“Εκμηδενίζω” = Μειώνω μια ποσότητα τόσο πολύ, ώστε να πλησιάσει στο μηδέν (Βικιλεξικό)
“Εκμηδενίζω” = Μειώνω στο ελάχιστο ή υπερέχω σε μεγάλο βαθμό (el.thefreedictionary.com)
“Εκμηδενίζω” = Καθιστώ κάποιον ή κάτι εντελώς αδύναμο ή ανίσχυρο (lexigram.gr)
Αυτά για… εγκυκλοπαιδικές γνώσεις!
Όσοι, λοιπόν, έσπευσαν να απομονώσουν μία λέξη, να την παραφράσουν με σκοπό να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα και να τρολάρουν τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού προκαλώντας την έντονη αντίδραση των πολιτών μιας πραγματικά “λαβωμένης” περιοχής, ξέχασαν ίσως ότι σ’ αυτή την περιοχή δεν κατοικούν μόνο παραβατικοί κι εγκληματίες! Την κατοικούν στην πλειοψηφία της άνθρωποι που μοχθούν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, που ανατρέφουν τα παιδιά τους με ηθική και αξίες και που αγαπούν τον τόπο τους.
Τι εντύπωση θα δημιουργούσε άραγε και πόσο επωφελής θα ήταν για τους πολίτες ενός Δήμου, μία δημόσια δήλωση από τον “άρχοντα της πόλης” – αυτή τη δήλωση που ίσως θα προτιμούσε μία μερίδα των τοπικών ηλεκτρονικών μέσων να έχει ακουστεί, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες – του τύπου: “Διοικώ μια περιοχή που πρωταγωνιστεί το ΕΓΚΛΗΜΑ!” ; Τουλάχιστον αλγεινή και καταστροφική συνάμα για έναν τόπο που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί, προκειμένου να αναδειχθεί η “άλλη όψη του νομίσματος” και να τυγχάνει καλύτερης αντιμετώπισης από την πολιτεία.
Να θυμηθούμε ίσως μία ανάλογη δήλωση που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2010 από τον ΓΑΠ (Γιωργάκη Παπανδρέου) και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα του Τύπου ως “γκάφα ολκής”, προκαλώντας αναταράξεις κι εκνευρισμό στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας και που μας την αποκάλυψε στομφωδώς και με πομπώδες ύφος ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ότι δηλαδή άκουσε έκπληκτος από το στόμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος να λέει: “Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένη!”
Η εγκληματικότητα ΔΕΝ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ ΠΟΤΕ! Σε κανέναν Δήμο της Ελλάδος και ανά την υφήλιο! Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες και σε οποιοδήποτε καθεστώς. Μην αυταπατάστε! Το θέμα είναι σε πόσο μετριασμένη ένταση θα διατηρούνται τα φαινόμενα, καθώς και πώς ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της πολιτείας προκειμένου να την περιορίζουν.
ΔΕΝ ήταν, λοιπόν, υπερβολή η δήλωση του Δημάρχου Φυλής ότι “εκμηδενίζεται” η εγκληματικότητα, όταν οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης χαρακτήρισαν ΕΥΘΑΡΣΩΣ τον Δήμο Φυλής “Σικάγο” και “άβατο ακόμη και για τους αστυνομικούς”, αφήνοντας απροσχημάτιστα και δημοσίως την εντύπωση μιας “τελειωμένης υπόθεσης”, μιας… “καμένης περιοχής του χάρτη”!
Ούτε και ήταν συνετή η σφοδρή επίθεση από μεγάλη μερίδα των τοπικών μέσων – που υποτίθεται πως οφείλουν να εργάζονται προς συμφέρον των δημοτών – αναγνωστών τους και για το καλό του τόπου – να αναπαράγουν τον ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ τίτλο της εκπομπής (… για την κρατική τηλεόραση μιλάμε εξάλλου) “Δήμαρχος Φυλής: ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ”, τη στιγμή που ο Χρήστος Παππούς έκανε λόγο για “εκμηδενισμό” αυτής, ως αποτέλεσμα παραγωγικότητας της ενισχυμένης αστυνομικής δύναμης στην περιοχή και να “παίζουν” αστεϊζοντας και διεκωμωδώντας μία δήλωση που σκοπό είχε την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των υγιών κυττάρων αυτής της κοινωνίας!
