Προχωρούν εντατικά οι εργασίες για τα κτίρια που θα στεγάσουν τον "Αιγέα" και τη "Γρίζα"!

Προχωρούν εντατικά οι εργασίες για τα κτίρια που θα στεγάσουν τον “Αιγέα” και τη “Γρίζα”!
Προχωρούν εντατικά οι εργασίες για τα κτίρια που θα στεγάσουν τον “Αιγέα” και τη “Γρίζα”!

Με ήλιο και βροχή προχωρούν οι εργασίες της Στέγης του Αιγέα

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανέγερση της Στέγης του Συλλόγου Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού ο “Αιγέας” η θεμελίωση του οποίου είχε τελεστεί με τις ευλογίες της εκκλησίας στις 31 Ιανουαρίου του 2019. Μετά την τοιχοποιία με τούβλα έχουν αρχίσει να πέφτουν και τα μπετά ενώ οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα εντός κι εκτός του κτιρίου, κυριολεκτικά με ήλιο και βροχή.

Το κτίριο που βασίζεται στην Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και κατασκευάζεται με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας και χρηματοδότηση του Δήμου Φυλής, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης και πολιτισμού για τους νησιώτες του Δήμου Φυλής και της ευρύτερης περιοχής αλλά και για όλους τους λάτρεις της ξεχωριστής κουλτούρας των νησιών του Αιγαίου.

Τεχνική περιγραφή της “Στέγης του Αιγέα”:

Το κτίριο έχει ανεγερθεί στη συμβολή των οδών Βασιλείου Μελετίου και Νικηφόρου Μανδηλαρά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων σε οικόπεδο έκτασης 818,53 τ.μ. Η πραγματοποιούμενη κάλυψη είναι 200,00 τ.μ. και η συνολική πραγματοποιούμενη δόμηση είναι 400,00 τ.μ. Το κτίριο, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ακολουθεί την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και υλοποιείται με πόρους του Δήμου Φυλής. Αποτελείται από έναν ισόγειο ενιαίο χώρο ο οποίος προορίζεται για χώρους εκδηλώσεων και έναν υπόγειο χώρο, ο οποίος διαθέτει χώρους γραφείων, WC ανδρών, WC γυναικών, αποδυτήρια και αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης προβλέπεται κατασκευή πέργκολας στην πρόσοψη του κτιρίου ενώ ο περιβάλλοντας χώρος επιφάνειας 618,53 τ.μ. θα φυτευτεί με γκαζόν και το υπόλοιπο τμήμα θα στρωθεί με πλάκες τύπου Καρύστου.

Με ταχύτητα και η αποπεράτωση του Σπιτιού της Γρίζας

Σε ένα “όνειρο”, που μέρα με τη μέρα φτάνει όλο και πιο κοντά στην υλοποίησή του, εξελίσσεται η Στέγη του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων “η Γρίζα”.

Έτσι μετά την ολοκλήρωση της τοιχοποιίας, πρόσφατα έπεσε η Στέγη με το παραδοσιακό κεραμίδι αλλά και η μόνωση του κτιρίου. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα κτίριο κόσμημα, που θα χαρίσει στον τόπο μια εμβληματική γωνιά αρβανίτικης παράδοσης και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αρβανίτικη Παράδοση.

Το έργο που θεμελιώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018, υλοποιείται με δαπάνη του Δήμου Φυλής και μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τεχνική περιγραφή του “Σπιτιού της ΓΡΙΖΑΣ”:

Το “Σπίτι” της ΓΡΙΖΑΣ, είναι ένα παραδοσιακό αρβανίτικο διώροφο κτίριο με υπόγειο και στέγη στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης (στην οδό Πέτρου Λιόσια). Ο ρυθμός του ακολουθεί την τοπική λαϊκή – αρβανίτικη αρχιτεκτονική και αποτελείται από δύο κύριους κτιριακούς όγκους, που επικοινωνούν μεταξύ τους: Τον «πύργο» και το «μακρινάρι», το οποίο στην τοπική αρχιτεκτονική αποτελούσε το «μεγάλο σπίτι».

*** Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πριν από 6 μήνες, στις 17 Μαϊου του ’19 συγκεκριμένα, παραδόθηκαν από τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού και στους Ηπειρώτες των Άνω Λιοσίων τα κλειδιά της δικής τους στέγης, της στέγης “ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΠΑΣ”

Επάνω