Τηλεκπαίδευση: Με το… καλημέρα “έπεσε” το σύστημα

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα (9/11) και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Ελλάδα. Τα σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, που καταγράφονται στην ‘πρεμιέρα’ με τις αδυναμίες και τους τεχνικούς περιορισμούς που έχει το σύστημα, φάνηκαν με το πρώτο… “ηλεκτρονικό κουδούνι”.

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου – που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις – αυτή τη φορά οι μαθητές και οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, καλούνται να προχωρήσουν κανονικά την ύλη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δήλωσε «καθ’ όλα έτοιμη» για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή κατάσταση, όμως σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις πολύ χαμηλές ταχύτητες, αλλά και στις εφαρμογές. Μαθητές προσπαθούν από το πρωί να μπουν στην πλατφόρμα webex, ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση είναι αδύνατη, ενώ στις περιπτώσεις που καταφέρνουν να συνδεθούν στην πλατφόρμα, αντιμετωπίζουν εκ νέου πρόβλημα, καθώς η πλατφόρμα στη συνέχεια δεν λειτουργεί. 

Το υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όπως υποστηρίζει καταβάλλονται προσπάθειες για να επανέλθει το σύστημα.

Συστάσεις προς τους πολίτες για αποφυγή των διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας, των social media και των βιντεοκλήσεων κατά τις ώρες αιχμής (09:00 π.μ. με 18:00 μ.μ.) προκειμένου το δίκτυο να αντέξει τις ανάγκες για την τηλεργασία κατά τη διάρκεια του lockdown, κάνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο σημειώνει, επίσης, πως βρίσκεται «σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας εν μέσω lockdown και της επαγγελματικής δραστηριότητας».