Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Λιάρου

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Λιάρου
Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Λιάρου

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Ζεφυρίου Κώστας Λιάρος «βρήκε» από εχθές (08/09) τη θέση του στο πάρκο που φέρει το όνομά του, στην είσοδο της πόλης! Παρουσία πολλών επισήμων και πολιτών, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς μαζί με τον ανιψιό του εκλιπόντος έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής. Συγκίνηση, χαρά και ικανοποίηση για τους συγγενείς του πρώην Δημάρχου. Ξεχωριστή στιγμή, η ρίψη βεγγαλικών πάνω από την προτομή, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης.

Το «παρών» στη λιτή αλλά άκρως συγκινητική τελετή έδωσαν συγγενείς και φίλοι του αείμνηστου, ιερείς, εκπρόσωποι προηγούμενων διοικήσεων και δημάρχων της δημοτικής ενότητας Ζεφυρίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Ο Κώστας Λιάρος είχε εκλεγεί πέντε θητείες στη θέση του δημάρχου (1975 – 1997) και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς αναμορφωτές της πόλης του Ζεφυρίου.

Σύσσωμοι οι πρώην Δήμαρχοι ομιλητές, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Φυλής κ. Χρήστο Παππού, ο οποίος αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση του κ. Γιάννη Λάππα να συμπεριλάβει στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της κοινότητας Ζεφυρίου και ανήμερα του εορτασμού της πολιούχου «Παναγίας Γρηγορούσας», στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα «Ζεφύρεια 2018», τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Κώστα Λιάρου.

Ο συγχωριανός του αείμνηστου και πρόεδρος Κοκκινιάς Θεσπρωτίας κ. Γιάγκας Γεώργιος, με σύντομη ομιλία του, τον χαρακτήρισε ως έναν «ικανό και φωτισμένο άνθρωπο, που συνέβαλε στη δημιουργία και την οργάνωση της αδελφότητας αποδήμων Κοκκινιωτών στην Αθήνα και την ευρύτερη Αττική, προσφέροντας συγχρόνως και στα κοινά του τόπου που μεγάλωσε και έζησε την υπόλοιπη ζωή του, στο Ζεφύρι».

«Υποκλίνομαι στην προσωπικότητα του Κώστα Λιάρου ως λειτουργού της τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίσης συγχωριανός και συνδημότης του αείμνηστου Δημάρχου στο Ζεφύρι, ο κ. Τζοβάρας Παναγιώτης, ο οποίος με αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς του βίου του, φώτισε με λεπτομέρειες τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του τιμώμενου, χαρακτηρίζοντάς τον «δημιουργό και αρχιτέκτονα του Ζεφυρίου». Ο κ. Τζοβάρας δεν παρέλειψε κατά την ομιλία του να επισημάνει και «τη μέγιστη προσφορά των αντιδημάρχων Θανάση Σχίζα και Γιάννη Μαυροειδάκο, προς όφελος των δημοτών».

Ο διατελέσας Δήμαρχος Ζεφυρίου κ. Ιωάννης Λάππας αναφερόμενος στο έργο του, τόνισε με τη σειρά του: «Τιμούμαι όλοι με την παρουσία μας και ταυτόχρονα αποτίουμε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώτο Κοινοτάρχη και αργότερα Δήμαρχο, Κώστα Λιάρο, που 20 χρόνια μετά τον θάνατό του στέρησε από τον τόπο ένα άκρως δημιουργικό και ανήσυχο άτομο, που μέχρι και την τελευταία στιγμή πάσχιζε για την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο. Ήταν αυτός που ξεχώρισε σε κάθε στόχο, σε κάθε διεκδίκηση, στην επίλυση βασικών προβλημάτων και ελλείψεων που είχε η περιοχή. Είχε τη στόφα του ηγέτη! Δικαιωματικά του ανήκει ο τίτλος του αρχιτέκτονα και πρωτομάστορα αυτής της πόλης. Είμαι περήφανος που διαδέχθηκα έναν τέτοιο Δήμαρχο».

