Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θ. Σχίζας, για τις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θ. Σχίζας, για τις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θ. Σχίζας, για τις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου

Μυστήριο η στάση της Πολιτικής Προστασίας…

Με παρουσία του στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Ν. Χατζηνικολάου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φυλής κ. Θανάσης Σχίζας, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους δικαιούχους τα επιδόματα από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου.

Τέσσερις μήνες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στην Αθήνα, την ώρα μάλιστα που κάτοικοι της Μαγούλας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διαμένοντας στα ακατάλληλα προς κατοίκηση σπίτια τους, ουδείς έχει λάβει αποζημίωση ή κάποιο βοήθημα από το κράτος.

Ο πολιτικός μηχανικός και Αναπληρωτής Δήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού Δήμου Φυλής, Μαρίνος Σαρλάς, περιγράφει και ο ίδιος στην κάμερα τις φθορές που προκάλεσε το χτύπημα του εγκέλαδου σε κτίρια του Δήμου Φυλής, τονίζοντας ότι “τα περισσότερα σπίτια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, με συνεχείς πτώσεις από τον φέροντα οργανισμό και παρόλα αυτά ο κόσμος αναγκάζεται να ζει μέσα.

Αν δεν χαρακτηριστεί ο Δήμος ως “Δήμος Έκτακτης Ανάγκης” , κανένας δημότης δεν μπορεί να πάρει ούτε καν το βιωτικό επίδομα, που είναι της τάξεως των 600 ευρώ“, εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φυλής Θανάσης Σχίζας συμπληρώνοντας ότι “θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα για να μπουν οι δημότες στη διαδικασία της χρηματοδότησης από το κράτος και παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτό!

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2019 ψηφίστηκε ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο το επίδομα των 600 ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες και το πρώτο βοήθημα των 6.000 ευρώ, θα το λάβουν ΜΟΝΟ οι πληγέντες φυσικών καταστροφών που οι περιοχές τους έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Δήμος Φυλής δεν έχει χαρακτηριστεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην δικαιούνται τα βοηθήματα αποκατάστασης. Οι Δήμοι με επιστολές και εκκλήσεις προς την Περιφέρεια και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητούν την κήρυξη της περιοχής, λαμβάνοντας ωστόσο την… εκκωφαντική σιωπή της Πολιτείας!

Το “μπαλάκι” των ευθυνών ωστόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρεί να πετάξει η Πολιτική Προστασία, η οποία διατείνεται πως “πλην ενός αίολου αιτήματος το οποίο δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα τεχνικά δελτία και μιας εισήγησης της Περιφέρειας, στην οποία δεν διευκρινίζεται αν συμφωνεί ή διαφωνεί για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Γενική Γραμματεία ουδέν άλλο στοιχείο έχει αρκετό για να προχωρήσει την διαδικασία κήρυξης.”

Το επιχείρημα βεβαίως του… “αίολου αιτήματος” που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία καταρρίπτεται – τουλάχιστον από τον Δήμο Φυλής – καθώς, διαθέτοντας και την εμπειρία των διαδικασιών που απαιτούνται για την παραχώρηση αποζημιώσεων στους πληγέντες φυσικών καταστροφών και από τις πλημμύρες του ’15, η Τεχνική Υπηρεσία έχει αποστείλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά!

Στο αίτημα του Δήμου, συνοδευόμενο από Τεχνικό Δελτίο της υπηρεσίας και υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή κ. Νίκο Μαραγκό, μάλιστα, αναφέρεται αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο, ενώ και στο Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται η αναλυτική οικονομοτεχνική μελέτη – υποστηριζόμενη με φωτογραφικό υλικό – στην οποία περιγράφεται το πλήθος του Δήμου, καθώς και η μετά τον σεισμό κατάσταση στα σχολεία και στις υποδομές της περιοχής γενικότερα.

Παρακολουθήστε το βίντεο με το απόσπασμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 (στο 2:30):

 

 

 

Επάνω