♦ Ο αθλητισμός το αντίδοτο στη μάστιγα της νεανικής βίας
Άκρως ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη κρίνεται η θεματική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου, η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με τον Δήμο Φυλής, προκειμένου να συζητηθούν οι δίδυμες απειλές της οπαδικής βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων. Το μικρόφωνο στράφηκε σε επιφανείς εκπροσώπους της κοινωνίας και η μάστιγα που πλήττει καθημερινά την καρδιά της, που είναι η νεολαία μας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, με εντυπωσιακή μάλιστα παρουσία των νέων, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων.
Η αξιέπαινη δράση που τολμά και θίγει το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, όπως είναι η λειτουργία ειδικής υπηρεσίας στη Μητρόπολη που ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο ποιμενάρχης, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και ιδιαιτέρως στον Δήμαρχο Φυλής που αγκαλιάζει την προσπάθεια ιχνηλάτησης των τρόπων και μεθόδων εκείνων που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση για καταστολή των φαινομένων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό μας.
“Εναρκτήριο λάκτισμα” στην ανάπτυξη της συζήτησης έκανε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, θέτοντας από βήματος το ερωτηματικό στο “γιατί τα παιδιά σήμερα – παρά ποτέ – χρησιμοποιούν τη βία και τον εκφοβισμό“, γεγονός που διαπιστώνει όπως τόνισε και με την ιδιότητά του ως καθηγητής.
Στη σκιά των πρόσφατων θυμάτων της οπαδικής βίας, του Γιώργου Λυγγερίδη, του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη, μια πλειάδα προσωπικοτήτων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, αθλητικού, καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου, επιχείρησαν μέσα από βιωματικές αφηγήσεις και εκτιμήσεις, να συνθέσουν το παζλ των αιτιών που συνιστούν το φαινόμενο της κοινωνικής αυτής παθογένειας και κυρίως να προτείνουν λύσεις, αναλύοντας τις τάσεις, τις συνδέσεις και τις προεκτάσεις του.
Γιάννης Βρούτσης: “Μπορεί τα φαινόμενα βίας να εξελίσσονται εκτός αγωνιστικών χώρων, όμως η παραβατικότητα εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα”
Την παγκόσμια διάσταση του δίπολου φαινομένου της νεανικής και αθλητικής βίας έδωσε ο Αναπλ. υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και αναλύοντας τις σκέψεις του. Ο ίδιος, όπως επισήμανε, θεωρεί πως η βία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν, άρα κρίνει πως ρεαλιστικός σκοπός της πολιτείας πρέπει να είναι να την μετριάσει και να την αναχαιτίσει.
“Πολιτεία κι Εκκλησία μπορούν διακριτά και με συνέργειες να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Η Εκκλησία διαπλάθοντας χαρακτήρες κάτω από τις εκκλησιαστικές αρχές της Ορθοδοξίας, κι από την άλλη μεριά το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Αθλητισμού και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Χωρίς καταστολή και αυστηρά μέτρα θα ήταν ουτοπία να συζητήσουμε οτιδήποτε, είναι ανεδαφική η συζήτηση“, τόνισε.
Για τα περιστατικά της οπαδικής βίας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πεπεισμένος πως “τα άτομα που αφαιρούν τις ζωές νέων ανθρώπων, ή ακόμα και αυτοί οι οπαδοί που υπερασπίζονται με ακραίο τρόπο το “λάβαρο” της ομάδας τους, χρησιμοποιούν τις ομάδες τους ως άλλοθι, δεν τις αγαπούν πραγματικά και βρίσκονται συγκυριακά στον χώρο για να εκφράσουν την παραβατικότητά τους”.
Στα 4 “τολμηρά βήματα” του υπουργείου, όπως η τοποθέτηση σύγχρονων καμερών και ταυτοποίηση των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, καθώς όπως υποστηρίζει “μπορεί τα φαινόμενα βίας να εξελίσσονται εκτός αγωνιστικών χώρων, όμως η παραβατικότητα εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα“.
“Πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες για να εμπλακούν τα παιδιά με τον αθλητισμό“, είπε καταλήγοντας με τις διαπιστώσεις του ο υφυπουργός και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως ο νέος αθλητικός Νόμος, που ετοιμάζεται για το καλοκαίρι, θα επενδύει με ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο Σχολικός Αθλητισμός.
Σε δευτερολογία του, ωστόσο, αναφορικά με τους συνδέσμους φιλάθλων, ο Αναπλ. υπουργός Αθλητισμού, σχολίασε πως το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί στον επικείμενο αθλητικό Νόμο, θα ορίζει πως οι σύνδεσμοι φιλάθλων θα πρέπει να ταυτίζονται με την ΠΑΕ, που σημαίνει ότι κάθε ενέργεια του συνδέσμου θα επισύρει ευθύνες στην ΠΑΕ.
Μάνος Λογοθέτης: “Ιδού πεδίον… δράσης λαμπρόν” για όλους τους φορείς. Για την Εκπαίδευση, την Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Αθλητισμό, να δώσουν στους νέους το αίσθημα του “ανήκειν” που επιζητούν. Διαφορετικά, κάποιοι άλλοι θα τους το προσφέρουν!”
Αφοπλιστική και με βαρύνουσα σημασία η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη, ο οποίος ένιωσε πως έπρεπε να διευκρινιστεί η θέση που πήρε ο προλαλήσας, σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας, ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής ότι “η Αστυνομία προσπαθεί να μην είναι ο φορέας της καταστολής”.
“Όπως οι γιατροί εύχονται να είναι όλοι υγιείς, το ίδιο επιθυμεί και το σώμα της Αστυνομίας“, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Η Αστυνομία έχει το θλιβερό προνόμιο να έρχεται δίπλα στους ανθρώπους που είναι είτε θύματα, είτε θύτες. Να είναι ο “πρώτος ανταποκριτής” κι εκείνος που αναλαμβάνει τις συνέπειες της διαχείρισης όλων αυτών των περιστατικών παραβατικότητας. Για το λόγο αυτό οφείλει να αναπτύσσει όλα εκείνα τα αντανακλαστικά που θα την κάνουν να είναι δίπλα στον πολίτη“, επισήμανε.
Εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση της διαπίστωσης πως “αν και η νεανική παραβατικότητα έρχεται από το παρελθόν, παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά, κι έχει οριζόντια διασπορά σε περιοχές, οικονομικά στρώματα και τάξεις κι ετούτο“, όπως τεκμηρίωσε, “επειδή οι νέοι είναι διαχρονικά τα πιο “εύκολα θύματα” και επιζητούν έντονα το συναίσθημα του “ανήκειν” και της ομαδοποίησης, για να νιώσουν μία ασφάλεια που, δυστυχώς, στην εποχή μας δεν κατορθώνουν να τους την παρέχουν οι φορείς που θα μπορούσαν, γιατί έχουν μειωθεί“.
Με τρεις φράσεις – “γροθιά στο στομάχι”, κάλεσε άπαντες σε θέση ανάληψης ευθυνών:
“Ιδού πεδίον… δράσης λαμπρόν” για όλους τους φορείς, λοιπόν. Για την Εκκλησία, την Εκπαίδευση, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Αθλητισμό…, να δώσουν στους νέους μας αυτό το αίσθημα του “ανήκειν”. Διαφορετικά, κάποιοι άλλοι θα τους το προσφέρουν!“
“Και οι άλλοι που θα τους το προσφέρουν“, συμπλήρωσε, “δεν θα το κάνουν με την καλή τους την καρδιά, αλλά συνήθως με κάποιο “αντίτιμο” που οδηγεί στα φαινόμενα της παραβατικότητας από συμμορίες, είτε της οπαδικής βίας από ομάδες συνδέσμων φιλάθλων, κ.λ.π.”
Προσεγγίζοντας το θέμα της ανήλικης παραβατικότητας με απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, ο κ. Μάνος Λογοθέτης το οδήγησε σταδιακά στην εστία του προβλήματος:
“Πού; Στις πλατείες, στα σχολεία, στα γήπεδα, παντού, ανεξαιρέτως. Πότε; Στις ώρες που οι νέοι αυτοί είναι μόνοι, κοντά σε κάποιους που δεν θα ‘πρεπε να είναι. Ιδιαίτερος, εδώ, ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των νέων μας. Στο ερώτημα “τι κάνουμε;” μπορώ να σας δώσω χιλιάδες πρωτοβουλίες της ΕΛ.ΑΣ. και όλων των πολιτειακών και τοπικών φορέων, όμως για την απάντηση στο βασανιστικό… Γιατί; εντοπίζονται εκείνα τα χαρακτηριστικά που δεν ακούστηκαν, μα πρέπει να ειπωθούν.
Το ίντερνετ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Όλοι σε αυτή την αίθουσα, ως παιδιά ή και μεγαλύτεροι, έχουμε εμπλακεί στη ζωή μας σε προσωπικές αντεγκλήσεις. Η κορύφωση ανάλογων αντιδικιών σήμερα, συμβαίνει ακριβώς γιατί σήμερα αποτυπώνεται σε βιντεάκια και το αποτύπωμα αυτό της βίας και του εξευτελισμού παραμένει στο διαδίκτυο για πάντα, επιτείνοντας τη βία των νέων και οδηγώντας σε φαινόμενα μαζικά, όπως είναι η οπαδική βία…“.
Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης δεν παρέλειψε να τονίσει εμφατικά την εξαιρετική συνεργασία των δύο υπουργείων (Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη) στο κομμάτι της αντιμετώπισης της νεανικής/οπαδικής βίας με τις ομάδες, που με δικά τους έξοδα τοποθετήθηκαν τα συστήματα ψηφιακής απεικόνισης και έγινε ο εκσυγχρονισμός των γηπέδων! “Αυτό αποδεικνύει από μόνο του πως οι ομάδες συμφωνούν και συμπορεύονται με την προσπάθεια. Και όσο το μέτωπο είναι ενιαίο, τα παιδιά δεν θα βρίσκουν αποκούμπι στην παραβατικότητα…“
Η κοινωνία απεφάνθη: Οικογένεια και αθλητισμός είναι τα αντίδοτα στη μάστιγα της βίας των ανηλίκων – Εβδομήντα στρέμματα γης από τον Δήμο Φυλής, στη διάθεση της πολιτείας για αθλητικές εγκαταστάσεις
Η Οικογένεια, που αποτελεί τη βάση της κοινωνίας, βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο των θέσεων που αναλύθηκαν από τους ομιλητές στη συνέχεια, ως ο καταλυτικός παράγοντας στη διαμόρφωση ισχυρών προσωπικοτήτων. Η αλλοίωση των αξιών του θεσμού της οικογένειας, όπως παρατηρείται στη σύγχρονη μορφή της, όπου πολλοί νέοι στερούνται υγιή πρότυπα και ηθικούς κανόνες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την επιμέλεια, αντλούν λάθος μηνύματα και αναζητούν κίνητρα κοινωνικοποίησης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που προσφέρει η τεχνολογία.
Ο Αθλητισμός είναι η δράση που λειτουργεί ως αντίδοτο στην παραβατικότητα των ανηλίκων και βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την οπαδική βία, ήταν το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων που έχουν ασπαστεί τα αθλητικά ιδεώδη. Εκτός από τα σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά οφέλη που αποκομίζει η νεολαία από τη συμμετοχή της σε ένα άθλημα, προετοιμάζεται ώστε να γίνει μελλοντικά και ένας σωστός φίλαθλος.
Το ηχηρό χειροκρότημα των συμμετεχόντων εισέπραξε η πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Παππού, που αντιμετωπίζοντας με αυθορμητισμό και βαθιά κοινωνική ενσυναίσθηση τις θλιβερές διαπιστώσεις του συνεδρίου, εκδήλωσε ανοιχτά κι ενώπιον του Αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, την πρόθεση να διαθέσει στην πολιτεία 70 στρέμματα δημοτικής έκτασης, που βρίσκεται εντός αστικού ιστού, προκειμένου να τα αξιοποιήσει η πολιτεία σε αθλητικές εγκαταστάσεις, απ’ όπου θα επωφελούνται οι νέοι και οι νέες όλης της Αττικής.
Για περαιτέρω ανάλυση του πολυδιάστατου φαινομένου της νεανικής βίας, τις φωνές τους ένωσαν στο βήμα η χρυσή Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, ο προπονητής και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Λεμονής, η παραολυμπιονίκης Ευθυμία Γκουλή οι πρώην διεθνείς καλαθοσφαιριστές Παναγιώτης Φασούλας και Γιάννης Μπουρούσης, η διεθνής καλαθοσφαιρίστρια Μαριέλα Φασούλα, ο πρώην μπασκετμπολίστας Μπάνε Πρέλεβιτς, ο διεθνής καλαθοσφαιριστής με ειδικό αμαξίδιο Γιάννης Χαλδαίος, η φοιτήτρια Ελένη – Θεοδώρα Ιωαννίδη (κόρη του αείμνηστου προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη), οι δημοσιογράφοι Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Χρήστος Κιούσης, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Κοτταρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο Χρήστος Καλούδης, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης και ο συγγραφέας Ανδρέας Τσεμπερλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λιβύης κ. Γεννάδιος και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στο Βατικανό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Δυτικής Αττικής Βαγγέλης Λιάκος και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Κατά την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης κ. Αθηναγόρας βράβευσε τους αθλητές και παράγοντες του αθλητισμού που η Μητρόπολη θεωρεί υγιή πρότυπα για τη νεολαία, αλλά και σημείο αναφοράς του αγώνα της Εκκλησίας ενάντια στη βία.