Τοποθέτηση λαμπτήρων LED: Ενεργειακή αναβάθμιση και ασφάλεια "υπόσχεται" το νέο έργο στον Δήμο Φυλής!

Τοποθέτηση λαμπτήρων LED: Ενεργειακή αναβάθμιση και ασφάλεια «υπόσχεται» το νέο έργο στον Δήμο Φυλής!
Τοποθέτηση λαμπτήρων LED: Ενεργειακή αναβάθμιση και ασφάλεια «υπόσχεται» το νέο έργο στον Δήμο Φυλής!

Εντυπωσιακά κρίθηκαν από τους δημότες τα αποτελέσματα των πρώτων «έξυπνων» λαμπτήρων LED που τοποθετούνται με εντατικούς ρυθμούς και θα «λούσουν» με άπλετο φως τις νύχτες, στις δημοτικές ενότητες Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου! Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να παραβλεφθεί μία ακόμη εξαιρετικά σημαντική, λειτουργική παράμετρος που σχετίζεται με το διπλό όφελος του δημότη από το μεγάλο αυτό ενεργειακό έργο στον υπαίθριο αστικό φωτισμό καθώς, με τη βελτίωση της φωτεινής απόδοσης των λαμπτήρων LED, μειώνεται δραστικά τόσο η φωτορρύπανση και η υπερκατανάλωση ενέργειας, όσο και το ποσοστό της εγκληματικότητας κατά τις νυχτερινές ώρες! 

Οι κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις του έργου: Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο έντονος φωτισμός (που αποδίδει η τεχνολογία των λαμπτήρων LED) περιορίζει τις εγκληματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ παράλληλα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς των κατοίκων – κυρίως – που ζουν στις δύσκολες συνοικίες. Παράλληλα, οι «έξυπνοι» λαμπτήρες μειώνουν τη φωτορρύπανση που δημιουργείται από τα «ανθρωπογενή φώτα» και η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αποκτά προβληματικές διαστάσεις στις αστικές περιοχές, καθώς ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη!

Το μεγάλο ενεργειακό έργο παρακολουθεί στενά ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος μάλιστα συνοδεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Θανάση Σχίζα και του Αναπληρωτή Δημάρχου Ύδρευσης και Ηλεκτροφωτισμού Μαρίνου Σαρλά, έκανε αυτοψία την πρώτη ημέρα των εργασιών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδό τους, ενώ επισκέφθηκε την περιοχή και τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις μεγάλες διαφορές στο φωτισμό.

Χρήστος Παππούς: Αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα του δημότη…

«Είναι η σημαντικότερη παρέμβαση αναβάθμισης του φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο μας. Βελτιώνουμε θεαματικά την ποιότητα φωτισμού σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, και αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα του δημότη. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο οδοφωτισμού. Παράλληλα εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Χτίζουμε βήμα βήμα τον «Πράσινο» Δήμο που οραματιστήκαμε και έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια» 

Θανάσης Σχίζας: Πρωτοποριακή η αναβάθμιση του συνόλου του οδοφωτισμού…

«Αναβαθμίζουμε το σύνολο και όχι ένα τμήμα του οδοφωτισμού στο Δήμο μας και αυτό είναι πρωτοποριακό. Σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας η εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά άμεσα, με την έναρξη του έργου, και θα αγγίξει το 65% όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των νέων λαμπτήρων» 

Μαρίνος Σαρλάς: Ραγδαία μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης…

«Με νέα φωτιστικά σώματα και τους νέους λαμπτήρες LED θα έχουμε ραγδαία μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης του Δημοτικού φωτισμού, αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία φωτιστικών σωμάτων έχει πολυετή διάρκεια ζωής. Παράλληλα θα έχουμε μείωση των βλαβών»

Το έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων του αστικού φωτισμού με LED, ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου από τη Ζωφριά και θα επεκταθεί στις Δ.Ε. Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ήδη, στις γειτονιές στις οποίες έχουν αντικατασταθεί οι λαμπτήρες, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! Στο έργο αναφέρθηκαν εγκωμιαστικά και τα μέλη του Συλλόγου Ζωφριάς, που το χαρακτήρισαν ως τον… «Ήλιο της νύχτας» και συγχαίροντας τον Δήμαρχο και όλους τους συντελεστές του, τόνισαν χαρακτηριστικά: «Φωτίστηκαν οι δρόμοι τόσο έντονα, που πραγματικά χαίρεσαι να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια. Επί πλέον πολύ σημαντικό η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων για τον Δήμο μας και φυσικά όλους εμάς!»

Ήδη τα συνεργεία έχουν τοποθετήσει 200 φωτιστικά σώματα σε όλους τους κάθετους και παράλληλους δρόμους στη Ζωφριά, έχουν προσεγγίσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση τοποθέτησης των φωτιστικών σωμάτων στις κολώνες της ΔΕΗ θα γίνει αντικατάσταση και θα τοποθετηθούν λαμπτήρες LED και στα υπάρχοντα σώματα χαμηλού φωτισμού που έχει τοποθετήσει ο Δήμος.

Στο πλαίσιο της σύμβασης η εργολήπτρια εταιρία θα τοποθετήσει συνολικά 5.297 φωτιστικά σώματα και 3.069 λαμπτήρες LED στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους και 20 προβολείς στα δημοτικά κτίρια των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου. Το έργο με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση αστικού ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτροφωτισμού δημοτικών κτιρίων της Δ.Ε. Άνω Λιοσίων και της Δ.Ε. Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής» είναι προϋπολογισμού 2.935.337 ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Σχόλια
Επάνω