Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Γ. Μαυροειδάκου - Συγκλόνισε ο 19χρονος φοιτητής

Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Γ. Μαυροειδάκου – Συγκλόνισε ο 19χρονος φοιτητής
Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Γ. Μαυροειδάκου – Συγκλόνισε ο 19χρονος φοιτητής

Με όλες τις τιμές που εθιμοτυπικά επιβάλλονται, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η εορταστική εκδήλωση της Εθνικής και Θρησκευτικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Ηρώων, μπροστά από το Δημαρχείο του Ζεφυρίου και με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών, επισήμων και εκπροσώπων αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της τοπικής κοινωνίας.

Αφού εψάλλει η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο των ηρώων, ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων στην μνήμη των προγόνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κλήρου, της εκπαίδευσης, της αστυνομίας, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς του τόπου.

Τρεις ημέρες μετά τον εορτασμό της εθνικής και θρησκευτικής επετείου της 25ης Μαρτίου, τώρα που καταλάγιασαν οι φωτογραφίες από τις σχολικές παρελάσεις των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Φυλής, το #gavata.news αποφάσισε να μην ακολουθήσει την «πεπατημένη» τακτική ανάρτησης φωτογραφικού υλικού – αν και διαθέταμε πλούσιο από το Ζεφύρι – και περιγραφής της πραγματικά άρτια οργανωμένης εκδήλωσης, παρά προτιμήσαμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον, σε μία «ανατροπή» που – αν και αρχικά προκάλεσε αμηχανία – απεδείχθη σοφή και άξια παραδειγματισμού!

Άξια παραδειγματισμού κι επαίνων ήταν, λοιπόν, η ανατρεπτική πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ζεφυρίου, Γιάννη Μαυροειδάκου, να «σπάσει το πρωτόκολλο» που υπαγορεύει την εκφώνηση του πανηγυρικού από κάποιον επίσημο και να δώσει βήμα στο νέο αίμα του τόπου, προκειμένου να ακουστεί η φωνή εκείνων που αποτελούν το μέλλον του έθνους, προβάλλοντας παράλληλα την άλλη όψη της πόλης του Ζεφυρίου! Μιας πόλης που, σε πείσμα όσων τη λοιδορούν, την αγνοούν, την απαξιώνουν και την υποτιμούν, η κοινωνία της συνεχίζει να «γεννά» και να «αναθρέφει» παιδιά άξια και ικανά να υπερασπιστούν με σθένος τα ιδανικά της πατρίδας, παιδιά με παιδεία, με άποψη και κρίση.

Ήταν, παράλληλα, ιδιαίτερα τιμητικό και για τους ίδιους τους τοπικούς παράγοντες, το γεγονός ότι «παραμέρισαν», απαλλαγμένοι από συμπλέγματα, παραχωρώντας βήμα στη νεολαία του τόπου και αναδεικνύοντας την ποιότητα των παιδιών του Ζεφυρίου, των παιδιών του Δήμου Φυλής! Ούτε και πρόκειται να τους αναφέρουμε ονομαστικά, γιατί πλέον όλοι γνωρίζουν ποιοι τιμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της δημοτικής ενότητας Ζεφυρίου και είναι πάντα δίπλα στα παιδιά!

Για πρώτη φορά, λοιπόν – ίσως και σε πανελλήνια πρωτοτυπία – ο πανηγυρικός γράφτηκε και εκφωνήθηκε από έναν 19χρονο Ζεφυριώτη φοιτητή, ο οποίος κατόρθωσε να συγκινήσει με την ορμή του λόγου του, την αφοπλιστική ειλικρίνεια και τον παρορμητισμό της ηλικίας και να παρασύρει συναισθηματικά τους δημότες όλων των γενιών που κατέκλυσαν την πλατεία σε ένα δυνατό, με διάρκεια χειροκρότημα, καθώς και στην αναφώνηση του «ΖΗΤΩ» που συνόδευε διάσπαρτα τις προτροπές του νεαρού φοιτητή, που επεδίωξε και πέτυχε να βάλει ψηλά τον πήχυ της ιστορικής αξίας της Εθνικής μας Επετείου για τον ελληνισμό, σε ύψος που μόνο το νέο αίμα του τόπου μπορεί να τον θέσει!

Η ομιλία του πρωτοετή φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Ζάχου, ο οποίος πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις από τους διαγωνιζόμενους του ΓΕΛ Ζεφυρίου, αποτέλεσε την πιο δυνατή – συναισθηματικά – στιγμή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, συνδυάζοντας περίτεχνα μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα της Επανάστασης των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό, με την κρίσιμη για τη χώρα μας επικαιρότητα που επισκιάζεται από τις συνεχείς και αναβαθμισμένες προκλήσεις των Τούρκων, εστιάζοντας κυρίως στην παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης!

«Φωτιά και τσεκούρι» τα λόγια του 19χρονου, χαρακτηρισμός που απορρέει από το τελευταίο, συγκλονιστικό απόσπασμα της ομιλίας του: «… Στις μέρες μας ο αγώνας αυτός των προγόνων μας, αποκτά ακόμα πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, όπου ο παραλογισμός και η πολιτική ανευθυνότητα των λεγόμενων ισχυρών του πλανήτη, οδηγούν την ανθρωπότητα σε ζοφερά μονοπάτια. Το παράδειγμα των Ελλήνων του ’21 τονίζει την ανάγκη για ελεύθερη βούληση και ανεξαρτησία, περισσότερο από ποτέ! Μέχρι και σήμερα, η αναρχική Τουρκία, εξακολουθεί να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα – κεκτημένα δικαιώματα της Ελλάδας – προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με νέους όρους προς όφελός της, δείχνοντας παντού ένα τερατόμορφο πρότυπο αναβίωσης του σουλτάνου! Αυτή τη στιγμή – δυστυχώς για όλους μας – πλησιάζουμε στη συμπλήρωση του ενός μήνα ντροπιαστικής και άνανδρης ομηρίας των δύο παλικαριών μας, στα σύνορα του Έβρου. Ναι, η καρδιά μας τρέμει. Χτυπά δυνατά. Γίνεται ένα με τις καρδιές τους. Με την αγωνία τους. Ή μάλλον την ίδια στιγμή, έχουμε ΜΙΑ και ΜΟΝΟ καρδιά! Αυτή που λέγεται Ελλάδα, Ειρήνη, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αυτοκυριαρχία, Δημοκρατία… Ελπίδα! Σεβόμενοι τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για να ‘μαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, οφείλουμε να αποδίδουμε ελάχιστο φόρο τιμής, κατά το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου, να στεκόμαστε όρθιοι, ακίνητοι και με τα χέρια έξω από τις τσέπες. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!»

Με αυτό το συναίσθημα εθνικής ανάτασης, η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και η παρέλαση μαθητών, αθλητών και πολιτιστικών φορέων που ακολούθησε, πήρε άλλη μορφή και ουσία στην πόλη του Ζεφυρίου. Στην πόλη που ΔΕΝ «καταπίνει» τα παιδιά της! Στην πόλη που ήρθε επιτέλους ο καιρός, να προβάλλει – σε κάθε ευκαιρία – την άλλη όψη της! Να αποτινάξει την ταμπέλα του εγκλήματος και της παραβατικότητας που κάποιοι διεγείρονται να προβάλλουν κατ’ αποκλειστικότητα, θεωρώντας ότι προσφέρουν έργο στον τόπο αυτόν και στα παιδιά του!

Γιατί το ‘χουμε ξαναγράψει: Υπάρχουν κι αυτά τα παιδιά στο Ζεφύρι! Και είναι πολλά…

Σχόλια
Επάνω