"Ζεφύρεια 2018": Οι παρουσίες και οι απουσίες που σχολιάστηκαν

«Ζεφύρεια 2018»: Οι παρουσίες και οι απουσίες που σχολιάστηκαν
«Ζεφύρεια 2018»: Οι παρουσίες και οι απουσίες που σχολιάστηκαν

«Ζεφύρεια 2018″… Κατά παράδοση για τον τόπο, η ημέρα του εορτασμού της μνήμης της πολιούχου του Ζεφυρίου «Παναγίας Γρηγορούσας», συνοδεύεται από ολιγοήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πλήθος επισήμων, δημοτών κι επισκεπτών συμμετέχουν σ’αυτές, χωρίς – φυσικά – ιδιαίτερη πρόσκληση!

Εφέτος, συγκριτικά με άλλες χρονιές, ίσως λόγω της ιδιαίτερης περιόδου που διανύουμε, προ των δημοτικών εκλογών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πάρκο «Κ. Λιάρου» που φιλοξένησε τα δρώμενα, δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών των τελευταίων ετών με την προσέλευση του κόσμου να… «σπάει τα κοντέρ» συμμετοχής.

Υπήρξαν ωστόσο και κάποιες ΗΧΗΡΕΣ απουσίες από υψηλής πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής σπουδαιότητος δρώμενα, που συζητήθηκαν με αρνητικό πρόσημο από τους δημότες και που η στήλη μας δεν θα αφήσει ασχολίαστες…

Παραμονές των εκδηλώσεων για τα «Ζεφύρεια 2018» και με προφανή στόχο να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη πιο επίσημη, ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας «νέας» παράταξης, που μπορεί να αποτελείται από πολλά «παλαιά συστατικά», δεν αμφισβητείται όμως το γεγονός ότι ο άνθρωπος που ετάχθη ως επικεφαλής αυτής είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή του τόπου, χωρίς «ένσημα» που να πιστοποιούν την προϋπηρεσία του στην ενασχόληση με τα κοινά.

Ο κ. Αλέξανδρος Κουλοχέρης, λοιπόν, αποπειράται για πρώτη φορά να τεθεί στην κρίση των δημοτών για τη διοίκηση του Δήμου Φυλής. Οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν, βεβαίως, έχουν την πείρα και την προϋπηρεσία τους, γεγονός που τους κατατάσσει σε μειονεκτική θέση, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν – στους υποψιασμένους πλέον πολίτες και των τριών δημοτικών κοινοτήτων – ότι έχουν… αλλάξει και ενδιαφέρονται πραγματικά για τους κάτοικους του καλλικρατικού αυτού Δήμου! Θα πρέπει παράλληλα – διαθέτοντας τη σχετική εμπειρία – να φροντίζουν να προστατεύουν τον «άπειρο» πολίτη που επέλεξαν να «βάλουν μπροστά» και να ακολουθήσουν! Να διεκδικούν και να «κατακτούν» καθημερινά χωρίς έπαρση και αλαζονεία τις ψήφους τους, να μετρούν τα βήματά τους…

Απουσία από την εκπαίδευση…

Τα δρώμενα για τα «Ζεφύρεια 2018», λοιπόν, ξεκίνησαν με τη βράβευση των νέων του τόπου που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η Παιδεία αποτελεί ίσως το βασικότερο και πιο αξιόλογο κομμάτι κάθε κοινωνίας, πολλώ δε μάλλον μιας κοινωνίας «πληγωμένης», που κάνει ασύμμετρες – με τις κρατούσες συνθήκες – προσπάθειες να στηλωθεί και να προοδεύσει! Η Παιδεία αποτελεί ίσως τον πιο ευαίσθητο τομέα και το πιο «δυνατό χαρτί» της πολιτικής, καθώς θέτει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός τόπου.

Κι όμως… Στην τελετή για την επιτυχία αυτή της νεολαίας του τόπου, δεν ήταν ΚΑΝΕΙΣ εκεί από τις υποψήφιες των επικείμενων εκλογών παρατάξεις (πλην του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Δημήτρη Τσιουμπρή και της διοικούσας αρχής) να τα συγχαρεί και να τα επικροτήσει. Γιατί; Γιατί απλά… τα ΑΓΝΟΗΣΑΝ! Ας είναι ακόμα αυτά τα παιδιά που με δομημένη κρίση και άποψη θα είναι για πρώτη τους φορά ψηφοφόροι!!!

Ούτε όμως και εκπρόσωποι του… «νέου κι ελπιδοφόρου» Συλλόγου Φοιτητών και Μαθητών Δήμου Φυλής δεν παρουσιάστηκαν που, από αρχάς Αυγούστου που ανακοίνωσαν εν μέσω τυμπανοκρουσιών την ίδρυση και τους σκοπούς αυτού, εξαφανίστηκαν. Πιθανόν να καλύφθηκαν οι θέσεις στα… πουλμανάκια που θα μετέφεραν δωρεάν φοιτητές στα Πανεπιστήμια! Ίσως πάλι να… τους εγκατέλειψε ο «οδηγός»!

