Πρόσφυγες στη Γερμανία: "Δεν πρέπει να είμαστε όλοι ύποπτοι"

Πρόσφυγες στη Γερμανία: “Δεν πρέπει να είμαστε όλοι ύποπτοι”
Πρόσφυγες στη Γερμανία: “Δεν πρέπει να είμαστε όλοι ύποπτοι”

Πρόσφυγες στο Βερολίνο παραδέχθηκαν το έθνος υποδοχής τους, προκειμένου να αποφύγουν την κάλυψη των μεταναστών κάτω από μια “κουβέρτα καχυποψίας”, μετά την επιδρομή κομάντος της γερμανικής αστυνομίας στο καταφύγιό τους, κατά την οποία ένα άτομο συνελήφθη ως ύποπτο για την επίθεση με φορτηγό στην πολυσύχναστη αγορά των Χριστουγέννων, το βράδυ της Δευτέρας.

“Είμαστε σίγουροι ότι ανησυχούν”, είπε ο Ιμπραήμ Σούφι, ένας 26χρονος Σύριος που ζει στο υπόστεγο “7” στο πρώην αεροδρόμιο Tempelhof, μία επιβλητική δομή που χτίστηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ για την ανάδειξη των Ναζί και που τώρα χρησιμοποιείται ως στέγη μεταναστών. “Είμαστε ανήσυχοι για το πως θα μας δει η γερμανική κοινή γνώμη μετά από αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Το μήνυμά μου προς τους Γερμανούς είναι: Μην υποπτεύεστε τους πάντες. Μην γενικεύετε”.

Οι πρόσφυγες που είχαν πλησιάσει δεκάδες δημοσιογράφους στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν πληροφορίες για την επιχείρηση της αστυνομίας, σύμφωνα με το άρθρο της “The guardian”, είχαν κάποιοι καρφωμένο το βλέμμα τους στη γη εμφανώς προβληματισμένοι από την είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ άλλοι προσπαθούσαν κουνώντας τα χέρια να αποκρούσουν τους δημοσιογράφους. Ο 21χρονος Αφγανός  Safihullah, που ζει στο υπόστεγο “6”, στο οποίο επίσης εισέβαλαν οι αστυνομικοί, δήλωσε: “Ξυπνήσαμε από τις φωνές των Γερμανών περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα. Δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε. Φρουροί ασφαλείας μας πρόσταξαν να παραμείνουμε στο έδαφος και αργότερα μας είπαν ότι γίνεται έλεγχος. Τίποτα άλλο”.

Ένας 23χρονος Αφγανός ο Mohammed Jankhan, μάλιστα, είπε ότι ήταν εκείνος που αναγνώρισε στις γερμανικές Αρχές τον Πακιστανό που αρχικά θεωρήθηκε ως ο κύριος ύποπτος.

Η εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών – κυρίως μουσουλμάνων – στην Γερμανία φέτος, έχει σκληρύνει τη δημόσια άποψη για την μετανάστευση, ενώ παράλληλα έχει αποδυναμώσει πολιτικά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης έχει τροφοδοτήσει την ξενοφοβία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των γερμανικών Αρχών, από πέρσι έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 107 επιθέσεις σε καταφύγια προσφύγων στην πόλη!

“Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το έγκλημα”, δηλώνει ο 45χρονος Σύριος πρόσφυγας, Ammar Wazzaz. “Ελπίζω ο άνθρωπος που το έκανε να μην αμαυρώσει τη φήμη των προσφύγων σαν κι εμάς που νιώθουμε πολύ ευγνώμονες προς τη Γερμανία”.

Η κ. Μέρκελ ωστόσο έχει ορκιστεί ότι δεν θα επιτρέψει στη Γερμανία να “παραλύσει από τον φόβο”, όταν κατηγορήθηκε ευθέως από τους δεξιούς λαϊκιστές αντιπάλους της για την τρομοκρατική επίθεση. Ο ηγέτης του δεξιού λαϊκού κόμματος, Frauke Petry, τόνισε μεταξύ άλλων: “Το περιβάλλον στο οποίο τέτοιες πράξεις μπορούν να εξελιχθούν ήταν απροστάτευτο και οι πρόσφυγες εισάγονται συστηματικά κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν θα είναι το τελευταίο”.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι μία θανατηφόρα επίθεση σε γερμανικό έδαφος ήταν ο μεγαλύτερος φόβος της Άνγκελας Μέρκελ και των υποστηρικτών της, καθώς η τραγωδία αυτή θεωρείται αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεών της…

Επάνω