Άρθρο – αφιέρωμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης στον Αρίωνα Κολιτσόπουλο

Αυξήστε την γραμματοσειρά αν θέλετε για να διαβάσετε πιο εύκολα το άρθρο.

-+=
ελεύθερη μετάφραση: gavata.news

Ο Κολιτσόπουλος κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα u17 στην ιστορία της ελληνικής πάλης!

Κωνσταντινούπολη (2 Αυγούστου)– Περίπου 200 Έλληνες παλαιστές έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της κατηγορίας U17, διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο, αλλά κανείς δεν το πέτυχε. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος δυνάμωσε. Έγινε ο πρώτος Έλληνας παλαιστής, σε όλα τα στυλ, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων, σπάζοντας τελικά το φράγμα.

Ενώ 6 Έλληνες παλαιστές έχουν εξασφαλίσει 7 παγκόσμιους τίτλους, σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες και στυλ, κανείς δεν το πέτυχε στην κατηγορία Παίδων. Ο Κολιτσόπουλος κατάφερε επίσης να βάλει τέλος σε μία άκαρπη περίοδο 24 χρόνων, από τότε που Έλληνας παλαιστής της ελληνορωμαϊκής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και αυτός ήταν ο Θεοφάνης Αναγνώστου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20, το 1999.

Κανείς δεν θα στοιχημάτιζε πριν από 2 μήνες στον 17χρονο Κολιτσόπουλο ότι θα κάνει μία ιστορική νίκη, αφού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 που διεξήχθη στα Τίρανα της Αλβανίας, αποκλείστηκε στον πρώτο του αγώνα από τα χέρια του Τούρκου Salih YAZICI, τερματίζοντας στη 18η θέση της διοργάνωσης.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχασα. Δεν ήμουν έτοιμος. Θύμωσα“, είπε.

Ευτυχώς, διοχέτευσε τον θυμό του στη σωστή κατεύθυνση και αναπτερωμένος νίκησε κάποιους από τους καλύτερους παλαιστές του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Ιρανός πρωταθλητής Ασίας Ahmadreza MOHAMADIAN, που αντιμετώπισε στον τελικό των 71κ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, την 3η μέρα της διοργάνωσης.

Με την ολοκλήρωση του στυλ της ελληνορωμαϊκής πάλης, την Τετάρτη, το Ιράν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της ομάδας του συγκεντρώνοντας 113 βαθμούς, το Αζερμπαϊτζάν τερμάτισε σε κοντινή απόσταση δεύτερο με 108 β., η Γεωργία εξασφάλισε την 3η θέση με 96 β., η Ινδία 4η με 88 β. και η Αρμενία κατέκτησε την 5η θέση με 77β.

Το “ταξίδι” του Κολιτσόπουλου στη διοργάνωση ξεκίνησε την Τρίτη σημειώνοντας σερί νίκες, επί του Μολδαβού Cristian RISCA στα προκριματικά, του Κορεάτη Seongmin JANG στη φάση των 16, του Καζακστανού Dias SEITKALIYEV στα προημιτελικά και του Ρώσου πρωταθλητή Ευρώπης Abdurakhman ABDULKADYROV στους ημιτελικούς.

Η νίκη του ημιτελικού, επί του ABDULKADYROV, ήταν ήταν απλά ένα μικρό εμπόδιο στον δρόμο για τον τίτλο του πρωταθλητή. Την Τετάρτη αντιμετώπισε την επιβλητική ισχύ του Mohamadian, ο οποίος προκρινόταν με 5 – 3 στο πρώτο μέρος του τελικού.

Κατά την πρώτη περίοδο του τελικού, ο Mohamadian μπήκε σε θέση πάρτερ ((par terre), απ’ όπου ο Κολιτσόπουλος πήρε “κεφάλι” στο σκορ με 3 – 0. Ωστόσο ο Mohamadian έκανε την ανατροπή εκτελώντας μια λαβή τεσσάρων σημείων και στο ημίχρονο βρισκόταν μπροστά με 5 – 3.

Η στρατηγική μου ήταν να είμαι από την αρχή επιθετικός”, όπως δήλωσε, “αλλά μόνο στο δεύτερο πάρτερ κατάφερα να κερδίσω

Στη δεύτερη περίοδο, ο Mohamadian παραδόθηκε για δεύτερη φορά σε παθητική στάση, κάτι που σπάνια βλέπουμε στην ελληνορωμαϊκή, ο ίδιος παλαιστής να καλείται διαδοχικά παθητικός. Αυτό μείωσε την υπεροχή του Mohamadian στο σκορ σε 5-4. 37 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα, ο Κολιτσόπουλος εκτέλεσε μία ακόμα στροφή κάνοντας το τελικό 6-5. Ο Mohamadian απέτυχε να βρει ένα “άνοιγμα”, με αποτέλεσμα την ιστορική νίκη του Έλληνα παλαιστή.

“Το είχα ονειρευτεί χιλιάδες φορές”, είπε. “Νιώθω υπέροχα και ελπίζω τα παιδιά στην Ελλάδα να ξεκινήσουν να προπονούνται περισσότερο για να γίνουν σαν κι εμένα ή και καλύτεροι.”

Ο Κολιτσόπουλος, ένας ένθερμος οπαδός του Ιρανού Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή Mohammareza GERARI, εμπνέεται από τον πατέρα και προπονητή του Αλέξη, πρώην παλαιστή της ελληνορωμαϊκής που αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Αθήνα. Και οι δύο γονείς του Αρίωνα τον εμψύχωναν από τις κερκίδες στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και το επίπεδο ανδρών είναι ακόμα λίγο μακρινό για τον Κολιτσόπουλο, έχει ήδη τοποθετήσει στους στόχους του να ξεπεράσει τα κατορθώματα του πατέρα του.

“Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα είναι στο επίπεδο Ανδρών. Οπότε βήμα – βήμα. Ίσως του χρόνου να είμαι έτοιμος για τους Άνδρες. Δεν είμαι έτοιμος τώρα, γιατί υπάρχει διαφορά στη δύναμη μεταξύ των κατηγοριών Παίδων με Ανδρών.

Έγραψα ιστορία, γιατί ο πατέρας μου ήταν ταλαντούχος και κληρονόμησα το ταλέντο του. Όμως γιατί να μην τον ξεπεράσω κιόλας…

Άρθρο - αφιέρωμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης στον Αρίωνα Κολιτσόπουλο

Άρθρο - αφιέρωμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης στον Αρίωνα Κολιτσόπουλο

Δείτε όλα τα άρθρα μας …

To site του Δήμου Φυλής …