Πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων: Καφέ κάδοι και στο Κολωνάκι

Πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων: Καφέ κάδοι και στο Κολωνάκι
Πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων: Καφέ κάδοι και στο Κολωνάκι

Με την τοποθέτηση από τον Δήμο Αθηναίων 25 καφέ κάδων σε επιλεγμένα σημεία στην περιοχή του Κολωνακίου, περισσότερα από 75 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, που έχει στόχο μια πιο οικολογική πόλη.

Πρόκειται για την συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει σε διάφορα σημεία της Αθήνας (λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.α.). Με την επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος εδώ και λίγες εβδομάδες, από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης οι 25 κάδοι τοποθετήθηκαν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία παράγουν τα συγκεκριμένα απόβλητα που αποκομίζονται νωρίς το πρωί (από τις 5:00 π.μ έως και τις 7:00 π.μ) από ειδικά σχεδιασμένα απορριμματοφόρα.

Τα υπολείμματα τροφών και κλαδέματα από κήπους, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των σκουπιδιών και προκαλούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους χώρους υγειονομικής ταφής, με τη συλλογή και κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα.

Στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων έχουν ενταχθεί καταστήματα στην περιοχή του Κολωνακίου η οποία επελέγη πιλοτικά γιατί αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόθεση είναι το πρόγραμμα κομποστοποίησης να καλύψει κι άλλα σημεία της πόλης με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ευαισθητοποίηση κατοίκων, καταστηματαρχών και επισκεπτών της Αθήνας σε σχέση με το πρόγραμμα της περισυλλογής των βιοαποβλήτων και η επέκτασή του σταδιακά σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Γιατί αν διαχωριστεί το 40% των απορριμμάτων (σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τότε οι γειτονιές της Αθήνας θα είναι πιο καθαρές και με λιγότερο φορτωμένους με σκουπίδια κάδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικιακά απορρίμματα τα οποία οδηγούνται ετησίως στον ΧΥΤΑ είναι περίπου 320.000 τόνοι από τους οποίους οι 140.000 είναι οργανικά απόβλητα τα οποία θα μπορούσαν να συλλεχθούν ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει το 40% του συνολικού βάρους των οργανικών αποβλήτων να μην οδηγείται στον ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Αθηναίων κάνει ένα σοβαρό βήμα στο πεδίο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε απλούς κάδους και χάνεται έτσι ένα πολύτιμο προϊόν για την ανακύκλωση αλλά και ένα σημαντικό έσοδο για τον ίδιο τον Δήμο.

‘Οπως εξάλλου επισημαίνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με σχετική ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, “Μία μεγάλη προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει, ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα, είναι σε εξέλιξη. 75 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί και οι πρώτοι 25 κάδοι τοποθετούνται και η Αθήνα μπαίνει στην τροχιά της ουσιαστικής ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος , της δημόσιας υγείας αλλά και της αντιμετώπισης ενός τεράστιου προβλήματος. Πάμε για διαχωρισμό των αποβλήτων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.

Πηγή: https://www.in.gr/

Επάνω