Με μια... ρακή, λύνονται όλα τα προβλήματα - που λένε και στην Κρήτη!

Με μια… ρακή, λύνονται όλα τα προβλήματα – που λένε και στην Κρήτη!
Με μια… ρακή, λύνονται όλα τα προβλήματα – που λένε και στην Κρήτη!

– Καλώς ήρθαν οι φίλοι μας και κάνανε και κόπο,

και ήρθανε και τιμήσανε τον εδικό μας τόπο!

– Κάθε απού η σκέψη μου στο Δημαρχείο πηγαίνει

χτίζει ο νους μου όνειρα που δεν τα προλαβαίνει…

– Κάνε Θεέ μου ένα σεισμό και κούνα τον πλανήτη,

να ‘ρθει αμέσως πιο κοντά Δήμος Φυλής με Κρήτη

– Στην Κρήτη δε γεννήθηκα, μα το ‘χω για τιμή μου

που από τούτο το νησί κρατούν φίλοι δικοί μου!

Κάπως έτσι φανταζόμαστε αυτή τη συζήτηση να εξελίχθηκε στη συνάντηση που είχαν οι Κρήτες με τον υποψήφιο συνδυασμό «Φυλή. Νέο Ξεκίνημα». Και μιας που έλειπε και ο πρόεδρος του Συλλόγου σε… «ανειλημμένες υποχρεώσεις» – απ’ ό,τι μάθαμε – την υποδοχή και τον λόγο ανέλαβε ο αντιπρόεδρος!

Κάθισαν, λοιπόν, οι σύντεκνοι και τα ‘πανε λιγάκι. Τι τα ‘πανε δηλαδή; Καιρό τώρα τα λένε! Πότε με… κάλαντα, πότε με μαντινάδες, τα λένε τακτικά! Απλά είπαν τώρα να τα πούνε και λίγο πιο επίσημα, να μάθουμε κι εμείς τελικά, με… «αποδείξεις και ονόματα» τα μελλοντικά τους πλάνα, με τη θαλπωρή της «γνωστής Κρητικής φιλοξενίας», όπως ενημερωθήκαμε. Σίγουρα, ωστόσο, η «γνωστή φιλοξενία» των Κρητικών – όπως δικαίως φημολογείται και χαρακτηρίστηκε – θα πρέπει εθιμοτυπικά και πατροπαράδοτα να περιελάμβανε και λίγη… ρακή! Δεν μπορεί. Η ρακή σου λέει – με μέτρο πάντα – κάνει καλό στην καρδιά και πολεμάει τα μικρόβια, που ουκ ολίγα κυκλοφορούν αυτή την εποχή!

Και πού τα ξέρουμε εμείς όλα αυτά; Μα βγήκε δελτίο Τύπου (με φωτογραφίες πάντα) γι’ αυτή τη συνάντηση. Έτσι – μάλλον – θα τα μαθαίνουμε, πια. Με δελτία Τύπου! Δεν έχει σημασία που δεν «μοιράστηκε», όπως απαιτεί και η έννοια του «δελτίου». Κοινοποιήθηκε στους διαδικτυακούς φίλους του φου μπου!

Το βασικό στοιχείο ενός δελτίου Τύπου, να ξέρετε, είναι η… είδηση! Ψάξαμε καλά και τη βρήκαμε, λοιπόν: Η είδηση ήταν ότι τα μέλη του συνδυασμού – νέα και παλιά – «θέλουν τους Συλλόγους αυτόνομους και ανεξάρτητους από κάθε δημοτική Αρχή». Δηλαδή, δεν καταλάβαμε… «κομμένες» οι επιχορηγήσεις και η συνδρομή του Δήμου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις;;; Μάλλον…

Κι αργότερα, όμως, συνεχίζοντας την ανάγνωση του δελτίου, σαν να τους… επέπληξε λιγάκι μας φάνηκε: «… ο καθένας πρέπει να αφήσει εκτός συλλόγου τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να ενεργεί μόνο για το συλλογικό καλό. Σκοπός του κάθε συλλόγου δεν είναι μόνο η διασκέδαση, αλλά να προάγει τον Πολιτισμό και την Ιστορία του τόπου.» Τώρα, αν είχε σκοπό να θίξει κάποιον συγκεκριμένα, ή από άλλον πολιτιστικό σύλλογο, ποιος τον ξέρει; Πάντως και μέσα από τη διασκέδαση, προάγεται ο πολιτισμός και προβάλλεται και η ιστορία ενός τόπου, νομίζω… Σε τόσα γλέντια πολιτιστικών συλλόγων έχει πάει, δεν μπορεί να μην το έχει διαπιστώσει!

Για να έχει κάποιος… κρητική άποψη (με ήτα), αρκεί να κάνει φίλο έναν Κρητικό! Για να έχει, όμως, κάποιος κριτική άποψη (με γιώτα), θα πρέπει να υπάρχει κάπου το «λιθαράκι» του, ώστε να έχουν βάση ΚΑΙ οι διαπιστώσεις ΚΑΙ οι … εξαγγελίες!!!

«ΘΑ χτίσουμε στέγες σε όλους τους συλλόγους»… «ΘΑ δημιουργήσουμε κέντρο πολιτισμού»… «ΘΑ κάνουμε λαογραφικό μουσείο»… «ΘΑ διεξάγονται ομιλίες, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες»… «Την εκδήλωση για τη Μάχη του Αρκαδίου ΘΑ μπορούσατε να την κάνετε στο κέντρο πολιτισμού που θα δημιουργήσουμε»… «ΘΑ γίνετε αυτόνομοι»… Μα αφήστε τους να… «αυτονομηθούν», όμως, κύριε Αλέξανδρε! Ούτε μέλος του Δ.Σ. να ήσασταν! Θα «αυτονομηθούν» και θα σκεφτούν ΜΟΝΟΙ τους τις δράσεις τους.

Πώς ηχούν άραγε στ’ αυτιά των παλαιότερων μελών – υποψηφίων της νέας παράταξης (με ή άνευ… «λιθαρακίου»), οι οποίοι έχουν και μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία;;; Ποιος ξέρει; Αλλά όπως είπε και ο αντιπρόεδρος, ο «φίλος του» Αλέξανδρος, «δεν αναλώνεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικής φλυαρίας…» Αααα, όλα κι όλα!

 

Επάνω