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση ο λόγος του στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και δημοτικού συμβούλου Φυλής, κ. Δημήτρη Τσιουμπρή, ο οποίος τόνισε: «Αυτό που έκανε τον Κώστα Λιάρο να καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού της πόλης του, ήταν η λέξη «στρατόπεδο». Αυτό της υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών. Ο Κώστας Λιάρος πίστευε και πάλευε για το δίκιο του εργαζόμενου λαού. Η καλύτερη τιμή στη μνήμη του σήμερα είναι να ενταθεί ο αγώνας για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.»

Η διατελέσασα Δήμαρχος Ζεφυρίου και δημοτικός σύμβουλος Φυλής, κ. Φωτεινή Γιαννοπούλου μίλησε για τον «μεγάλο πολιτικό και τον άνθρωπο που έβαλε τη σφραγίδα του στο Ζεφύρι», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, δεν το κάνουμε για να γίνουμε ονόματα σε δρόμους και σε πλατείες, ούτε αγάλματα. Ο Κώστας ο Λιάρος δεν δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια και δεν αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτόν τον αγώνα για να θέλει κάποτε να γίνει ένα ‘άγαλμα’. Είναι όμως μια σημαντική τιμή και αυτό και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο. Η σφραγίδα του Κ. Λιάρου στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου, στην πορεία και στην ανάπτυξή του, ήταν και θα παραμείνει πάντοτε χαραγμένη μέσα στις ψυχές όλων μας.»

Ο πρώην Δήμαρχος Ζέρβας Απόστολος «ως πολιτικός αντίπαλος», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Κώστα Λιάρο, συμφώνησε ότι του άξιζε η προτομή όχι μόνο για τη δημιουργία του πάρκου με το οποίο ίσως λανθασμένα συνδέεται η τιμή, αλλά «για το εν γένει έργο του», το οποίο όπως παραδέχθηκε εξάρει κατ’ επανάληψιν καθώς «ο Κώστας ο Λιάρος έχει σημαδέψει το Ζεφύρι με τους αγώνες του» και συνεχάρη τον σημερινό Δήμαρχο και το δημοτικό και τοπικό συμβούλιο που αγωνίζονται για τον τόπο.

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου κ. Γιάννης Μαυροειδάκος, ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου Δημάρχου «να λέει λίγα και να κάνει πολλά», όπως είπε, αναφερόμενος στην επίσης «πολιτικά αντίπαλη» σχέση του πατέρα Μαυροειδάκου με τον Κ. Λιάρο, τόνισε ότι: «Ποτέ στην οικογένεια δεν άκουσα τον πατέρα μου να κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο, γιατί τότε υπήρχε ο πολιτικός πολιτισμός – αυτό που σήμερα λείπει, δυστυχώς. Αν καταφέρουμε να μιμηθούμε αυτόν τον πολιτισμό, θα καταφέρουμε και πολλά περισσότερα γι’ αυτόν τον τόπο. Αυτό μας δίδαξαν και αυτό ζητάνε όσοι διοίκησαν και μας βλέπουν πλέον από ψηλά. Τον συγχωρεμένο τον Λιάρο τον στήριξαν και τον αναγνωρίζουν έως και σήμερα, άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις. Είναι λοιπόν πολλά αυτά που μας ενώνουν και σχεδόν τίποτα δεν μας χωρίζει. Η προσφορά του εκλιπόντος, αλλά και όλων όσων έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, αλλά αυτό που μου δίδαξε προσωπικά ο Κ. Λιάρος είναι πως ό,τι κάνεις για τον τόπο σου πρέπει να το κάνεις με αγώνα, με πείσμα και πολύ αγάπη γι’ αυτόν!»

