Το γόητρο της εγχώριας πολιτικής πραγματικότητας, στη γενική εκτίμηση του κόσμου, κάμφθηκε από ένα ιστορικό υψηλό ποσοστό αποχής που πρόσφεραν οι Έλληνες πολίτες στις κάλπες των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όταν σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων τοποθέτησαν τις παραλίες και τη θαλπωρή του σπιτιού τους στις επικρατέστερες των προτιμήσεών τους!
Λιγοστοί, ακόμα λιγότεροι και από τις πρόσφατες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν μπροστά στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, σε όλη την επικράτεια, με την αποτύπωση της “αδιαφορίας;”, “αποστροφής;”, “απογοήτευσης;”, να ξεπερνά σε αρνητικό ποσοστό προσέλευσης κάθε προηγούμενο!
Καταλύτης για την “επόμενη μέρα” η συντριπτική αποχή;
Θα ήταν παρακινδυνευμένη η εκτίμηση πως η μεταβολή της λαϊκής εντολής του 41% σε 28%, μέσα σε διάστημα 12 μηνών, αποτελεί κατάσταση προϊούσας κατάρρευσης της κυβέρνησης, όμως με ό,τι κι αν υποδηλώνει αυτή η προοδευτικά αυξανόμενη απολιτίκ τάση της ελληνικής κοινωνίας, όπως και το ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών, που πλήττει – πρωτίστως – τη Δημοκρατία, οπωσδήποτε, δεν άφησε περιθώρια στα κομματικά επιτελεία για αισθήματα “νίκης”!
Ας δούμε λοιπόν, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, πώς καταγράφεται η “κίνηση” στις κάλπες των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και κατόπιν να εστιάσουμε στο εκλογικό ενδιαφέρον των κατοίκων του Δήμου Φυλής:
Έναν χρόνο πίσω, τον Μάιο του ’23, η αποχή των πολιτών από τις κάλπες των Εθνικών εκλογών ανήλθε σε ποσοστό 38,24% – αποχή που αυξήθηκε κατά 8 περίπου ποσοστιαίες μονάδες στις επαναληπτικές του Ιουνίου (46,26%)
Σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής κινήθηκε στην επικράτεια και το ενδιαφέρον των εκλογέων για τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, όπου οι δείκτες αποχής από τις κάλπες, πανελλαδικά, άγγιξαν το 47,5%!
Την Κυριακή 9 Ιουνίου του 2024, το 59% των Ελλήνων πολιτών επέλεξαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας μάλιστα ποσοστό αποχής μεγαλύτερο και από εκείνο της… συμμετοχής στις αντίστοιχες κάλπες του 2019, που ήταν στο 58.6%!
Η προσέλευση στις κάλπες του Δήμου Φυλής
Τον Μάιο του ’23, στις εθνικές εκλογές, ο Δήμος Φυλής κατέγραψε συμμετοχή 63,47% (αποχή 36,53%)
Στις επαναληπτικές του Ιουνίου, το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων του Δήμου μειώθηκε κατά 14,28 μονάδες, με το νούμερο συμμετοχής να “κλειδώνει” στο 49,19%
Σε “υψηλότερα” επίπεδα, της τάξης του 56,35% (απείχε το 44,65%), επανήλθε στις κάλπες το ποσοστό των δημοτών Φυλής που ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Νερό στον μύλο της χαμηλής προσέλευσης στην κάλπη των Ευρωεκλογών έριξαν όμως και οι πολίτες του Δήμου Φυλής, που “εκφράστηκαν” με συντριπτικό ποσοστό αποχής, της τάξης του 67,62% (συμμετοχή 32,38%). Αναλυτικότερα, για κάθε δημοτική ενότητα, αποχή 67,75% κατέγραψαν τα Άνω Λιόσια, 71,09% το Ζεφύρι και 57,78% η Φυλή.
Συμπεράσματα και διαπιστώσεις…
Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία διατήρησε το προβάδισμα προτίμησης των ψηφοφόρων στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Φυλής, οι “απώλειες” για το κυβερνών κόμμα συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 (Μάιος και Ιούνιος) είναι τεράστιες!
Στο Ζεφύρι, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, οι ψηφοφόροι που είχαν δώσει στη Ν.Δ. 1.550 ψήφους τον Μάιο και 1.033 στις επαναληπτικές του Ιουνίου, την Κυριακή των ευρωεκλογών της έδωσαν μόλις… 445! Τα Άνω Λιόσια που της έδωσαν 5.981 και 4.586 ψήφους τον Μάιο και Ιούνιο, αντίστοιχα, της πρόσφεραν στην ευρωκάλπη 1.789! Στη Φυλή, που εμφάνισε ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, η ευρωκάλπη όχι απλά “αποκάλυψε” 298 ψηφοφόρους της κυβέρνησης, έναντι των 904 και 722 των εθνικών εκλογών, αλλά μετακίνησε από την 6η στη… 2η θέση των προτιμήσεων των Χασιωτών πολιτών το κόμμα “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου με 190 ψήφους, αφήνοντας στην “ουρά” του και με διαφορά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, κόμματα που – επίσης – με το άνοιγμα των καλπών… έψαχναν τις ψήφους τους!