Αντίστροφη μέτρηση για την ανέγερση του 8ου Δημοτικού Ζωφριάς με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την ανέγερση του 8ου Δημοτικού Ζωφριάς με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ
Αντίστροφη μέτρηση για την ανέγερση του 8ου Δημοτικού Ζωφριάς με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ

“Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή…” είπε πριν από δύο περίπου αιώνες ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, περικλείοντας σε αυτή τη φράση τον σημαντικό ρόλο της γνώσης και της παιδείας στην υγιή ανάπτυξη μιας κοινωνίας και δεν περνάει μέρα που να μην δικαιώνονται οι προσπάθειες του Δημάρχου Φυλής – και εκπαιδευτικού – Χρήστου Παππού προς αυτή την κατεύθυνση. Η  κατασκευή του 8ου Δημοτικού Σχολείου στη Ζωφριά είναι γεγονός και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, με την Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα ‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’ να επισφραγίζει την εκκίνησή του! 

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της νέας σχολικής στέγης είναι 3.596.000,00 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στις δαπάνες ανέγερσης και εξοπλισμού του διδακτηρίου.

Εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες στον Υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς εξήρε τα αντανακλαστικά και την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα, χαρακτηρίζοντάς τον “πρακτικό και αποτελεσματικό”, ενώ επανέλαβε εμφατικά πως «η Παιδεία αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα του Δήμου και τη δική μου». Δήλωση, εξάλλου, που επιβεβαιώνεται στην αυτοδιοικητική του πορεία, κατά την οποία έχουν παραδοθεί το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), το 2ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Άνω Λιοσίων, το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, το 10ο και το 11ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων. Εξάλλου, στη φάση της ανέγερσης βρίσκονται τρεις Παιδικοί Σταθμοί σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή, ενώ προχωρούν οι μελέτες για ένα ακόμα νηπιαγωγείο στο ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων και ένα στη συνοικία της Ζωφριάς.

Το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης για την ευόδωση των συντονισμένων ενεργειών του, ο Δήμαρχος το μοιράζεται με τον Αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής Θανάση Σχίζα και τους συνεργάτες του στην υπηρεσία, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αίσια έκβαση ενός πολυετή αγώνα διεκδίκησης του σχολείου, που θα αποτελέσει ανάσα για την σχολική κοινότητα της περιοχής, αφού θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του 3ου Δημοτικού Ζωφριάς.

Το νέο σχολείο…

Με στόχο τη δημιουργία ενός οικείου και σύγχρονου σχολικού περιβάλλοντος προς τους μαθητές, που θα καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής συνέταξε τη μελέτη ενός πολυσύνθετου βιοκλιματικού συγκροτήματος, που όμοιό του δεν θα υπάρχει σε ολόκληρη την Αττική.

Η νέα υπερσύγχρονη σχολική υποδομή θα ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης 2.791.88 τ.μ. στην περιοχή της Ζωφριάς, στην οδό Ερμού (Πάνος – Δαιδάλου – Νιόβης), θα έχει συνολική επιφάνεια 1287,03 τμ, και θα αφορά ένα 6θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, αποτελούμενο από τρεις ορόφους:

⇒Το υπόγειο με τους απαιτούμενους χώρους για τις η/μ εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης και τις αποθήκες.

⇒Το ισόγειο που θα διαθέτει 3 διδακτικές αίθουσες, γραφείο ενημέρωσης των γονέων – μαθητών, W.C. κοινού, χώρους υγιεινής των μαθητών, W.C. AμEA, W.C. προσωπικού, αποθήκη σχολικών βιβλίων και χώρο υλικών καθαρισμού.

Σε άμεση επαφή με τον αύλειο χώρο προβλέφθηκαν το κυλικείο και τα γραφεία Δ/ντή και Διδακτικού προσωπικού.

Η σχολική υποδομή θα διαθέτει επίσης κουζίνα με τραπεζαρία, χώρο ψυχολόγου, φύλακα, ιατρείο, χώρο αναμονής και γραμματείας.

Στο ισόγειο μελετήθηκε ακόμη μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με βοηθητικούς χώρους, όπως σκηνή, καμαρίνια αγοριών και κοριτσιών και χώρο αποθήκης.

⇒ Τον Α’ Όροφο στον οποίο προβλέπονται 4 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, αίθουσες ξένων γλωσσών, πληροφορικής και φυσικών επιστημών, 2 χώρους υγιεινής μαθητών, W.C. ΑμΕΑ, το γραφείο συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων, και σκάλα διαφυγής πυροπροστασίας.

Όλοι οι όροφοι του κτιρίου, από το υπόγειο μέχρι και το δώμα, θα συνδέονται με ασανσέρ.

Επιπλέον η μελέτη περιλαμβάνει τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, που θα αποτελείται από ενιαίες αυλές ώστε να είναι ασφαλείς και προσβάσιμες σε μαθητές ΑμΕΑ, θα διαμορφωθούν προαύλια, γήπεδα αθλοπαιδιών και άλλοι στεγασμένοι χώροι, που θα εξυπηρετούν τόσο την ανάγκη άθλησης, όσο και την καθημερινή εκτόνωση των μαθητών σε προστατευμένο χώρο.

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο στη δημοτική ενότητα των Άνω Λιοσίων, σχεδιάζεται να αποτελέσει “τοπόσημο” παιδείας, άθλησης, χαράς και πολιτισμού για όλα τα παιδιά στην ευρύτερη περιοχή και η ολοκλήρωσή του θα προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ανέγερσης διδακτηρίων από τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού!

Επάνω