Ξεφυλλίζοντας τη νέα εκδοτική απόπειρα στον δήμο Φυλής...

Ξεφυλλίζοντας τη νέα εκδοτική απόπειρα στον δήμο Φυλής…
Ξεφυλλίζοντας τη νέα εκδοτική απόπειρα στον δήμο Φυλής…

Μια νέα προεκλογική περίοδος ξεκινά για την αυτοδιοίκηση στον Δήμο Φυλής, με ποικίλες… νέες παρουσίες να παρεισφρέουν στον χώρο της ενημέρωσης. Μετρήσαμε στο τελευταίο δίμηνο 5 νέα κουκουλο – blogs (πώς την αντέχετε μ’ αυτή τη ζέστη, απορώ…) και μόλις προχθές έσκασε μύτη μία νέα εκδοτική απόπειρα, «Τα νέα της Φυλής». Την συντακτική ομάδα της αποτελούν 4 «δηλωμένοι» με ονοματεπώνυμο στην ταυτότητα της έκδοσης και 4 «δηλωμένοι» με το… βαπτιστικό τους στο editorial!

Τα διαβάσαμε, λοιπόν, «Τα νέα της Φυλής» και δεχόμαστε τα… συγχαρητήριά σας για το κατόρθωμά μας! Οι λόγοι για τους οποίους θα ασχοληθούμε εκτενώς κρίνοντας τη συγκεκριμένη έκδοση, κι εφόσον μας δηλώνουν ανοικτοί στις παρατηρήσεις και την κριτική είναι οι εξής: Το συναίσθημα της ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ που εισπράξαμε και καθόλου δεν μας άρεσε, αλλά και το αίσθημα ΑΣΦΥΞΙΑΣ που μας δημιουργεί στον χώρο της ενημέρωσης ο «ερασιτεχνισμός» και ο «εθελοντισμός»!!! Τώρα πια – βλέπετε – δεν χρειάζεται να ενταχθείς σε μία ανθρωπιστική οργάνωση ως εθελοντής και να προσφέρεις έργο κοινωφελές. Όχι! Μπορείς απλά να γίνεις… «εθελοντής δημοσιογράφος»!

 

Την άποψή μας για την «κουκούλα» την έχουμε καταδικάσει ως site επανειλημμένα και τεκμηριωμένα, αλλά θα γίνουμε λίγο κουραστικοί εξηγώντας για μία ακόμη φορά – ενόψει προεκλογικών αναμετρήσεων, που θα πολυφορεθεί το αξεσουάρ – πως όταν ασκείς τη δημοσιογραφία με ήθος και σοβαρότητα, που προϋποθέτει: να σέβεσαι τον αναγνώστη, να λες αλήθειες, να τις τεκμηριώνεις, να μην υπερβαίνεις τα εσκαμμένα, να μην «κιτρινίζεις», να μην «κατινιάζεις», να μην εκβιάζεις…, τότε αφήνεις το μαλλάκι σου να κυματίζει ανέμελο στο αεράκι και εκθέτεις το «κουτελάκι» σου στο αναγνωστικό σου κοινό, χωρίς φόβο και πάθος! Η «κουκούλα» συνεπάγεται κρυψινιά, ψέμα και δόλο!

Το editorial, λοιπόν, για να επιστρέψουμε στο δια ταύτα φίλοι αναγνώστες, είναι «όλα τα λεφτά»! Τι είναι το editorial; Είναι το κυρίως άρθρο που υπογράφει ο εκδότης (αυτό όμως το υπογράφουν 8 βαπτιστικά ονόματα), και το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε άποψη για το τι κρατάμε στα χέρια μας, ενημερώνει για τους σκοπούς της έκδοσης, καθώς επίσης (σαν πρώτο φύλλο) αναμένεται να μας συστηθεί μέσα από τις προσωπικές τοποθετήσεις του. Πώς προέκυψε δηλαδή και τι είδους ενημέρωση θα μας κάνει…

Εμείς τι μάθαμε διαβάζοντάς το; Καταρχήν ότι ο… «εκδότης» έχει έναν γιο (να σου ζήσει!). Κατά δεύτερον ότι το «κόμμα» και η «τελεία» κρύβουν μέσα τους μικρές ιστορίες (!) «φωνές, εντάσεις και γέλια» (κι όποιος δεν έχει γελάσει με ένα κόμμα ή δεν έχει εκνευριστεί με μια τελεία, θα το κάνει τώρα δα), καθώς επίσης ότι η «ειδησεογραφία» που θα περιλαμβάνει, θα εξαρτάται από «ανθρώπους που δεν δηλώνουν δημοσιογράφοι»!!!

