Στην Ινδία “ο έρωτας περνάει από… την τουαλέτα”!

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Η προσπάθεια για την κατασκευή περισσότερων τουαλετών στην Ινδία έχει δώσει μια ασυνήθιστη τροπή στην καθημερινότητά τους, με έναν δικαστή του Ρατζαστάν να χορηγεί σε μια γυναίκα διαζύγιο εξαιτίας της αποτυχίας του συζύγου της να της παράσχει μία… λεκάνη! Σύμφωνα με τον δικαστή, η παράλειψη αυτή ισοδυναμεί με “διανοητικό βασανιστήριο”.

Η Sangeeta Mali, 23 ετών, δήλωσε στο δικαστήριο στην περιοχή Bhilwara ότι ο σύζυγός της, Chotu Lal Mali, συμφώνησε να χτίσει μια τουαλέτα όταν παντρεύτηκε το 2011, αλλά ποτέ δεν το έκανε. Όπως ομολόγησε “ντρεπόταν να βυθίζεται στα χωράφια γύρω από το σπίτι της στο χωριό Pur, χωρίς ιδιωτικότητα ή άνεση”.

“Εξακολουθούσε να μου λέει ότι θα το χτίσει αλλά η πρόθεσή του έμενε στα λόγια. Στο τέλος, το αρνήθηκε. Τα δικά μου όρια αρνήθηκαν επίσης να επιμηκυνθούν… Κάθε μέρα ήταν μία αγωνία! Αναγκαζόμουν να παραμένω χωρίς να ικανοποιώ την φυσική μου ανάγκη, περιμένοντας να σκοτεινιάσει ώστε να μην υπήρχε κανείς που να με βλέπει, παρόλο που η ουροδόχος κύστη μου “έσπαγε”. Δεν μπορούσα να ζήσω με το άγχος πια”, εξομολογήθηκε η νεαρή Ινδή στο δικαστήριο.

Για τα τελευταία δύο χρόνια, η Μάλι έπρεπε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα στο σπίτι της μητέρας της σε ένα άλλο χωριό. Στα τέλη του 2015, χωρίς θέα στην τουαλέτα, αποφάσισε να υποβάλει αίτηση διαζυγίου.

Η ιστορία της Μάλι έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις ινδικές εφημερίδες. Η απόφαση που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον δικαστή Rajendra Kumar Sharma έχει αναφερθεί ευρέως για τις έντονα διατυπωμένες απόψεις του.

Δικαιολογώντας την απόφασή του ο Sharma είπε ότι “το γεγονός ότι οι γυναίκες πρέπει να εκτονωθούν ανοιχτά, ανέρχεται σε «ψυχικά βασανιστήρια» και είναι μια ντροπή στον 21ο αιώνα. “Μας έχει πονέσει ποτέ ότι οι μητέρες και οι αδελφές μας πρέπει να πάνε να αφοδεύσουν στο ύπαιθρο; Οι γυναίκες στα χωριά πρέπει να περιμένουν να σκοτεινιάσει για να ανακουφίσουν τον εαυτό τους και ως εκ τούτου πρέπει να φέρουν … φυσικό πόνο! Είναι μια ειρωνεία ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για το αλκοόλ, τον καπνό και τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν τουαλέτες στα σπίτια τους”.

Ο δικηγόρος του Mali, Rajesh Sharma, δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την κάλυψη της υπόθεσης. “Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Αν θέλουμε οι γυναίκες μας να ζήσουν με αξιοπρέπεια και αν θέλουμε η χώρα μας να είναι καθαρή και μεγάλη πάλι, πρέπει να φτιάξουμε τουαλέτες όχι μόνο για τη Μάλι αλλά για όλες τις ινδές γυναίκες, σε χωριά ή πόλεις », δήλωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Η Μάλι δεν είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει μέτρα για τις ανησυχίες της περί αποχέτευσης. Τον Μάρτιο, μια νύφη στο κράτος Τελανγκάνα στη νότια Ινδία, αρνήθηκε να προχωρήσει με το γάμο της έως ότου ο αρραβωνιαστικός της να χτίσει μια τουαλέτα. Και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, μια νύφη στο Κανπούρ έλυσε τον γάμο της την τελευταία στιγμή για τον ίδιο λόγο.

Από τα εκτιμώμενα 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, περισσότερο από το 1/3 ζουν στην Ινδία. Το 2014, η κυβέρνηση Narendra Modi ξεκίνησε την αποστολή Swachh Bharat ή Clean India Mission, για να χτίσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια τουαλέτες και να δώσει τέλος στην ανοιχτή αφόδευση μέχρι το 2019.

Η ζωή της Μάλι σε ταινία…

Οι συζητήσεις σχετικά με την αποχέτευση στην Ινδία, έχουν φτάσει στη μεγάλη οθόνη, με την υπόθεση της Mali να αντικατοπτρίζει την ιστορία μιας ταινίας του Bollywood που μόλις κυκλοφόρησε και ονομάζεται “Τoilet: A Love Story”. Η ταινία παρουσιάζει μια γυναίκα που απειλεί να αφήσει το σύζυγό της αν δεν χτίσει μια τουαλέτα. Για να ξανακερδίσει την αγάπη και το σεβασμό της, ξεκινά μια εκστρατεία για να αλλάξει την έλλειψη πολιτισμού του χωριού… από τις τουαλέτες.

Η ταινία – όπως υποδηλώνει το δεύτερο μισό του τίτλου της – δεν έχει έλλειψη τέτοιων συνδετήρων Bollywood με ρομαντισμό και τραγούδια αγάπης. Αλλά το κύριο θέμα της είναι ένα θέμα που καμία ταινία Χίντι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ πριν: ανοιχτή αφόδευση. Αυτό είναι ένα μοναδικό ινδικό πρόβλημα. Διάφορες μελέτες εκτιμούν ότι το 60% του πληθυσμού της Ινδίας δεν έχει πρόσβαση σε μπάνιο. Για τις γυναίκες, αυτό δεν είναι μόνο θέμα αποχέτευσης. Πρόκειται για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ανεξαρτησία!!!

“Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορέσαμε να ξεκινήσουμε πυραύλους στον Άρη και το φεγγάρι, αλλά δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε τουαλέτες για να σταματήσουμε την ανοιχτή αφόδευση σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο αστέρας της ταινίας Akshay Kumar στους Times της Ινδίας, αυτό το μήνα.

Επιστρέφοντας στη χήρα μητέρα της, που ασχολείται με την πώληση λαχανικών, η Μάλι δεν θα δει την ταινία του Kumar… Αλλά δήλωσε σχετικά: “Χαίρομαι που το έχουν κάνει. Πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό καθημερινά, παντού, μέχρι να φτιάξουμε τουαλέτες. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα. Οι γυναίκες είναι απελπισμένες.”