Τόσο πολύ που θύμωσε η συντάκτρια (;) του ΕΝΟΣ & ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ, ανεπηρέαστου και πάνω απ’ όλα… ανεξάρτητου blog “Fylikanea”, που όλως τυχαίως και αυθορμήτως απηχεί τη φωνή της αντιπολίτευσης του Δήμου Φυλής, όταν θίχτηκε συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος σε άρθρο συναδέλφου της τοπικής ενημέρωσης, που πήρε τη μεγάλη απόφαση να… ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας και να παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και νέες μεθόδους… “ρεπορτάζ”!
Ήδη τα τέσσερα πρώτα μαθήματα, σε μορφή… τηλεκπαίδευσης, προσφέρθηκαν στους εκπροσώπους της τοπικής ενημέρωσης εντελώς δωρεάν! Ας πάρουμε μια γεύση… επαγγελματισμού, εγκυρότητας και αντικειμενικότητας:
ΜΑΘΗΜΑ 1ο
Εάν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το “ρεπορτάζ” απαιτεί τη φυσική παρουσία του δημοσιογράφου στο γεγονός που μεταδίδει, την επιτόπια έρευνα και συλλογή πληροφοριών… πλανάστε πλάνην οικτράν (προσφορά του καταστήματος κι αυτό!) Ρεπορτάζ θεωρείται να σου στέλνει ένας “δημότης που ανήκει στη διοίκηση του Δήμου” (στο 3ο… μάθημα, εκτενέστερη ανάλυση αυτού!) μία… φωτογραφία και να την παρατηρείς, να ερευνάς εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια που δίνεται, από το σημείο λήψης της και τα χαρακτηριστικά των προσώπων που απεικονίζονται, μέχρι την ιδιότητα του ανθρώπου που σου την έστειλε, μέχρι να οδηγηθείς στην εξέλιξη της υπόθεσης που θα… σερβίρεις στον αναγνώστη!
ΜΑΘΗΜΑ 2ο
Μελετάτε προσεκτικά τη φωτογραφία που έφτασε στα χέρια σας! Αν δεν φαίνεται πουθενά σε αυτή, ούτε φορτηγό, ούτε βυτιοφόρο, αυτό σημαίνει πως ΠΟΤΕ δεν υπήρξε εκεί, ούτε φορτηγό, ούτε βυτιοφόρο!
ΜΑΘΗΜΑ 3ο
Η κλισέ φράση “από αξιόπιστη πηγή πληροφορούμαστε ότι…”, που συχνά συναντάμε σε άρθρα, σας έχει ποτέ υποψιάσει πως “αξιόπιστη πηγή” μπορεί να είναι η ίδια η… φαντασία του συντάκτη; Χα, χα, σας έπιασα πουλάκια μου αδιάβαστους! Τι είναι αυτό, λοιπόν, που μας διδάσκουν οι “Διδάσκαλοι” του λειτουργήματος, για να γινόμαστε πειστικοί στους αναγνώστες μας; Θα θέτουμε ως τεκμήριο για την… αξιοπιστία της “πηγής”, πως η φωτογραφία που παρατηρούμε (κάνουμε ρεπορτάζ δηλαδή!) έχει αποστολέα έναν… “δημότη που ανήκει στη διοίκηση του Δήμου”!!!
Μα εδώ υπάρχει είδηση! Υπάρχει μέλος της διοίκησης που… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ;;; Που ψηφίζει σε άλλον Δήμο και όχι σε αυτόν που διοικεί;;; Δεν ψήφισε δηλαδή ούτε τον επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει;;; Πόσες ιδιοφυϊες έχουμε τελικά σ’ αυτόν τον Δήμο; Είναι μία, δύο, τρεις; Πόσες πια να τρελαθώ;
ΜΑΘΗΜΑ 4ο
Σε περίπτωση πάλι, που κάνετε το ρεπορτάζ σας από το… παράθυρο, είτε γιατί βαριέστε να κατεβείτε τις σκάλες, είτε γιατί “έξω έχει κρύο και σας έχει πιάσει μια στεναχώρια”, έχουν και πάλι τη λύση οι “Διδάσκαλοι”: Γράφετε την είδηση (ό,τι δηλαδή υποπτεύεστε ότι έχει συμβεί από το μπαλκόνι του γραφείου σας) σε μορφή τηλεγραφήματος – τύπου λεζάντας δηλαδή – και στο τέλος τη φράση: “Σε λίγο περισσότερα” και… ε, για πόσο καιρό θα θυμούνται οι αναγνώστες σας ότι τους οφείλετε λεπτομέρειες της υπόθεσης; Σε 5 – 6 μήνες, θα το ‘χουν ξεχάσει! Sorry, που το θυμίσαμε τώρα πάλι… είναι αντιδεοντολογικό, το ξέρω, αλλά έπρεπε να δώσουμε απτά επιχειρήματα της έγκριτης και έγκυρης “δημοσιογραφίας” την οποία ασκείτε (άλλο level!) για να σας μαζέψουμε και… σπουδαστές!
Καιρό είχαμε να σας… κράξουμε, αλλά αυτά τα μαθήματα που μας παραδίδετε, πολύ εξιτάρουν τη σκέψη μας και νιώθουμε πως εκ μέρους της τοπικής δημοσιογραφικής κοινότητας θα πρέπει να σας αποδοθεί ο τίτλος των… “Διδασκάλων της Δημοσιογραφίας”! Πραγματικά συγκλονισμένοι από την… εφευρετικότητα και την οξυδέρκεια που σας χαρακτηρίζει, επιθυμούμε με τη σειρά μας να σας προσφέρουμε – ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ κι εμείς! – την πρόταση μας για τις… τελικές εξετάσεις των σπουδαστών της “σχολής” σας:
Προτείνουμε λοιπόν οι τελειόφοιτοι της σχολής σας “δημοσιογράφοι” να καλούνται να εντοπίσουν τις… διαφορές ανάμεσα σε εικόνες που θα μοιάζουν ίδιες αλλά… τα φαινόμενα θα απατούν, προκειμένου να λαμβάνουν την πιστοποίηση του “αξιόπιστου ρεπόρτερ” και να εξασφαλίζουν αυτομάτως και μία θέση… εθελοντικής προσφοράς έργου στο ΕΝΑ & ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ανεξάρτητο, ανεπηρέαστο κι αντικειμενικό blog – της – αντιπολίτευσηηηης!
Σώνει, όμως, τώρα! Αρκετά διδαχθήκαμε για σήμερα!