Αποφυλάκιση κρατουμένων "χαμηλής επικινδυνότητας", λόγω του κορωνοϊού!

Αποφυλάκιση κρατουμένων “χαμηλής επικινδυνότητας”, λόγω του κορωνοϊού!
Αποφυλάκιση κρατουμένων “χαμηλής επικινδυνότητας”, λόγω του κορωνοϊού!

Τα πάνω – κάτω και τα… μέσα – έξω φέρνει ο κωρονοϊός!

Την ώρα που ο πληθυσμός της χώρας βιώνει μια – αγνώστου διάρκειας – υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης και εγκλεισμού στα σπίτια τους, εξαιτίας του κορωνοϊού, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ήδη συντάσσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, υπό τον κίνδυνο να γίνουν εκκολαπτήρια της νόσου και η οποία θα περιλαμβάνει την… αποδέσμευση «ελαφροποινιτών», υπερηλίκων αλλά και όσων τους απομένει λίγος χρόνος (12 μήνες) μέχρι την αποφυλάκιση.

Η γ.γ. Σοφία Νικολάου προχωρεί σε αυτό το μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων που αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 12.500.

Δικαίωμα αποφυλάκισης θα έχουν όσοι κρατούμενοι υπολείπονται 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, όπως επίσης και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Παράλληλα αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους. Ουσιαστικά δηλαδή οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται σχεδόν όλοι.Τα μέτρα θα νομοθετηθούν με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες και θα έχουν ισχύ για 3 μήνες. Φυσικά θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις θα υπάρχουν και θα αφορούν τους καταδικασμένους για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή εξαιρούνται καταδικασμένοι π.χ για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ.

Επάνω