Βασιλόπιτες για… Όσκαρ!

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Έφυγαν κι αυτές οι μέρες οι γιορτινές “σαν αστραπή“, που λέει και η θεία μου η Μέλπω – τα τελευταία 50 χρόνια που τη θυμάμαι – και ο τελευταίος κουραμπιές στέκει ιδρωμένος να μας κοιτά μέσα από την πιατέλα, σαν τον μονομάχο που επιβίωσε από τη ρωμαϊκή λεγεώνα. Τι άλλο, εξάλλου, αφού σειρά πήρε η… κατακρεούργηση της βασιλόπιτας!

Είναι η περίοδος, λοιπόν, που η ιστορία καταγράφει μερικές από τις πιο “λαμπρές” σελίδες της, αφού, σύλλογοι, υπηρεσίες, αλλά και ιδιώτες, έχουν την ευκαιρία τους να διαγωνιστούν σε επίπεδο επιτυχίας. Ανάμεσα σε 30 περίπου πατροπαράδοτες κοπές, μέχρι σήμερα, επιλέξαμε τις καλύτερες στιγμές και αποφασίσαμε να απονείμουμε το… χρυσό αγαλματίδιο για το 2023 στους δικαιούχους, με τις παρακάτω διακρίσεις:

Ο νευρικός guest:

Σημαντικό μέρος της επιτυχίας μιας τελετής, θεωρείται το πλήθος και – κυρίως! – το “είδος” των προσκεκλημένων που θα διασχίσουν το “κόκκινο χαλί”, μέχρι τη στιγμή που θα σταθούν απειλητικά με το μαχαίρι πάνω από το γαστριμαργικό highlight της βραδιάς, για να αρχίσει η μάχη. Οι γρήγορες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες σε ορισμένες περιπτώσεις αποβαίνουν… σωτήριες! Αν σου λάχει, φέρ’ ειπείν, ο άνθρωπος ο μουρτζούφλης, ο δύστροπος, που παρεξηγήθηκε γιατί δεν του κόλλησες μικρόφωνο στο στόμα να ακουστεί, αντί να ψάχνεις τρύπα να κρυφτείς μέχρι να… αφοπλιστεί πετώντας με οργή το μαχαίρι στην πίτα, περνάς χωρίς 2η σκέψη στην απονομή, που σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί και ως… καταπραϋντικό!

Βασιλόπιτες για... Όσκαρ!

Το καλύτερο σενάριο:

Κάθε κοπή πίτας έχει τη δική της ιστορία να αφηγηθεί και καθώς το πιο δύσκολο “κομμάτι” ενός σεναρίου είναι η πλοκή, ο οικοδεσπότης που διαθέτει… αχαλίνωτη φαντασία, στέφεται αυτομάτως νικητής! Όσκαρ λοιπόν καλύτερου σεναρίου απονέμεται σ’ εκείνον που κατόρθωσε να δώσει… 45 διαφορετικές εκδοχές (!) για να αιτιολογήσει την επιλογή των καλεσμένων του στην τελετή και με άλλες τόσες απέφυγε τους… ανεπιθύμητους!!! Για όσους τουλάχιστον κατάφερε να πείσει…

Η πρωτότυπη ευχή:

Φυσικά, όλοι εκείνοι που έχουν μπροστά τους και την πίτα και το μαχαίρι, ονειρεύονται να κάνουν μια ευχή που θα “απογειώσει” τη  δημόσια εικόνα τους! Κάτι που εξυπηρετεί ιδιαίτερα κι “εμάς”, η αλήθεια είναι, για να αποφεύγουμε τίτλους του τύπου… “Με μεγάλη επιτυχία η κοπή της πίτας…” (λες και έχει συμβεί ποτέ να μην τεμαχιστεί με… επιτυχία μια βασιλόπιτα!). Η επικαιρότητα δεν βοηθάει πάντα σ’ αυτό, ομολογώ, και επιπλέον μην ξεχνάμε ότι διανύουμε μία περίοδο προεκλογική, που γίνεται και κάπως αγχωτική η διαδικασία του να προκριθείς όταν τα χείλη δεν αντέχουν το βάρος των ανθρώπων που κρέμονται από αυτά! Το δικό μας Όσκαρ στην πιο… σύντομη, περιεκτική και safe ευχή του 2023, που καταχειροκροτήθηκε: “Καλή χρονιά!”