Εμφανώς συγκινημένος, ο παλαιότερος εκ των διοικούντων της ενότητας Ζεφυρίου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Λιάρου, ο σημερινός Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου κ. Γιώργος Κούρκουλος, επεσήμανε στην ομιλία του ότι από τον Κώστα Λιάρο που τον διέκρινε πάντα το πείσμα και το όραμα, διδάχθηκε πολλά. Η ονομασία του πάρκου και η προτομή αυτή είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του, προσφέροντας έργο στην περιοχή. Ως διοικούσα αρχή του τόπου, μας τιμά που στηρίξαμε μια τέτοια απόφαση, καθώς αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε την προσφορά του εκάστοτε δημάρχου στον τόπο.»

Για «πολιτικό μνημόσυνο» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο οποίος τηρώντας το πρωτόκολλο και σεβόμενος τους προκατόχους του, έλαβε τελευταίος τον λόγο, για να τονίσει: «Είναι μεγάλη η τιμή, αλλά και τεράστια η ευθύνη, όταν βρίσκεσαι απέναντι σ’ ένα κοινό που η πλειοψηφία έχει ζήσει στα δημοτικά δρώμενα έναν ογκόλιθο της αυτοδιοίκησης, όπως ήταν ο Κώστας Λιάρος. Εγώ λόγω ηλικίας δεν τον έζησα, μα ακούγοντας ιστορίες από τον Αποστόλη Ζέρβα, τη Φωτεινή Γιαννοπούλου, τον Γιώργο Κούρκουλο, τον Δημήτρη Τσιουμπρή, τον Γιάννη Λάππα, αλλά κι από έναν άνθρωπο που δεν είναι από την περιοχή μας, ήταν όμως πάντα νοερά εδώ, τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, ένιωσα την ανάγκη να δεχθώ χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση του Γιάννη Λάππα και να θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή επί των ημερών μου να τοποθετήσουμε την προτομή. Συμφωνώ με την κ. Γιαννοπούλου, ότι ένας δήμαρχος δεν αγωνίζεται για να μπει προτομή σε μια πλατεία μετά θάνατον. Κάνει τον αγώνα γιατί θέλει ν’ αφήσει το μικρό ή το μεγάλο λιθαράκι στον τόπο και στους δημότες που τον επέλεξαν και τον διέταξαν να τον υπηρετεί! Ρωτώντας παλιότερους, τον Λιάρο τον είχαν σε πρώτη εκτίμηση γιατί τον λασπότοπο που λεγόταν Ζεφύρι, τον εξέλιξε μαζί με το δημοτικό συμβούλιο σε σύγχρονη πόλη. Εκτίμηση που τρέφουν για εκείνον και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, γιατί ποτέ δεν έβαλε ‘τρικλοποδιά’ στα καλώς δρώμενα της περιοχής! Έβαλε στόχους και τους πέτυχε, είχε οράματα και έγιναν πραγματικότητα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το άσχημο χτύπημα της μοίρας, να χάσει το μονάκριβο παιδί του, δεν τον εμπόδισε να παλεύει την επόμενη μέρα για τον Δήμο του… Είναι μεγάλη τιμή για όλους μας σήμερα, αλλά και για μένα που μου ‘έλαχε ο κλήρος’ να κάνω τα αποκαλυπτήρια αυτού του αγάλματος. Αιωνία του η μνήμη και το έργο του να καθοδηγεί εμάς!», ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Δήμαρχος μαζί με τον ανιψιό του αείμνηστου Δημάρχου κ. Γιώργο Λιάρο, τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής:

Το θέαμα που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακό, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους συγγενείς, φίλους, ακόμη και στους πολιτικούς του αντιπάλους:

Οι συγγενείς συσπειρωμένοι γύρω από την προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Ζεφυρίου, Κώστα Λιάρου

 

 

 

«Το παρελθόν ενώνει το παρόν και το παρόν το μέλλον!», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδας…

 

 

 

Επάνω