Έντονη ανησυχία της κυβέρνησης με τις ουρές έξω από τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. - Τι μέτρα εξετάζονται

Έντονη ανησυχία της κυβέρνησης με τις ουρές έξω από τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. – Τι μέτρα εξετάζονται
Έντονη ανησυχία της κυβέρνησης με τις ουρές έξω από τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. – Τι μέτρα εξετάζονται

Ανησυχία στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού, που καταγράφηκαν σήμερα Τρίτη (31/03) έξω από τράπεζες και καταστήματα ΕΛ.ΤΑ. σε ολόκληρη τη χώρα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών να ακολουθούνται τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το ζήτημα διαπιστώθηκε ότι με τις βεβαιώσεις σε χαρτί, που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να μετακινηθούν, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε ότι θα γίνουν ενέργειες να ελέγξει την κατάσταση η αστυνομία, όπως συνέβη σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός από συνταξιούχους που σχημάτισαν ουρές έξω από τράπεζες. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν την σημασία να επιδείξει ο καθένας ξεχωριστά ατομική ευθύνη απέναντι στο ζήτημα του εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα καταγράφηκαν εικόνες σε ολόκληρη την Ελλάδα, που προκάλεσαν προβληματισμό καθώς έξω από τραπεζικά καταστήματα και ταχυδρομεία σχηματίστηκαν ουρές πολιτών (κυρίως συνταξιούχων), οι οποίοι δεν κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι έμπαιναν δύο – δύο στον προθάλαμο της εισόδου των τραπεζών.

Με αφορμή της εικόνες αυτές, το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ έδωσε εντολή ομάδες ΔΙΑΣ να μεταβαίνουν έξω από τις τράπεζες για να βάζουν τον κόσμο σε αποστάσεις.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται αυστηροποίηση του πλαισίου για τις εξόδους των πολιτών από τις οικίες τους, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρεται σε χρονικό περιορισμό στην κυκλοφορία για να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13.033.

Σχολιάζοντας τις εικόνες με τις ουρές συνταξιούχων έξω από τράπεζες ο κ. Πέτσας δήλωσε στο Mega: «Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα για τις ουρές στις τράπεζες. Η κατάσταση που βλέπουμε δεν είναι αποδεκτή. Οι περισσότεροι δεν χρειαζόταν να πάνε στην τράπεζα καθώς θα μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στο MEGA.

Σήμερα, όπως είπε, θα επιχειρήσει η ΕΛ.ΑΣ. να βάλει μία τάξη με τις ουρές στις τράπεζες ενώ ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι να υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις άδειες εξόδου από το σπίτι.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Για το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή, αλλά τόνισε με νόημα πως “δεν θέλουμε να γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας να βγαίνουμε έξω από το σπίτι.”

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΑΤΜ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανάρτησε ένα βίντεο, στο οποίο δίνει συμβουλές στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες για τον κορωνοϊό, να αποφύγουν τις ουρές στα ταμεία, αλλά και τα ΑΤΜ. Στο μήνυμα του υπουργείου, τονίζεται προς τους πολίτες να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους στις οικογένειές τους και να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, ώστε να μείνουν ασφαλείς από τον κίνδυνο να μολυνθούν.

«Οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να μείνουν μακριά από γκισέ τραπεζών και ΑΤΜ. Για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον κορωνοϊό, βοηθάμε τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να μάθουν να κάνουν συναλλαγές ηλεκτρονικά. Πληρώνουμε λογαριασμούς ηλεκτρονικά και με την χρεωστική μας κάρτα. Επιμένουμε: Δεν χρειάζεται να πάνε στο τραπεζικό κατάστημα ώστε να μην κινδυνέψουν. Να μείνουν ασφαλείς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες», είναι το μήνυμα του υπουργείου Υγείας στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://youtu.be/wAomBFx1Tdo

Πηγή: iefimerida.gr

Επάνω