Ξεκίνησε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς!

Ξεκίνησε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς!
Ξεκίνησε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς!

Ένα μεγάλο όνειρο του Ζεφυρίου άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά, από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021. Το γεωτρύπανο της τεχνικής εταιρίας INTRAKAT άρχισε τις εργασίες θεμελίωσης του αντιπλημμυρικού αγωγού που θα διευθετήσει το ανοιχτό ρέμα της Εσχατιάς, στο μήκους 4,8 χιλιομέτρων τμήμα του, από την οδό Κωστή Παλαμά στο Γεροβουνό, μέχρι την Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές (Μενίδι).

Η παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, του Αντιδημάρχου Γιάννη Μαυροειδάκου και τριών κορυφαίων στελεχών της INTRAKAT, όπως του Προέδρου Δημήτρη Κούτρα, του Διευθυντή Έργου Γεωργίου Καψάσκη και του Διευθυντή Εργοταξίου Βασιλείου Ματσουλιάδη στην έναρξη των εργασιών δείχνει τη σημασία του έργου για το Δήμο Φυλής και για την εργολήπτρια εταιρία.

Τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην ωρίμανση του έργου και κυρίως στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, στον Ειδικό Γραμματέα Γιώργο Ζερβό, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), εξέφρασε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στον Αντιδήμαρχο Γιάννη Μαυροειδάκο. “Ο Γιάννης έχει δώσει την ψυχή του για το μεγάλο αυτό έργο, βοηθώντας να ξεπεραστούν οι κάθε είδους δυσκολίες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης (ύψους 36,7 εκατ. Ευρώ), που υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020, θα σημάνει το τέλος της πολύχρονης αγωνίας των κατοίκων της παραρεμάτιας ζώνης του Ζεφυρίου, οι οποίοι έχουν δει πολλές φορές το ορμητικό ρέμα να απειλεί τη ζωή και τις ιδιοκτησίες τους. Παράλληλα με την αντιπλημμυρική προστασία, το έργο θα δημιουργήσει όρους ανάπλασης στην περιοχή, καθώς πάνω στον κλειστό αγωγό έχει προγραμματιστεί η κατασκευή εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος και χώροι πρασίνου και αναψυχής. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ρέμα Εσχατιάς θα πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης, εξαιτίας των κάθε είδους αποβλήτων που απορρίπτονται σε αυτό.

Το έργο διαρθρώνεται σε 4 επιμέρους τμήματα: Έργα διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα μεταξύ του ρέματος Ευπυρίδων στο Καματερό και της Λεωφόρου Πάρνηθας στον Δήμο Αχαρνών, έργα διευθέτησης ρέματος Αγίου Γεωργίου, έργα διευθέτησης ρέματος Πικροδαφνέζας και έργα ανάπλασης του χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου.

Το ρέμα της Εσχατιάς ξεκινάει από τους πρόποδες της Πάρνηθας και εκβάλει στον Κηφισό, διασχίζοντας τους Δήμους Αχαρνών, Φυλής (ΔΕ Ζεφυρίου), Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Ιλίου. Το νότιο τμήμα του, από την πλατεία Ιλίου έως και τον Κηφισό, ονομάζεται και “Φλέβα”. Το συνολικό μήκος του ρέματος ανέρχεται στα 11 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για χείμαρρο μεγάλου μήκους ο οποίος έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση ως οικοσύστημα με σημαντική μείωση έως και ανυπαρξία ανά τμήματα της χλωρίδας ενώ ταυτόχρονα έχει μεταλλαχθεί η μορφολογία της κοίτης του. Η πρώτη φάση των έργων διευθέτησης του ρέματος, από πλατεία Ιλίου έως συμβολή αγωγού Ευπυρίδων, κατασκευάστηκε από την τεχνική εταιρία ΑΚΤΩΡ και παραδόθηκε προ ετών.

Η INTRAKAT έχει αναλάβει τη δεύτερη φάση, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία κατοικημένων περιοχών, κυρίως των Δήμων Αχαρνών, Φυλής και Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά videos από την έναρξη των εργασιών:

https://youtu.be/MxMA7Jm2ePc

https://youtu.be/-w3ULD9dKSw

Επάνω