αντιδημάρχου και συμπαραστάτες σε μία καλά συντονισμένη “επιχείρηση διάσωσης” του σωματείου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα δραστήρια μέλη επιδόθηκαν σε έναν μακράς διάρκειας αγώνα εξεύρεσης πόρων, μέσω χορηγιών, εκδηλώσεων, κ.λ.π., προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή και να αναστηλώσουν τον ιστορικό σύλλογο.

Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου: Ο αθλητικός σύλλογος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του!

Το… “σωτήριο” έτος 2018, ο Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου αποπληρώνει και την τελευταία του οφειλή και το ευχαριστήριο έγγραφο του νομικού εκπροσώπου της μηνύτριας, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών του άξιου διοικητικού οργάνου:

Απεσταλμένα: Δευ, 9 Ιουλ, 2018 στις 8:14 μ.μ. ⇒ Κύριε Μαυροειδάκο, Όπως με ενημέρωσε η εντολέας μου κα Γ. Τ. στις 6/7/2018 κατατέθηκε το υπόλοιπο ποσό των 3.500,00 ευρώ σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση της απαίτησής της κατά του Σωματείου με την επωνυμία “Δημοτικός Αθλητικός Σύλλογος Ζεφυρίου”. Μέσα στις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσουμε, προκειμένου να συναντηθούμε για την υπογραφή και του ιδιωτικού συμφωνητικού-απόδειξη που σας είχα αποστείλει. Επίσης δια της παρούσης επιστολής θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της εντολέως μου αλλά και εμού προσωπικά, διότι τηρήσατε μέχρι κεραίας το λόγο σας σε ό,τι μου είχατε υποσχεθεί σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης από την αρχή που αναλάβατε ως Πρόεδρος του Σωματείου και διαπιστώσατε έκπληκτος την οφειλή που είχε το Σωματείο προς την εντολέα μου. Επειδή διέκρινα από την αρχή, ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες Διοικήσεις του Σωματείου είχατε τη θέληση να επιλυθεί η διαφορά και να εξοφληθεί η εντολέας μου πλήρως, για το λόγο αυτό και εγώ από πλευράς μου σας έδωσα το χρόνο που μου ζητήσατε τηρώντας το λόγο μου και μη προχωρώντας στην αναγκαστική εκτέλεση της αποφάσεως πείθοντας μάλιστα και την εντολέα μου προς τούτο, πράγμα το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα το Σωματείο να κληθεί να καταβάλει πολύ μεγαλύτερα ποσά και να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στο Σωματείο αλλά και στο Δήμο Φυλής, από τον οποίο επιδοτείται. Και πάλι ευχαριστώ θερμά – Με εκτίμηση Κωνσταντίνος Κοτρώτσος Δικηγόρος Αθηνών

Ένας υγιής πλέον οργανισμός – ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του! – θέτει ξανά νέες βάσεις στον τοπικό αθλητισμό, χάρη στους καταλυτικούς χειρισμούς του Αντιδημάρχου Ζεφυρίου Γιάννη Μαυροειδάκου και με πολύτιμους και διαχρονικούς αρωγούς του Συλλόγου, τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, τον Πρόεδρο του αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού “Η ΠΑΡΝΗΘΑ” Γιώργο Μαυροειδή και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φυλής Θανάση Σχίζα, βγαίνει και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο.

Δ.Α.Σ. Ζεφυρίου: Ο αθλητικός σύλλογος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του!

Επειδή λοιπόν η ιστορία γράφεται και δεν διαγράφεται, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούν τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που συνετέλεσαν αθόρυβα και αποφασιστικά στη διάσωση της ιστορίας του αθλητικού συλλόγου του Ζεφυρίου:

Πρόεδρος: Γιάννης Μαυροειδάκος

Αντιπρόεδρος: Σωκράτης Σταυρόπουλος

Γενικός Γραμματέας: Λευτέρης Σιμιτζής

Ειδικός Γραμματέας: Βυθούλκας Θανάσης

Ταμίας: Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Μέλη: Ηλίας Κοκκίνης, Βασίλης Κατηφόρης, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Ευαγγελία Ζάγγα

Το παρόν άρθρο, που αποτελεί προϊόν έρευνας και συντάσσεται απόλυτα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στις εκάστοτε διοικήσεις, θα μπορούσε να είναι και η κατάλληλη απάντηση προς τους… “μνηστήρες” της λαμπρής διαδρομής που χαράσσει το αθλητικό σωματείο έκτοτε, καθώς και τους περιστασιακούς… “ευεργέτες” που επιδιώκουν την αυτοπροβολή, πότε κάνοντας υποδείξεις με τον δείκτη παρατεταμένο και άλλοτε απαιτώντας δόξες και τιμές. Κι όταν αυτές δεν τους αποδίδονται, όπως και ΤΟΤΕ – στα δύσκολα, απλά… αποχωρούν!

Δείτε όλα τα άρθρα μας …

To site του Δήμου Φυλής …