Κατόπιν της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου Δευτεροβάθμιας Δημοτικής Επιτροπής κ. Νίκου Χατζητρακόσια και του Δημάρχου Φυλής (και εκπαιδευτικού) κ. Χρήστου Παππού, πραγματοποιήθηκε εχθές (26/09) στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον “απέραντο” κυβερνοχώρο, που σκοπό είχε περισσότερο να προβληματίσει, παρά να αποτρέψει από την απαραίτητη – και επιβεβλημένη πλέον – χρήση του διαδικτύου! Η αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” γέμισε ασφυκτικά από ενήλικες πολίτες και παιδιά όλων των ηλικιών, που με προσήλωση παρακολούθησαν την εποικοδομητική ενημέρωση από τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη (Αντιστράτηγο ε.α.) και την κ. Μαρίσα Βουλγαράκη (εγκληματολόγος – ψυχολόγος).
Με στατιστικά στοιχεία ερευνών, αναφορές σε πραγματικά γεγονότα και προβολή ταινιών με τα αποτελέσματα κοινωνικών πειραμάτων (social experiments), οι ομιλητές απέδειξαν με τον πιο γλαφυρό και ανατριχιαστικό τρόπο, πόσο εύκολα μπορεί ένα σπουδαίο εργαλείο γνώσης κι ενημέρωσης, όπως είναι το internet, να μετατραπεί σε παγίδα… θανάτου για τους χρήστες!
Με τη φράση “Η άγνοια στο διαδίκτυο… σκοτώνει!”, ο κ. Σφακιανάκης έκανε την εισαγωγή για τις Αρχές ασφαλούς πλοήγησης τις οποίες και ανέλυσε στο ακροατήριο, ενώ προέτρεψε τους νέους που θα βγουν στην αγορά εργασίας να λάβουν σωστές υποδομές μόρφωσης στον κώδικα και τον προγραμματισμό, ώστε να μη μείνουν ανένταχτοι στην κοινωνία!
Τα βασικότερα σημεία αυτής της ενημέρωσης…
- Το 98% του περιεχομένου του διαδικτύου έχει θετικό πρόσημο, αλλά το υπόλοιπο 2% εξυπηρετεί το έγκλημα και αυτό θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε!
- Τα 3,5 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη είναι συνδεδεμένοι στο internet κάθε λεπτό, το 70% των Ελλήνων βρίσκονται στο διαδίκτυο/λεπτό, το 90% των νέων της χώρας, είναι καθημερινά στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι όποιο παιδί δεν δουλεύει με την τεχνολογία, είναι από την αρχή “έξω από το παιχνίδι”!
- Σε ηλικία 3 – 4 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να τα βάζουμε στους κανόνες του διαδικτύου, ώστε σε ηλικία 8 – 9 ετών, να γνωρίζει τι είναι το διαδίκτυο, πώς δουλεύει και κυρίως να ξεχωρίζει το ωφέλιμο από το απαγορευμένο και επικίνδυνο!
- Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως “παιχνιδομηχανή”, αλλά σαν ένα εργαλείο μάθησης, διερεύνησης πληροφοριών και εργασίας αργότερα!
- 8 εκατομμύρια Ελλήνων είναι καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, κ.λ.π.). Η άγνοια της σωστής χρήσης του facebook και του πραγματικού σκοπού ύπαρξής του, οδηγεί στα… “απόνερα” του κυβερνοχώρου!
“Το facebook δεν είναι club να κάνουμε τους καμπόσους και τους ωραίους, να κάνουμε επιδείξεις πού βρισκόμαστε και τι τρώμε… Είναι ένα κοινωνικό δίκτυο μέσα από το οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους που έχουμε χάσει από το παρελθόν, για παράδειγμα.”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.
Μύθοι και πραγματικότητες για το διαδίκτυο…
- Στο διαδίκτυο έχουμε ΟΛΟΙ “ταυτότητα”! Όποιος συνδέεται στο διαδίκτυο παίρνει αυτομάτως έναν αριθμό, ο οποίος έχει να κάνει με τη διεύθυνση κατοικίας του, το κινητό του ή άλλο προσωπικό του στοιχείο.
- Στο διαδίκτυο ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ!!! Αυτό σημαίνει ότι όποιος θεωρεί ότι είναι κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία και διαπράξει κάποιας μορφής έγκλημα, με υπομονή κι επιμονή των ειδικών ερευνητών, ΠΑΝΤΑ αποκαλύπτεται!
- Ό,τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ΔΕΝ διαγράφεται ΠΟΤΕ!