Εδώ είναι όλο το «ζουμί»! Άλλο ένα αλγεινό φαινόμενο της εποχής, ότι την ενημέρωση του κόσμου την αναλαμβάνουν άνθρωποι που ουδεμία σχέση δεν διατηρούν με τη δημοσιογραφία και διαθέτουν το απύθμενο θράσος να το διατυμπανίζουν, χρησιμοποιώντας ως… ελαφρυντικό την παραδοχή: «Εμείς δεν δηλώνουμε δημοσιογράφοι»! Πού σημαίνει τι; Δεν το ‘χω σπουδάσει, δεν το ‘χω εξασκήσει, δεν έχω ιδέα πώς γίνεται ένα ρεπορτάζ, δεν «τρέχει μία» αν δεν ισχύει η πληροφορία που σου πλασάρω, αφού έχω το ακαταλόγιστο: ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΩ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ! Κυκλοφορώ, σαν να λέμε, με πλαστή ταυτότητα… άρα δεν έχω και συνέπειες για ό,τι γράφω. Απαλλάσσομαι λόγω… άγνοιας των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αν εκθέτω πρόσωπα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό που, ενώ το διευκρινίζετε, παράλληλα ζητάτε από τον κόσμο να σας «αγκαλιάσει»;

Ακόμη κι αυτός, κύριοι και κυρίες, που διαχειρίζεται ένα blog ή που παριστάνει τον εκδότη, που δημοσιεύει «άρθρα» και απόψεις, που κρίνει κι επικρίνει, κάτι δεν θα πρέπει να «δηλώσει»; Δεν εννοούμε «με λένε τάδε και δηλώνω συκοφάντης – πρώην κομμωτής, με λένε δείνα και δηλώνω ανακατωσούρας – πρώην οικοδόμος»! Να πει βρε παιδί μου, «είμαστε μια παρέα ανέργων, ή φιλόδοξων νέων, που μας προτάθηκε να γράφουμε αυτά που θα μας λένε!» ή «κάνουμε τον χαβαλέ μας, με κέφι και μεράκι!» Κάτι ειλικρινές και ξεκάθαρο, όμως, γιατί πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης που δεν έχει εικόνα, ποιος είναι αυτός που υποστηρίζει ότι τον ενημερώνει… «έγκυρα». Αυτό είναι το τίμιο και το σωστό, για να μην τους παίρνει η «μπάλα» όλους!

Γιατί προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι υπάρχει πολυφωνία και πλουραλισμός απόψεων, υποτιμώντας με τον χειρότερο τρόπο τη νοημοσύνη των αναγνωστών και δεν έχετε την εντιμότητα να παραδεχθείτε ότι ΚΑΙ με αυτό το μέσο θα προβάλλετε και θα εξυπηρετείτε συγκεκριμένη μερίδα συμπολιτών, με επιλεκτικές ειδήσεις; Εμείς πάντως, μία «φωνή» διακρίναμε, από την πρώτη ως και την τελευταία σελίδα κι αυτή ήταν φάλτσα!

Όσο για την «ευρηματική» κουτσομπόλα – σελίδα 14 με τίτλο «Μου είπε κάποιος…», μάθετε πως έτσι και δημοσιεύαμε αυτά που μας λένε καθημερινά «κάποιοι», θα είχαμε πάρει το… πούλιντζερ! Κανονικά, όμως! Τα υπόλοιπα, τώρα, για την άποψη του πρώην Δημάρχου για τα αυτοδιοικητικά και τις λύσεις στα προβλήματα του τόπου (αυτά που κι ο ίδιος άφησε άλυτα), θα τ’ αφήσω ασχολίαστα, καθώς τα περιέλαβαν «άλλοι»…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν ξέρω τι έχει κοστίσει και σε ποιον αυτό το εγχείρημα, υποθέσεις κάνουμε, αλλά προκειμένου να επενδύετε χαραμίζοντας τα λεφτά σας σε άκυρες «προπαγάνδες», θα σας πρότεινα να υπηρετήσετε τον εθελοντισμό προσφέροντας κανένα ευρώ από το υστέρημά σας σε φιλανθρωπίες, που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία μας και ν’ αφήσετε αλώβητο από ασχετοσύνη τον χώρο της ενημέρωσης. Λέω τώρα εγώ…

Σχόλια
Επάνω