Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα - Φόβοι για επιδημική έξαρση

Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα – Φόβοι για επιδημική έξαρση
Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα – Φόβοι για επιδημική έξαρση

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και για λόγους Δημόσιας Υγείας κηρύχθηκε οικισμός Ρομά στη Λάρισα, όταν τουλάχιστον 19 δείγματα που σχετίζονται με τις επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό! Περίπου 3000 άτομα διαμένουν στον οικισμό.

Συναγερμός στην συνοικία Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μετά από ιχνηλάτηση επαφών θετικού κρούσματος σε οικισμό Ρομά όπου διαμένουν περίπου 3.000 άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 19 από τα δείγματα που παρελήφθησαν ήταν θετικά. Η ιχνηλάτηση αφορούσε 32χρονο άνδρα που διαγνώστηκε με κορωνοϊό και ελήφθησαν 29 δείγματα από ανθρώπους που είχε έρθει σε στενή επαφή. Από αυτά, έχουν τα αποτελέσματα για 19 – ήδη – θετικά, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η διαδικασία της υγειονομικής έρευνας συνεχίζεται.  

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την εκτίμηση της κατάστασης – που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:00 μ.μ. – και λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτηση του χθεσινού θετικού κρούσματος, άμεσα αποφασίστηκε η επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, για τις αποφάσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αλλά και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, αναφέρονται τα εξής:

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων το προηγούμενο διάστημα και πριν την επιβεβαίωση του κρούσματος υλοποίησε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαριότητας και απολυμάνσεων στον οικισμό των Ρομά και ταυτόχρονα έγιναν και γίνονται συνεχείς συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Επάνω