Παρουσία των συγγενών τους, η εκδήλωση μνήμης των νεκρών και αγνοουμένων του Δήμου Φυλής στην Κύπρο
Παρουσία των συγγενών τους, η εκδήλωση μνήμης των νεκρών και αγνοουμένων του Δήμου Φυλής στην Κύπρο

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιουνίου 2021, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Ζεφύρι, η εκδήλωση μνήμης για τους τέσσερις νεκρούς και αγνοούμενους της περιοχής κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σαράντα επτά χρόνια μετά τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974 η Εκκλησία, ο Δήμος Φυλής, οι οικογένειες και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων τίμησαν τα τέσσερα παιδιά της περιοχής μας που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μεγαλόνησο και συγκεκριμένα: Τον Υποσμηναγό Στέλιο Κλαπάκη, τον Ανθυπασπιστή Νίκο Κρητικό, τον Δεκανέα Δημήτρη Θανόπουλο και τον Στρατιώτη Ιωάννη Ηλιόπουλο.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που έψαλαν οι πατέρες Άγγελος Κανέλλος και Θεοφάνης Θεοφάνους κι ακολούθησαν σύντομες ομιλίες των επισήμων, με πλέον συγκινητική της Πρόεδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κύπρου Μαρίας Καλμπουρτζή.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, τόνισε ότι “θα θυμόμαστε με αγάπη τους τέσσερις δικούς μας ανθρώπους που πρόσφεραν τη ζωή τους και πρόσθεσε ότι εκείνος δεν θα ξεχάσει τη μέρα που έγινε γνωστό στην πόλη των Άνω Λιοσίων ότι χάθηκε ο Γιάννης Ηλιόπουλος. Βλέπω απέναντί μου τον αδελφό του Ευγένιο δακρυσμένο μαζί με τις τρεις οικογένειες από το Ζεφύρι και καταλαβαίνω τον πόνο τους“.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, προσευχή, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ τιμές απέδωσε και η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.