Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου "Χάρτινος Πύργος" της δασκάλας Σοφίας Κατάρα

/
/
Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου “Χάρτινος Πύργος” της δασκάλας Σοφίας Κατάρα
Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου “Χάρτινος Πύργος” της δασκάλας Σοφίας Κατάρα

“Ο σεισμός του ‘99 δεν αποτελεί παρελθόν κι αυτό μας το θύμισε ο σεισμός του περασμένου Ιουλίου, που χαρακτηρίστηκε ως μετασεισμός, εκείνου του μεγάλου. Μπορεί το θέμα του βιβλίου μου να περιστρέφεται γύρω από αυτό, όμως, απλά, αποτελεί την αφορμή. Γιατί η αιτία είναι η καταστροφή των αναμνήσεών μου από το σεισμό. Τα παιδιά μου δεν θα δουν που μεγάλωσα, πώς έζησα τα παιδικά μου χρόνια”, σημείωσε κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου της ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ, στο κοινό των Άνω Λιοσίων, η συγγραφέας Σοφία Κατάρα.

Καθηλώνοντας τον κόσμο, το βράδυ της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019 την αίθουσα “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” του Δημαρχείου, η συγγραφέας ανέφερε ότι ο σεισμός διευκόλυνε την αστικοποίηση, η οποία, όπως είπε, επέφερε μια ριζική αλλαγή στη νοοτροπία και στη φιλοσοφία των ανθρώπων του τόπου της, του ιστορικού Δήμου Αχαρνών. Πρόσθεσε, όμως, ότι απλά επιτάχυνε μια πορεία που ήδη είχε δρομολογηθεί.

“Η αντιπαροχή ισοπέδωσε την ανθρωπιά”, κατέληξε η Σοφία Κατάρα, που λίγο πριν είχε εκφράσει τα συναισθήματά της με ένα καλαίσθητο βίντεο, επενδυμένο από τη μουσική του Στέφανου Κορκολή. 

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε με ευαισθησία η συνάδελφος της συγγραφέως Ρένα Κουμπούρη, ενώ το προλόγισαν δύο άνθρωποι με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς: Ο πρώην Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Η ΓΡΙΖΑ Γιώργος Καραϊσκάκης. Και οι δύο αναφέρθηκαν, με θερμά λόγια, στη συγγραφέα, αλλά, κυρίως, στο πόνημά της που, όπως είπαν, αποδίδει μια βαθιά νοσταλγία για ένα τόπο κι ένα τρόπο ζωής που, δυστυχώς, δεν είναι όπως παλιά. Στην παρουσίαση φώναξαν δυναμικό “παρών” εκπαιδευτικοί και γονείς.

Από πλευράς Δήμου Φυλής παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Ελένη Λιάκου, η αναπλ. Δήμαρχος Χρυσούλα Κουράση και ο Γενικός Γραμματέας Αργύρης Αργυρόπουλος.

***Περιγραφή μυθιστορήματος: Ένα χωριό δίπλα στην Αθήνα φιλοξενεί μια κλειστή, παραδοσιακή κοινωνία με τους δικούς της κανόνες. Σε ένα αρχοντικό, πέτρινο σπίτι τρία αδέρφια χαράζουν τρεις παράλληλες ζωές. Ξετυλίγεται ένας αιώνας Ιστορίας -Πόλεμος, Κατοχή, Απελευθέρωση- ένας χορός γεγονότων. Οι ήρωες παραδέρνουν από την Αγάπη στο Μίσος, ζουν την Τραγωδία, αντέχουν τη Συγχώρεση. Μέσα από τα μονοπάτια της Φιλίας ή της Μοναξιάς, στη Ζωή και στον Θάνατο ο Άνθρωπος συναντιέται τελικά με τον Θεό. Ώσπου… Ο σεισμός της Αθήνας – 7/9/1999 – γκρεμίζει το σπίτι σαν… χάρτινο πύργο. Τέλειωσαν όλα. Ή μήπως όχι;

Το μυθιστόρημα της κ. Σοφίας Κατάρα, κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Πηγή: https://elkistis.gr/product

Επάνω