Το όραμα γίνεται ΠΡΑΞΗ: Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. για τη Χωματερή!

Το όραμα γίνεται ΠΡΑΞΗ: Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. για τη Χωματερή!
Το όραμα γίνεται ΠΡΑΞΗ: Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. για τη Χωματερή!

Με μία “ιστορική απόφαση”, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την παραλαβή της Μελέτης αποκατάστασης της Χωματερής των Άνω Λιοσίων, ένα ακόμη όραμα της διοίκησης του Δήμου Φυλής γίνεται πράξη! Πρόκειται για μία υπόσχεση προς τους δημότες Φυλής, που δόθηκε πριν από 4 περίπου χρόνια και με συντονισμένες προσπάθειες, πίστη κι επιμονή στον μεγαλεπήβολο αυτό στόχο, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την υλοποίησή της…

Η Μελέτη παραλήφθηκε επίσημα, με την υπ’ αριθ. 433 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ( ΑΔΑ :7ΖΙΝΩΗΤ-ΘΡ9) και ο λόγος που ο Δήμαρχος Φυλής την χαρακτήρισε “ιστορική”, είναι ότι – βάση αυτής – θα δρομολογηθεί το στρατηγικής σημασίας και οραματικό περιβαλλοντικό έργο της Αποκατάστασης, που θα μετατρέψει τη Χωματερή σε Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για τον Δήμο Φυλής, αλλά και για την Αττική, αφού  εκτείνεται σε 2 χιλ. στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη Χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς!

Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 26,7 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος συντήρησης και φύλαξης για την επόμενη εικοσαετία, τα 42 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του έργου μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ ανέρχεται στα 85,188 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και ήδη ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς έχει αποσπάσει δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση, ότι το έργο θα ενταχθεί.

Τι περιλαμβάνεται στη Μελέτη…

Με τη δημιουργία πρασίνου και χώρων άθλησης και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, θα εγκατασταθούν σταθμοί παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα 5 μικρές ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 250 ΚW, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας. Από τους σταθμούς αυτούς θα παραχθεί ενέργεια για τη λειτουργία του Πάρκου, αλλά και των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής. Ο Δήμος ήδη αξιοποίησε, από τους πρώτους, το νέο νομικό πλαίσιο και προχώρησε στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στην παραγωγή και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά.

Εξάλλου, με την επίσκεψη στο χώρο θα δίνεται η δυνατότητα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για τα οχυρωματικά έργα της αρχαίας Αθήνας, αφού η μελέτη προβλέπει και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.

Στους χώρους πρασίνου και αναψυχής προβλέπεται η φύτευση, η δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, αναψυκτηρίων, χώρων σκίασης και ξεκούρασης.

Στους χώρους επιμόρφωσης προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Διαχείρισης Απορριμμάτων και χώρου Υποδοχής με αίθουσα προβολής.

Κομβικό σημείο του χώρου αποκατάστασης είναι το υδάτινο στοιχείο με τον υδροηλεκτρικό σταθμό και τη λίμνη.

Η Μελέτη προβλέπει την εποπτεία, τη συντήρηση και τη φύλαξη του πρασίνου και των εγκαταστάσεων με τη λειτουργία συστημάτων άρδευσης και φύλαξης, ενώ θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί ο υπάρχων φωτισμός.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Δήμος μελέτησε διάφορα μοντέλα αποκατάστασης χώρων και κυρίως την αποκατεστημένη σε Πάρκο χωματερή της Hiriya, στο Τελ Αβίβ, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη Χωματερή. Εν συνεχεία βρήκε τον αποτελεσματικότερο τρόπο εκπόνησης της μελέτης, την οποία υπογράφει – για λογαριασμό των δύο εργοληπτριών εταιριών – ο διεθνούς κύρους μηχανικός, Αντώνης Μαυρόπουλος.

Την παραλαβή της μελέτης είχε προαναγγείλει, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Η αποκατάσταση της Χωματερής ήταν το αρχικό μου όραμα και παραμένει! Στην αρχή φαινόταν ‘ουτοπικό’, μετά ‘ρομαντικό’, αργότερα ‘πολύ όμορφο για να είναι αληθινό’, μέχρι που πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία παραλαβής της Μελέτης!”.

Μελετώντας τον χάρτη των χρήσεων του χώρου αποκατάστασης που ακολουθεί, ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πού θα χωροθετηθούν οι χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παραγωγής ενέργειας.

Επάνω