Θα σκεφτεί βέβαια κανείς, «εδώ δεν τα τίμησαν με την παρουσία τους οι καθηγητές τους (πλην του σπουδαίου κ. Αθανάσιου Παπαθανασίου!) και ο λυκειάρχης»…

Απουσία από την ιστορία…

Για την παλαιότερη «καραβάνα» στα αυτοδιοικητικά, ωστόσο, τον κ. Μπουραϊμη και το επιτελείο του, ήταν ίσως η μοναδική αυτή… «ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», καθώς γνωρίζει καλά πώς ‘παίζεται το παιχνίδι’ και οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε το γεγονός της παρουσίας του στην τιμητική τελετή της τοποθέτησης της προτομής του αείμνηστου δημάρχου του Ζεφυρίου, Κώστα Λιάρου, συμμετοχή που τον τιμά ιδιαιτέρως!

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με εξέχουσα ιστορική και πολιτιστική σημασία για τον τόπο, αφορούσε έναν εκλιπόντα Δήμαρχο που το έργο του αναγνωρίζεται ομοφώνως απ’ όλους όσους τον γνώρισαν επί δημαρχίας του, απ’ όποιο ιδεολογικό πρίσμα κι αν κοιτάζουν. Επελέγη από τη διοίκηση του δήμου η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής να γίνει την 4η ημέρα των εκδηλώσεων, ανήμερα της Παναγίας Γρηγορούσας, που πλήθος πιστών έσπευσε στη χάρη της να ανάψει ένα κεράκι και όλοι ακολούθως μετέβησαν προς σκοπού στο πάρκο. Κάποιοι εκ των πιστών που περίμεναν έξω από την εκκλησία για τη λιτάνευση της εικόνας, ενημερώθηκαν για την παρουσία του κ. Αλέξανδρου Κουλοχέρη εντός του Ναού, μετά από αναγγελία του ίδιου του ιερέα που φρόντισε να… διαφημίσει από μεγαφώνου την πρόθεση (;), υπόσχεση (;) του υποψηφίου για την αποπεράτωση της εκκλησίας!

Πράγματι, λοιπόν, ο κ. Κουλοχέρης, συνοδευόμενος από μέλη της παράταξής του, εξήλθε του Ναού κι ακολούθησε τη ροή του κόσμου. Επόμενος προορισμός το πάρκο, όπου παλιοί κι ακόμα παλαιότεροι διατελέσαντες Δήμαρχοι, καθώς και νεότεροι, βρίσκονταν εκεί για ν’ αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του… Ο κ. Κουλοχέρης, όμως, επέλεξε για μία ακόμη φορά να δώσει το στίγμα της απειρίας του, «τιμώντας» δια της… απουσίας του, την απόλυτη έννοια της ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ!

Και θα τον δικαιολογούσε το «νεαρό» της ηλικίας ή η κακή επικοινωνιακή ρότα που ακολουθεί, αν δεν προκαλούσε με την προτίμησή του να απολαύσει με την παρέα του στιγμές ανάπαυσης κι επικοινωνίας με τον κόσμο, σε παρακείμενη καφετέρια που βρίσκεται σε απόσταση 50μ. από το σημείο της τελετής!!!

Παρουσία στον χορό…

Την επόμενη μέρα, όμως, στο αντάμωμα των Πελοποννησίων, επισκέφθηκαν ΟΛΟΙ το πάρκο, έκαναν «πασαρέλα» στα περίπτερα που φιλοξενούν αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου, συνομίλησαν με τους προέδρους, φωτογραφήθηκαν για να υπάρχουν τα πειστήρια της παρουσίας τους, έκλεισαν και τα … απαραίτητα ραντεβού!

Βλέπετε, κύριοι, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κώστα Λιάρου, ΔΕΝ είχε μουσική, ΔΕΝ είχε χορό, ΔΕΝ είχε φαϊ, ΔΕΝ είχε καν τραπέζια… Με λίγα λόγια ΔΕΝ εξυπηρετούσε το κλίμα τις χαιρετούρες και τους επικοινωνιακούς – ψηφοθηρικούς σκοπούς. Είχε μονάχα ένα μικρόφωνο, από το οποίο μνημονεύθηκε η ιστορία ενός σπουδαίου πολιτικού που πέρασε από τον τόπο, ενός «αναμορφωτή» της πόλης του Ζεφυρίου, που άφησε το στίγμα του αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

Ιστορία που φρεσκάρει τις μνήμες των παλιότερων και διδάσκει τους νεότερους… Εκείνους που διεκδικούν τη συνέχισή της… Ιστορία ενός ανθρώπου που θυσίασε τη ζωή του στα κοινό όφελος και που θα άξιζε τον κόπο να… θυσιαστεί στη μνήμη του μια μπύρα κι ένας φρέντο εσπρέσσο! Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού.

 

Σχόλια
Επάνω