Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να προσληφθούν αλλοδαποί στην ΕΛ.ΑΣ. ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ. Την πρόθεσή του αυτή έκανε γνωστή, επικαλούμενος το παράδειγμα της… Σκότλαντ Γιαρντ!!!
Μόνο που η Σκότλαντ Γιαρντ – η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου – αποτελεί μια υποδειγματική αστυνομική υπηρεσία και συνεργάζεται με δύο επίσης υποδειγματικές υπηρεσίες ασφαλείας, την ΜΙ6 και την ΜΙ5.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από το Λονδίνο: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε και τέτοιες προσεγγίσεις προκειμένου να τηρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τάξη. Είναι αστείο ένας αστυνομικός που δεν ξέρει τη γλώσσα μιας ομάδας μεταναστών ή μιας μειονότητας να προσπαθεί να την προσεγγίσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μην έχουμε αγκυλώσεις με βάση το τι πιστεύαμε πριν από πενήντα χρόνια.»
Δηλαδή – αν καταλάβαμε ορθώς – προκειμένου να συλληφθεί ένας Πακιστανός (δανειζόμαστε τυχαία εθνικότητες) παραβάτης, θα κληθεί ο αστυνόμος “Αλί”, για να συλληφθεί ο ρομά θα κληθεί ο αστυνόμος “Τριαντάφυλλος”, για τον Γάλλο ο “Φρανσουά”, για τον Τούρκο ο “Χασάν” και για τον Ρώσο ο “Ιβάν”; Δεν μας ξεκαθάρισε βέβαια το ακριβές αντικείμενο εργασίας τους, αλλά όταν ο υπουργός αναφέρει πως στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι “να τηρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τάξη”, τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς; Διότι αυτός είναι ενδεχομένως ο λόγος που ανθεί η εγκληματικότητα στη χώρα: Οι αλλοεθνείς κακοποιοί δεν κατανοούν τη γλώσσα μας! Δεν είναι η φτώχεια, δεν είναι η εξαθλίωση, δεν είναι η ανεργία, δεν είναι η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ…
Εδώ, βέβαια, προκύπτει ένας ακόμη προβληματισμός: Πώς θα συνεννοούνται οι αστυνόμοι μεταξύ τους;;; Όπως οι κατασκευαστές στον… Πύργο της Βαβέλ; Κάποια λύση θα υπάρχει και γι’ αυτό. Ίσως ένας αυτόματος μεταφραστής ενσωματωμένος στους ασυρμάτους. Ποιος ξέρει; Στο πλαίσιο, λοιπόν, μιας πολυπολιτισμικής αστυνομίας στην Ελλάδα, το Σώμα Ασφαλείας μετατρέπεται σε… ΒΑΒΕΛ. ΑΣ.!
Την πρόθεσή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για προσλήψεις συγκεκριμένης “ευπαθούς” κοινωνικής ομάδας στην ΕΛ.ΑΣ., χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, την είχε εκδηλώσει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του ’17, μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου στο προαύλιο του σχολείου του, από πυροβολισμούς στον αέρα σε γλέντι ρομά. Τότε επικράτησε η “λογική” ότι – ως ένα από τα… “σκληρά μέτρα” που θα εφαρμόζονταν για την καταστολή της παραβατικότητας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής – θα ήταν να προσλαμβάνονται στην αστυνομία ρομά. Τώρα πια, είναι παραπάνω από προφανές ότι το σχέδιο αυτό εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο να εφαρμοστεί σε μια ευρύτερη εθνική κλίμακα.
«Έχουμε ήδη ομογενείς από την Αλβανία. Με τον ίδιο τρόπο θα πάρουμε άτομα και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Κάποια πράγματα απαιτούν άμεσο εκσυγχρονισμό», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.
Προανήγγειλε, δε, νομοθετικές παρεμβάσεις «όπου χρειάζονται» καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την πρόσληψη αλλοεθνών στην ΕΛ.ΑΣ. Δεν θεωρείται διόλου απίθανο ωστόσο, οι προσλήψεις αυτές να επεκταθούν – εφόσον θα καλύπτονται πλέον νομοθετικά – και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταλαιπωρούνται καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες, μη μπορώντας να συνεννοηθούν ούτε με τους… ομοεθνείς τους!
Στην παρατήρηση ότι η ένταξη των αλλοδαπών στα Σώματα Ασφαλείας αποτελεί ταμπού για κάποιους στην Ελλάδα, ο κ. Τόσκας είπε: “Το κυρίαρχο δεν πρέπει να είναι τι αποτελεί ταμπού, αλλά τι φέρνει αποτέλεσμα”.
Ας περιμένουμε, λοιπόν, να διαπιστώσουμε, με περισσότερες αποσαφηνίσεις από τον υπουργό, αν στα προαπαιτούμενα αυτών των προσλήψεων θα συμπεριλαμβάνονται ειδικές προϋποθέσεις, όπως π.χ. οι αλλοδαποί να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, καθώς και το ακριβές αντικείμενο της εργασίας τους. Για να κοιμόμαστε ήσυχοι, όχι τίποτ’ άλλο…