Πανελλαδική πρωτιά στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας για το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αχαρνών

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=

Πολύτιμη και ουσιώδης υπήρξε η παρουσία του Αστυνόμου Β’ – Προϊστάμενου του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Α Α.Τ. Αχαρνών κ. Βασίλη Αλεβίζου, ο οποίος κλήθηκε ως ομιλητής στην εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φυλής για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο των Άνω Λιοσίων.

Απευθυνόμενος στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Δημαρχείου, ο κ. Αλεβίζος αναφέρθηκε τόσο στους “σκοτεινούς αριθμούς” του φαινομένου που διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία, όσο και στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που τη στελεχώνει, ενώ ανέλυσε με σαφήνεια τις καθοριστικές για την πρόληψη του εγκλήματος πρακτικές αντιμετώπισης των περιστατικών.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τις περιοχές ευθύνης της συγκεκριμένης υπηρεσίας – που συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Φυλής – και αριθμεί πανελλαδικά τα περισσότερα περιστατικά, από το σύνολο 72 Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας, εκ των οποίων τα 7 λειτουργούν στον νομό Αττικής. Αναφορικά με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αχαρνών, ο κ. Αλεβίζος μετέφερε την απογοητευτική εικόνα της αύξησης σε 800 περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μέσα στο 2024, με το 90% των θυμάτων γυναίκες, όταν το 2022 και 2023 αριθμούσαν αθροιστικά 540 υποθέσεις.

Ραγδαία αύξηση των καταγγελιών μετά τις δολοφονίες των 2 γυναικών σε Άγιους Ανάργυρους και Μενίδι

Ιδιαίτερη αύξηση στα συμβάντα για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας παρατηρείται, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Αχαρνών, μετά τα δυσάρεστα γεγονότα των δολοφονιών των δύο γυναικών σε Άγιους Ανάργυρους και Μενίδι.

Από αρχές Απριλίου του ’24 σημειώθηκε επιθετική αύξηση της τάξης του 40% στις καταγγελίες από θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ωστόσο το γεγονός πως τα θύματα πλέον αντιδρούν και απαλλαγμένα από φόβο ή ντροπή προσφεύγουν στα αρμόδια Γραφεία για να τα καταγγείλουν“, είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στον στοχευμένο ρόλο της υπηρεσίας, ο κ. Αλεβίζος συμπλήρωσε επίσης πως στα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας προέχει η ασφάλεια, περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη του θύματος και έπεται η σύλληψη του δράστη.

“Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται διαδικαστικά, οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας αντιμετωπίζουν με ενσυναίσθηση τα θύματα, προσπαθώντας να αναπτύξουν οικειότητα και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας μεταξύ τους, προκειμένου με μία σειρά ενεργειών να τα κατευθύνουν σε ασφαλές περιβάλλον“.

Σχετικά με τη συγκατάθεση των θυμάτων στην εγκατάσταση της εφαρμογής του panic button στη συσκευή τους, ο κ. Αλεβίζος επισήμανε ότι διαπιστώνεται μία ουδετερότητα, καθώς τα θύματα έχουν τη λανθασμένη εντύπωση της πιο σύντομης επέμβασης της αστυνομίας όταν επικοινωνούν λεκτικά το πρόβλημά τους στην Άμεση Δράση.

Υπάρχει άμεση σύνδεση της ενδοοικογενειακής βίας με τη βία των ανηλίκων

Η βία είναι ένα φαινόμενο που προσβάλλει τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο, καθώς έχει άρρηκτη σχέση και με τη βία των ανηλίκων. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, ανήλικοι που έχουν εκδηλώσει βία προέρχονται στο 85% από περιβάλλον που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουν τα παιδιά τι σημαίνει ενδοοικογενειακή βία, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, όπως και το πότε πρέπει οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι σε περιστατικό βίας να το λεκτικοποιούν“, επισήμανε ο κ. Βασίλης Αλεβίζος.

Διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Αχαρνών ολοκλήρωσε με την ευχή για ένα μέλλον με μηδενικό αριθμό θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, διευκρινίζοντας ωστόσο στους παρευρισκόμενους την ανάγκη εγρήγορσης των πολιτών, όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος συνάνθρωπος κινδυνεύει: “Ο νόμος από το 2006 έχει γίνει αυτεπάγγελτος, που σημαίνει ότι ανεξαρτήτως αν η καταγγελία προέρχεται από το ίδιο το θύμα, συγγενή, γείτονα, ή αυτόπτη μάρτυρα βίαιου περιστατικού, η αστυνομία οφείλει να διενεργήσει προανάκριση και να οδηγήσει τον δράστη στην Εισαγγελέα, ακόμα κι όταν το θύμα δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη.”

Δείτε όλα τα άρθρα μας …

To site του Δήμου Φυλής …