“Πριν από 8 χρόνια, ο πρόεδρος της Google μου είχε πει κάτι, που τότε δεν είχα καταλάβει: ‘Στα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι θα κοιτάζουν να… αλλάζουν το επώνυμό τους’. Σήμερα καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοούσε!”, είπε ο κ. Σφακιανάκης θέλοντας να επισημάνει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι χρήστες του διαδικτύου σχετικά με το ύφος και το είδος των αναρτήσεων, καθώς θα αποτελούν “ες αεί” ένα στίγμα της προσωπικότητας του ατόμου που την κάνει.
Προσοχή:
- Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής και βγαλμένος από την πρίζα! Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να μεταφέρονται σε ένα αποθηκευτικό μέσο (στικ) ή εξωτερικό σκληρό δίσκο κι εκεί να αποθηκεύονται φωτογραφίες, κληρονομητήρια, έγγραφα, κ.λ.π. και όχι να βρίσκονται κυριολεκτικά “στον αέρα”!
- Στο διαδίκτυο το “κακό έχει… αγγελικό πρόσωπο”! Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι η αποπλάνηση των παιδιών από παιδόφιλους, που κάνουν το παιχνίδι τους μέσα από την τεχνολογία! ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε φωτογραφία ανηλίκου σε ημίγυμνη (με μαγιό) ή γυμνή κατάσταση που ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγει αυτομάτως σε παιδοφιλικούς ιστοχώρους!
- Ποτέ δεν εμπιστευόμαστε ανθρώπους που γνωρίζουμε στο διαδίκτυο! Το “ραντεβού στα τυφλά” είναι… ρώσικη ρουλέτα!
Οι ομιλητές, μίλησαν ωστόσο και για το φλέγον θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, το διαδικτυακό bullying (εκφοβισμό), αλλά και για την νέα “τάση” των εφήβων το sexting, συμβουλεύοντας τους γονείς με παραδείγματα να έχουν καλές σχέσης με τα παιδιά τους, σχέσεις εμπιστοσύνης, ώστε να έχουν τα παιδιά το θάρρος να τους αποκαλύπτουν ό,τι δυσάρεστο συμβαίνει στη ζωή τους.
Η κυρία Μαρίσα Βουλγαράκη, με εκτενή ανάλυση, έθεσε τα όρια του ‘παραδοσιακού bullying’ από το cyber bullying εστιάζοντας στις δύο βασικές διαφορές τους: Την ταχύτητα της εικόνας και των μηνυμάτων με την οποία εξαπλώνεται οποιαδήποτε διάδοση για το θύμα, αλλά και η άγνοια – τις περισσότερες φορές – του θύματος για την ταυτότητα του θύτη του (που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και ο ίδιος θύμα bullying από το σπίτι του)!
Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του cyber bullying:
Τα μέτρα που μπορούν, σε πρώτο στάδιο, να λάβουν οι γονείς που αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα bullying είναι τα εξής:
- Μπλοκάρουμε τον χρήστη που τον παρενοχλεί.
- Διορθώνουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του μέσου πλοήγησης.
- Συνεργασία γονιών με εκπαιδευτικούς.
- Σε περίπτωση που η παρενόχληση συνεχίζεται, τότε καταφεύγουμε σε άλλες μεθόδους αντιμετώπισης – πιο επίσημες.
Διαπιστώνοντας ο κ. Σφακιανάκης με ερώτημά του, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων διαχειρίζονται το facebook, απευθύνθηκε χαριτολογώντας στον Δήμαρχο, λέγοντάς του: “Άρα κύριε Δήμαρχε, εκλογές μόνο μέσω facebook… Μακριά από μας!”
Παρακολουθώντας κι ο ίδιος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ομιλητές και κρίνοντας από τη μεγάλη συμμετοχή των δημοτών, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς κάλεσε τον Αντιστράτηγο ε.α. κ. Μανώλη Σφακιανάκη να επισκεφτεί αρκετές φορές ακόμη τον δήμο Φυλής, προκειμένου να επαναλάβει την ημερίδα σε κάθε σχολείο ξεχωριστά και να ενημερωθούν όλοι οι γονείς αλλά και τα παιδιά, σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο!
Τέλος, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς και ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Φυλής κ. Νίκος Χατζητρακόσιας, απέδωσαν στους ομιλητές αναμνηστική πλακέτα, λαμβάνοντας την υπόσχεση να ανανεώσουν σύντομα αυτό το “ραντεβού” στους χώρους των σχολείων του δήμου!