Βασιλόπιτες για... Όσκαρ!

Η έξυπνη αφιέρωση:

Εδώ, τώρα, η κατάσταση περιπλέκεται. Διότι, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι κάποιος, θα προηγείται πάντα εκείνος (υπουργός, βουλευτής, δήμαρχος) που θα προλάβει τη σκέψη του και τότε γινόμαστε μάρτυρες στη… συνήθη κατάληξη, να βρίσκεται ένας “πρόεδρος” με τη μισή βασιλόπιτα στα χέρια και το υπόλοιπο Δ.Σ. να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του προέδρου! Τιμή λοιπόν στην επίσημη προσκεκλημένη που επέλεξε να αφιερώσει το κομμάτι της “στη γυναίκα”, σε μία ΑΚΥΡΗ με το θέμα εκδήλωση, αλλά τουλάχιστον της έμεινε το κομμάτι λόγω… φύλου!!!

Το καλύτερο σερβίρισμα:

Η διαδρομή του αποσπασμένου από την πίτα κομματιού μέχρι το χάρτινο πιάτο που χορεύει ανάμεσα στα δάχτυλα, είναι αλήθεια, δεν είναι πάντα επιτυχής! Όσκαρ καλύτερου σερβιρίσματος λοιπόν απονέμουμε στον… απίστευτο οικοδεσπότη, που αποφάσισε να τεμαχίσει ΟΛΗ – την – πίτα – μόνος – του (!!!), χωρίς τη βοήθεια συνεργατών και συναδέλφων και καθώς δεν έκανε καμία προετοιμασία γι’ αυτό, χρησιμοποίησε τη… χούφτα του (χωρίς γαντάκι) για σπάτουλα σερβιρίσματος! Καλή σας όρεξη!

Βασιλόπιτες για... Όσκαρ!

Ο τυχερός:

Και ποιος ο μεγάλος “στόχος” σε κάθε κοπή βασιλόπιτας; Μα φυσικά το φλουρί, που θα φέρει στο φως – της χρονιάς ο τυχερός! Νικητής, λοιπόν, το άτομο που, με ύφος σαν να είχε απαντήσει σωστά στις 14 ερωτήσεις του Εκατομμυριούχου και διεκδικούσε πλέον τα 50 εκατομμύρια δραχμές, τον έπιασε η άκρη του ματιού μας να ζουμπάει με τακτ το νύχι στο κομμάτι του μέχρι να ξεψυχήσει το… μπέικιν ή έστω να μαρτυρήσει: “Παραδίδομαι! Δεν είναι εδώ!” Κι αφού το διέλυσε σε τόσα κομμάτια που ακόμα και ο Όμηρος θα το έβλεπε, αν υπήρχε, χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τον νικητή του δώρου που έχασε… Δικό του το βραβείο λοιπόν κι ας μην ήταν ο τυχερός!

Η είδηση – βόμβα:

Εδώ ακόμα δεν έχουμε διεκδικητή, διότι κάποιες πίτες ακούγεται πως ζυμώνονται με τα κατάλληλα “υλικά”, όπως τρινιτροτολουόλη, πικρικό οξύ και άλλες τέτοιες… νοστιμιές, με σκοπό να προκαλέσουν ισχυρό κρότο κατά την κοπή, αφού, αντί φλουριού, θα περιέχουν… εκρηκτικές ειδήσεις που αφορούν τις επερχόμενες εκλογές! Βουλευτικές; Αυτοδιοικητικές; Είναι νωρίς να αποκαλύψουμε όσο αυτές… ζυμώνονται, για να σερβιριστούν με εκείνες του μηνός Φεβρουαρίου!

Οψόμεθα λοιπόν…

Βασιλόπιτες για... Όσκαρ!

To site του Δήμου Φυλής …