Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Υ.Α.Δ.Α. από τον πρωθυπουργό

Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Υ.Α.Δ.Α. από τον πρωθυπουργό
Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Υ.Α.Δ.Α. από τον πρωθυπουργό

Στον Δήμο Φυλής βρέθηκε εχθές το πρωί (07/03) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου που στεγάζει από τις αρχές του Ιανουαρίου τις υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, στο Ζεφύρι. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Φυλής στα Άνω Λιόσια, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς με το επιτελείο του και μαζί είχαν μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση – που διήρκησε περίπου μία ώρα – όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής, με κυρίαρχο αυτό της παραβατικότητας. Η ενημέρωση περιελάμβανε ωστόσο και το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου καθώς και τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μετά το πέρας της ενημερωτικής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε και γραπτώς την ικανοποίησή του, σημειώνοντας τις εντυπώσεις του στο βιβλίο των υψηλών επισκεπτών του Δήμου: «Εντυπωσιασμένος από το σημαντικό έργο και την πρωτοπόρα δραστηριότητα του Δήμου Φυλής, επισκέφτηκα το Δήμο για να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πολίτες και περιοχές «υποβαθμισμένες» όταν υπάρχει όραμα και βούληση να αλλάξουμε τα πράγματα».

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο κτίριο της Υ.Α.Δ.Α. έγινε στις 11:30 το πρωί και στον προαύλιο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, τον υποδέχθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ενώ στην επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής του κτιρίου από την υποδιεύθυνση ασφαλείας παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, ο Αρχηγός και Αξιωματικοί της Αστυνομίας σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση, δήμαρχοι περιοχών Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι της εκκλησίας, παράγοντες τοπικών φορέων και πλήθος δημοτών.

 

Με φόντο τα 8 ειδικά οχήματα ανοιχτού τύπου καθώς και το πλήρως ανακατασκευασμένο, με υπερσύγχρονες προδιαγραφές, κτίριο που είναι όλα δωρεά του Δήμου Φυλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήρε το έργο και τον αγώνα του Δημάρχου Χρήστου Παππού ενάντια στην παραβατικότητα που μαστίζει την περιοχή, επισημαίνοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων και για την παράδοση 8 νέων περιπολικών, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια που θα καταβάλλουν οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στην τοπική κοινωνία», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ένας από τους λόγους της παρουσίας μου εδώ σήμερα, είναι να εξάρω την πρωτοβουλία του Δημάρχου και του Δήμου Φυλής, για να δηλώσω τη σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ηγεσία αλλά κυρίως τους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας που υπηρετούν εδώ».

Για την ασφάλεια των πολιτών…

Όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η ασφάλεια είναι ένα δικαίωμα που αφορά ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες και όχι μόνο αυτούς που κατοικούν σε «προνομιακές» περιοχές και σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Γι’ αυτό και η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας σε περιοχές με υψηλά κρούσματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας στο παρελθόν, δεν είναι μόνο υπόθεση επιχειρησιακής επάρκειας της ελληνικής αστυνομίας. Είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε μια κοινωνία, που αφορά στο τέλος – τέλος τη δημοκρατία στον τόπο μας. Διότι ασφάλεια και δημοκρατία είναι δύο έννοιες αλληλοσυναρτώμενες. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ο κάθε πολίτης να είναι και να αισθάνεται ασφαλής. Την ίδια στιγμή δε μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς η αστυνομία να είναι και να αισθάνεται δημοκρατική. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σπουδαία δουλειά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας, του επαγγελματισμού, αλλά και της δημοκρατίας. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, για την τήρηση του νόμου και τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης».

Δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών…

«Οδηγός μας είναι ο σεβασμός αυτού του αγαθού (της ασφάλειας) στο οποίο έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ξεχωριστά και φυσικά υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παρέχει αυτό το αγαθό σε κάθε πολίτη ξεχωριστά και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί στη χώρα μας για δεκαετίες αυτό δεν ήταν αυτονόητο και παρατηρήθηκαν δύο σημαντικές στρεβλώσεις, που προκάλεσαν πολλαπλά προβλήματα, τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η πρώτη στρέβλωση αφορά την επιλεκτική αστυνόμευση. Ολόκληρες περιοχές της χώρας, είτε λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα, είτε στην περιφέρεια, πρακτικά αγνοήθηκαν ως προς την παροχή επαρκούς και αποτελεσματικής αστυνόμευσης. Και φυσικά γι’ αυτό δεν ευθύνονται τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, αλλά ήταν μία συνειδητή επιλογή των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών, οι οποίες ίσως θεωρούσαν ότι η ασφάλεια των πολιτών σε κάποιες περιοχές ήταν σημαντικότερη απ’ ότι η ασφάλεια των πολιτών σε κάποιες άλλες περιοχές. Η δεύτερη στρέβλωση αφορά την επιμονή στην εφαρμογή μιας αδιέξοδης και αναποτελεσματικής κατασταλτικής πολιτικής, η οποία κατά κανόνα υιοθετούνταν μετά από τραγικά γεγονότα και ενοχοποιούσε συλλήβδην κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες πολιτών. Φυσικά τα κριτήριά της δεν ήταν σχεδόν ποτέ επιχειρησιακά, αλλά πρωτίστως ιδεολογικά. Για μας δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών, όπως δεν υπάρχουν και περιοχές πολλών κατηγοριών».

Για τα αποτελέσματα της μετεγκατάστασης της Υ.Α.Δ.Α. στο Ζεφύρι…

Προχωρήσαμε το περασμένο καλοκαίρι στην ενίσχυση του δυναμικού της Δ/νσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής με 210 νέους αστυνομικούς, διότι η δική μας η αντίληψη είναι ότι ο αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται εκεί που γεννάται το έγκλημα και όχι να στοιβάζονται κατά δεκάδες οι αστυνομικοί είτε στα γραφεία υπουργών, βουλευτών ή δημοσιογράφων, ή επωνύμων του δημόσιου βίου, που πολλές φορές έχουν τη δυνατότητα να έχουν ασφάλεια κι από την τσέπη τους, από το πορτοφόλι τους! Συγκεκριμένα, 30 αξιωματικοί, 25 αρχιφύλακες, 130 αστυφύλακες και 25 ειδικοί φρουροί ήρθαν στην περιοχή. Η ελληνική αστυνομία έχει πλέον εδώ ένα μάχιμο κέντρο από το οποίο μπορεί πλέον να ελέγχει την κατάσταση και να ενισχύει τους μηχανισμούς πρόληψης πιθανών παραβατικών και εγκληματικών πράξεων. Να έχει δηλαδή εδώ το κέντρο, τις δυνάμεις και την υπηρεσιακή ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή και όχι να αναγκάζεται να δρα κατόπιν εορτής. Κι αυτό είχε μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα στην μείωση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, τα οποία τα νιώθουν οι πολίτες και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω και με τον Δήμαρχο που μου το επιβεβαίωσε».

Για τους αστυνομικούς της Υ.Α.Δ.Α.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρόκειται για ανθρώπους με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και με επαγγελματισμό, που ενεργούν καθημερινά για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών, τόσο στον Δήμο Φυλής, όσο και συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ελληνική αστυνομία έχει άξια και ικανά στελέχη, σε κάθε γωνιά της χώρας, έτοιμα να επιτελέσουν το καθήκον τους με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια. Γι’ αυτό άλλωστε και το τελευταίο διάστημα, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, έχουμε σημαντικές επιτυχίες. Τους πρώτους μήνες του ’18 έχουν καταγραφεί 1100 συλλήψεις, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος στη Δυτική Αττική».

Επάνω