Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας στο Ζεφύρι

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας στο Ζεφύρι
Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας στο Ζεφύρι

Τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους τέσσερις δημότες – ήρωες της κυπριακής τραγωδίας απέτισε κι εφέτος ο Δήμος Φυλής, το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2020. Η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση (ΕΔΩ), την οποία τέλεσαν οι ιερείς των ενοριών του Ζεφυρίου, μπροστά στο Μνημείο της Πλατείας Ελλήνων Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, στην οδό Φιλικής Εταιρίας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και πρόσθεσε ότι, παρόλο που απευχόμαστε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, θα βρεθούμε όλοι στην πρώτη γραμμή αν μας καλέσει η πατρίδα. Κλείνοντας, γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί το όνομα του συντοπίτη μας μαχητή της Κύπρου Γιάννη Ηλιόπουλου σε Πλατεία των Άνω Λιοσίων, όπου θα τοποθετηθεί και ο ανδριάντας του.

Ως πρότυπο οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης που σέβεται και τιμά την ιστορική μνήμη χαρακτήρισε τον Δήμο Φυλής η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου Μαρία Καλμπουρτζή και πρόσθεσε ότι με τη συνεπή στάση του, ο Δήμος Φυλής υπενθυμίζει στην ελληνική Πολιτεία την υποχρέωσή της για την επίσημη καταγραφή των ιστορικών γεγονότων του ‘74. Κάτι που, όπως είπε, το οφείλει στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους σε έναν από τους πιο άνισους, αριθμητικά, αγώνες του Έθνους και στις οικογένειές τους.

Ακολούθησε Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο, από τις οικογένειες των ηρώων, από τους εκπροσώπους του Δήμου Φυλής κι από την Πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Προσκλητήριο Πεσόντων κατά το οποίο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων ηρώων και συγκεκριμένα των:

Κλαπάκη Στυλιανού, Υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας

Ηλιόπουλου Ιωάννη, Στρατιώτη Μηχανικού της ΕΛΔΥΛ

Θανόπουλου Δημήτρη, Δεκανέα Εφοδιασμού-Μεταφορών της ΕΛΔΥΚ

Κρητικού Νικολάου, Ανθυπασπιστή Πεζικού της ΕΛΔΥΚ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση σιγής ενός λεπτού και τον Εθνικό Ύμνο έψαλλαν (ΕΔΩ) οι λιγοστοί – λόγω των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού – προσκεκλημένοι, γεγονός το οποίο δικαιολογούσε και την απουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Ο περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων για την εκδήλωση αφορούσε ειδικότερα τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του Ζεφυρίου, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των τεσσάρων ηρώων.

Επάνω