Το σχέδιο δράσης της ΕΛ.ΑΣ. για τη Δυτική Αττική – «Αντίβαρο» στην εγκληματικότητα η ΟΠΚΕ

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Μέρος του σχεδίου της ηγεσίας της Αστυνομίας, στο πλαίσιο των εντολών που έχει δώσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για «restart» στη λειτουργία της Άμεσης Δράσης και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, αποτελεί ο διπλασιασμός των αστυνομικών που επανδρώνουν τις ΟΠΚΕ, καθώς και ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο που θα δοθεί στους αστυνομικούς που υπηρετούν στην επαρχία, προκειμένου να πειστούν να μετακομίσουν στην Αθήνα και να επανδρώσουν τις νέες ομάδες αστυνόμευσης που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, μετά από πολλά χρόνια το ισχυρό οικονομικό κίνητρο έφερε αποτέλεσμα, καθώς ήδη έχουν αποσπαστεί από την περιφέρεια στην Αθήνα συνολικά 260 αστυνομικοί που θα επανδρώσουν τις νέες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Με την κίνηση αυτή διπλασιάζονται οι ΟΠΚΕ στην Αττική, οι οποίες θα φτάσουν τις 60. Το iEidiseis είχε γράψει την 1η Φεβρουαρίου για τις 30 ομάδες «ράμπο» που βγαίνουν στους δρόμους, ωστόσο, μετά τις αποσπάσεις από την επαρχία οι ομάδες αυτές θα είναι διπλάσιες. Πληροφορίες από τη λεωφόρο Κατεχάκη σημειώνουν ότι θα διατεθούν στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και ανατολικά προάστια, στα νότια προάστια, στον Πειραιά και στη δυτική Αττική. Στόχος είναι οι επικεφαλής της ΟΠΚΕ να είναι σε επαφή και με τους αρμόδιους παράγοντες των Δήμων, προκειμένου να υπάρχει αμφίδρομη ενημέρωση για τις εστίες εγκληματικότητας.

Οι ΟΠΚΕ ως «αντίβαρο» στις συμμορίες

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι οι ομάδες ΟΠΚΕ λόγω της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού τους ήταν οι μόνες που αποτελούσαν «αντίβαρο» στις συμμορίες που δρουν με έδρα καταυλισμούς στη δυτική Αττική. Οι 260 νέοι αστυνομικοί που θα επανδρώσουν τις περίπου 30 νέες ομάδες περνούν από τριήμερη εκπαίδευση (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη) και από την ερχόμενη Παρασκευή σταδιακά θα ξεκινήσουν τις περιπολίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε έμφαση στο «restart» στην Άμεση Δράση και στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε ως επικεφαλής των δύο αυτών υπηρεσιών δύο αξιωματικούς που τους εμπιστεύεται και τους γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Οι αξιωματικοί αυτοί ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα μετά τις πρόσφατες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τη «σφραγίδα» του νέου υπουργού.

Ομάδα «Δράση» στη δυτική Αττική

Πληροφορίες του iEidiseis σημειώνουν ότι μία άλλη αλλαγή στο σχέδιο αστυνόμευσης αφορά στην ομάδα Δράση, μία μικρή δύναμη της οποίας θα χρησιμοποιείται και στη δυτική Αττική (επικουρικά στις ομάδες ΟΠΚΕ). Άλλωστε οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στις περιοχές του Μενιδίου, των Λιοσίων, του Ασπροπύργου, των Μεγάρων και του Ζεφυρίου. Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να περιπολούν στη δυτική Αττική 4-5 ομάδες ΟΠΚΕ το οκτάωρο.

Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις από πάνοπλους άντρες σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι λειτουργούν ως άντρα παρανομίας.

Μία τέτοια αιφνιδιαστική και στοχευμένη έφοδος έγινε την περασμένη Κυριακή στο Βλυχό Μεγάρων, μετά από συνεχείς καταγγελίες κατοίκων για πυροβολισμούς. Άντρες της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν έρευνες σε οικήματα εντοπίζοντας ένα περίστροφο, μία καραμπίνα, μία κλεμμένη μοτοσικλέτα, έναν γεμιστήρα με 33 σφαίρες, 159 φυσίγγια, 435 κάλυκες και συσκευασίες φυσιγγίων (βλέπε σχετικές φώτο).

Ανάλογες αστυνομικές επιχειρήσεις θα λάβουν χώρα και το επόμενο διάστημα στη δυτική Αττική, καθώς από τη χαρτογράφηση της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι είναι η περιοχή της Αττικής που κατέχει τα «πρωτεία» στην εγκληματικότητα.

Με πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Δείτε όλα τα άρθρα μας …

To site του Δήμου Φυλής …