Ήταν χαρακτηριστική ωστόσο η προσπάθεια της δημοσιογράφου της ΕΡΤ να εκμαιεύσει – έως και να “πλάσει”, θα έλεγε κανείς (!) – μία δήλωση που θα δημιουργούσε “ντόρο” (κι όσοι έχουν σπουδάσει αυτές τις… “τεχνικές”, τις αντιλαμβάνονται ευκολότερα) για την αμφιβόλου τηλεθέασης εκπομπή της, όταν με αγωνία ρωτούσε, “δηλαδή έχετε ΜΗΔΕΝΙΚΗ εγκληματικότητα κύριε Δήμαρχε;” και τον Δήμαρχο να επιμένει, επαναλαμβάνοντας την αρχική του δήλωση, “από τότε που ήρθε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας με τα ΟΠΚΕ και τα ΤΑΕ, έχει εκμηδενιστεί η εγκληματικότητα στην περιοχή μου.” Παρακολουθήστε προσεκτικά:
Τίτλος αυθαίρετος κι επικίνδυνος, που υποδαυλίζει εντέχνως αντιδράσεις και τον οποίο με την ίδια αφέλεια χρησιμοποιούσαν όλη την εβδομάδα δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στα τοπικού ενδιαφέροντος θέματα (ακόμη κι εκείνοι που κατοικούν στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Καματερό, κ.λ.π.), παρασύροντας το κοινό αίσθημα σε μια σκόπιμη παράφραση του ρήματος “εκμηδενιστεί” – προς χάριν ενός “κλικ” ή ενός “αντίχειρα” στο θέμα τους – και εις βάρος των ανθρώπων που ενδιαφέρονται, πασχίζουν πραγματικά, για την προκοπή αυτής της περιοχής και μεγαλώνουν υπερήφανοι τα παιδιά τους σ’ αυτήν!
Ας δούμε όμως – πέρα από το ΧΡΕΟΣ που έπραξε ένας δήμαρχος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των δημοτών του και τη φήμη της πόλης που διοικεί – πόση αλήθεια κρύβει αυτή η αίσθηση… “εκμηδενισμού” της εγκληματικότητας, ή αλλιώς της αισθητής μείωσής της!
Αφού λάβουμε σοβαρά υπόψιν:
α. τις διαφορές ανάμεσα στην παραβατικότητα, την ασυδοσία και το ΕΓΚΛΗΜΑ,
β. την αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας ότι, ενώ έως το 2014 στο Α.Τ. έδιναν το “παρών” 300 – 400 άτομα, σήμερα – με τον νόμο Παρασκευόπουλου – οι αποφυλακισμένοι που δίνουν το “παρών” αγγίζουν τους 2000!
γ. το γεγονός ότι μέσα σε 2,5 μήνες ΔΕΝ γίνονται θαύματα,
δ. την ακριβή έννοια του ρήματος “εκμηδενίζω”,
κι αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε ότι το μείζον πρόβλημα της εγκληματικότητας σε μία περιοχή ΔΕΝ αφορά την… οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, φαινόμενο καθημερινό και σε κάθε δήμο – γιατί το διαβάσαμε κι αυτό! – αλλά στη συχνότητα των φαινομένων κλοπών, ληστειών, δολοφονιών, εμπορίου ναρκωτικών ουσιών και όπλων, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι οι συλλήψεις παρανόμων και οι εξαρθρώσεις κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, καθώς και η συχνότητα οργανωμένων επιχειρήσεων των δυνάμεων της αστυνομίας σε καταυλισμούς ρομά – που για χρόνια ήταν απάτητοι από αστυνομική “μπότα” – έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες, από την ημέρα δηλαδή της μετεγκατάστασης της Υ.Α.Δ.Α., της Ο.Π.Κ.Ε. και Τ.Α.Ε., με στοιχεία μάλιστα που καταγράφονται στα Αστυνομικά Τμήματα των δημοτικών ενοτήτων,
… τότε, ΝΑΙ!
Σαφώς και έχει μειωθεί αισθητά η δράση των παρανόμων, από τη στιγμή που περιορίζεται πλέον η ελευθερία της δράσης τους, σαφώς και οι συχνές περιπολίες και οι καθημερινοί έλεγχοι προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους, σαφώς και έχει εκμηδενιστεί!
Καλό είναι, λοιπόν, να μην θορυβούμε παρά να σιωπούμε, βοηθώντας το σπουδαίο έργο που συντελείται για την πάταξη του εγκλήματος – και σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πολλές φορές – με την παντελή απουσία της πολιτείας και με μοναδικό σύμμαχο των δημοτών της Φυλής, το φιλότιμο και το θάρρος των αστυνομικών.
Όσο για τους επικριτές αυτής της προσπάθειας, ας συντηρήσετε το αίσθημα του “ωχαδερφισμού”, της ηττοπάθειας και της παραίτησης που διακατέχει τα αντιπολιτευτικά σας συμφέροντα, μέχρι και την ημέρα που θα κληθεί ο δημότης στην κάλπη. Γιατί… “έγκλημα” θεωρείται και ο αφορισμός μιας κοινωφελούς ενέργειας που αφορά – πάνω απ’ όλους – το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου!